logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|555|556»

Pioniers: Carl Rogers

Carl Rogers geldt algemeen als de grondlegger van de counselling. In deze bijdrage gaan we in op zijn leven, werk en de actualiteit ervan.
1,95
lees meer

De opinie van Prof. Dr. Nathan Deen

Een boeiend gesprek over de ontstaansgeschiedenis met de nestor van counselling: emeritus hoogleraar Prof. Dr. Nathan Deen.
1,95
lees meer

Issue: Counselling in nieuw perspectief

De toenemende zorgvraag en de beperkte capaciteit in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, GGZ, bieden een nieuw perspectief voor de ontwikkeling van counselling in ons land. Vanuit deze actuele maatschappelijke context, bespreek ik nieuwe perspectieven voor counselling, aan de hand van drie thema’s: professionaliseren, positioneren en profileren, benaderd vanuit een ontwikkelingsmodel.
1,95
lees meer

Help: Perspectief

Ronald is 53 jaar, getrouwd met Josephine en vader van drie kinderen. Na 23 jaar trouwe dienst als projectmanager bij een grote autofabrikant, is hij een half jaar geleden ontslagen wegens teruglopende orderportefeuille. Het is voor Ronald een zware klap. Zijn werk was zijn lust en zijn leven. Hij voelde zich in zijn werk gewaardeerd en belangrijk. Ronald kampt nu met depressieve gevoelens. Alle sollicitaties lopen op niets uit. Zijn vrouw Josephine heeft moeite met een thuis zittende man en spoort hem aan tot actie. Hij heeft moeite om zijn bed uit te komen, slaapt slecht, voelt zich nutteloos en heeft weinig energie. Ook al is hij ‘eervol’ ontslagen – het lag immers niet aan hem – voelt hij zich vreselijk in de steek gelaten. Ronald is ongeduldig en snauwt tegen zijn kinderen. Zij herkennen hun vader niet meer in deze depressieve, mopperige en futloze man. De relatie met zijn vrouw Josephine staat onder druk. Ronald wil graag weer de energieke man zijn die hij vroeger was en wil af van zijn depressieve gevoelens en zijn klachten. De huisarts verwijst hem door naar een counsellor.
1,95
lees meer

Column: Herinnering

Herinnering 28 jaar en volledig doorgedraaid belandde ik in mijn bed. Emotioneel, fysiek en mentaal was ik op. Te lang gedaan alsof ik mezelf was, te lang – mijn hele leven –  niet naar mezelf geluisterd, te hard mijn best gedaan. En nog kostte het me moeite te accepteren dat ik burn-out was, hoewel iedereen het tegen me zei. Ik moest het wel geloven. Na een eerste periode van fysiek herstel, slapen en conditie opbouwen, wilde ik ‘met mezelf aan de slag’. Maar waar kon ik heen? Ik wilde niet in de reguliere geestelijke gezondheidszorg belanden; na een kennismaking daar, maakte ik snel rechtsomkeert. Niemand vertelde mij wat ik moest doen! Ook in de alternatieve hoek vond ik het niet helemaal; hoe wist ik nu of iemand kwaliteit bood en of het bij me paste? Uiteindelijk koos ik voor een combinatie van gestalttherapie, hypnotherapie en haptonomie, maar het was een hele klus om mijn eigen begeleiding te organiseren. Ondertussen kwam ik er steeds meer achter dat ik niet de enige was die worstelde met identiteit, oude pijn, vaste patronen, onbewuste angsten en het vinden van een eigen weg in het leven. Vriendinnen liepen hier ook tegenaan. En ik kreeg er steeds meer inzicht in, grip op. Ik werd blijer, meer ontspannen, gelukkiger. Ook was ik aan het ontdekken hoe ik mijn loopbaan verder vorm zou geven. Door mijn eigen proces kon ik ook anderen beter zien. Echt zien. Ik ontdekte dat ik altijd al het talent had om anderen aan te voelen, maar ik kon het voorheen nog niet op een gezonde manier gebruiken, vandaar de burn-out. Ik wist gewoon dat het de bedoeling was dat ik hier iets mee ging doen. En op dat moment, op dezelfde dag als die ontdekking, kwam ik de opleiding aan de Academie voor Counselling en Coaching tegen. De visie van Rogers paste me naadloos: gelijkwaardigheid tussen counsellor en cliënt, het vertrouwen dat iedereen in staat is zich te blijven ontwikkelen, de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt, het centraal stelen van de subjectieve beleving van de cliënt. Ik volgde de opleiding en startte mijn eigen bedrijf in de zomer van 2003. En nog steeds ben ik zeer gelukkig als counsellor en coach. Counselling is voor mij: mensen helpen herinneren aan wie ze werkelijk zijn. Ze inspireren om liefdevol met zichzelf om te gaan, zichzelf de moeite waard te vinden en hun eigen keuzes te maken. En daarvoor moet meestal eerst het één en ander worden opgeruimd: het accepteren daarvan, bewustwording en inzicht en veranderen van gewoonten is de sleutel om eigenwaarde op te bouwen. En daar hebben wij een taak. Suzanne Unck (1972) is counsellor/coach, trainer, spreker en auteur. Zij inspireert mensen om echt te veranderen. www.suzanneunck.nl
Gratis
lees meer

Aan de hand van: NLP

Binnen de beroepsgroep van counsellors bestaat discussie over de toepasbaarheid van NLP in de counsellingpraktijk. Wij gaan op zoek naar de mogelijkheden van NLP als effectieve methode die counsellingtrajecten
1,95
lees meer

Gratis
lees meer

Gratis
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »