logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|72

  Digitaal abonnement: Tijdschrift Positieve Psychologie (4 uitgaven)

  Met het Tijdschrift Positieve Psychologie (TPP) maken we de toepassing van de wetenschappelijke principes van de positieve psychologie toegankelijk voor mensen uit de praktijk. Het TPP publiceert artikelen over de wetenschappelijke onderbouwing van positieve psychologie, de ontwikkeling van praktijktoepassingen en de evaluatie ervan. Het tijdschrift bevordert de dialoog tussen praktijk en wetenschap. Kennis als kern van verbinding. Verschijningsdata (klik hier voor alle thema's) 30 januari 2017 - Onderwijs - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 16 mei - Homo Prospectus - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 28 augustus 2017 - Online - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 13 november 2017 - Gezondheid - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 26 februari 2018 - Coaching - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 28 mei 2018 - Passie - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 27 augustus 2018 - Floreren - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 19 november 2018 - Leiderschap - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 26 februari 2019 - Jeugd 28 mei 2019 - Zingeving 27 augustus 2019 - Ouder worden 19 november 2019 - Relaties Neem een digitaal abonnement op het Tijdschrift Positieve Psychologie en ontvang de komende 4 uitgaven in uw account. U ontvangt dezelfde versie als de papieren uitgave, alleen dan digitaal in PDF vorm. Uiteraard stellen wij u op de hoogte wanneer een nieuwe uitgave beschikbaar is! Na 4 uitgaven stopt het abonnement automatisch.
  22,00
  lees meer

  Zingeving(volledige uitgave, 11 artikelen)

  INHOUD ‘Zingeving’ (mei 2019)   WETENSCHAP Ockhamvraag: Zin versus geluksgevoelens?, Hein Zegers “Wat heeft het leven nog voor zin, mevrouw?”, Jessie Dezutter & Laura Dewitte Op zoek naar existentiële zin, Emmy van Deurzen (vertaling: Hein Zegers) Zingeving, Gerben Westerhof Zingeving in de laatste levensjaren in verpleeghuizen, Crétien van Campen & Pepijn van Houwelingen   PRAKTIJK Interview met Paul T. P. Wong: Ik lijd, daarom ben ik gelukkig, Lilian Jans-Beken Het Wonder Woman Effect, Dieuwertje Lucas & Rebecca de Leeuw Voer uw kat een beetje liefde, Pieter Desmet Voor meer rust en zin in jouw leven, Hein Zegers Zinvol leven met psychische kwetsbaarheid, Ad Bergsma, Titus Beentjes & Marijke Brugman   ZIN IS IN...  Zin. Zingeving. Naar de essentie. Waar het leven echt om draait. Waar het in het leven om te doen is. Eudaimonia. Waarom we leven. Meaning in life. The meaning of life. Dat is het thema van dit nummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Een heel actueel thema: ‘zin’ is de kern van Positieve Psychologie 2.0., de zogenaamde tweede golf Positieve Psychologie. Zin is ‘hot’. Heeft u ook zin in zin? Lees de volledige inleiding op dit themanummer
  5,95
  lees meer

  Zin is in

  Zin. Zingeving. Naar de essentie. Waar het leven echt om draait. Waar het in het leven om te doen is. Eudaimonia. Waarom we leven. Meaning in life. The meaning of life. Dat is het thema van dit nummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Een heel actueel thema: ‘zin’ is de kern van Positieve Psychologie 2.0., de zogenaamde tweede golf Positieve Psychologie. Zin is ‘hot’. Heeft u ook zin in zin?
  Gratis
  lees meer

  Zin versus geluksgevoelens?

  Stel dat er zoiets zou bestaan als een draaiknop voor geluksgevoelens. Als je deze knop omdraait, voel je je onmiddellijk volkomen gelukkig voor de rest van jouw leven. Zou je deze knop omdraaien? Nogal wat mensen rapporteren dat ze deze knop niet zouden omdraaien. Omdat het leven dan zinloos zou zijn. Dit bekende gedachtenexperiment (Nozick, 1974) plaatst geluksgevoelens regelrecht tegenover zin. Maar is dit wel terecht? Zijn geluksgevoelens tegengesteld aan zin? Dat is onze Ockhamvraag die we proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger: zijn geluksgevoelens en zin tegengesteld?
  Gratis
  lees meer

  “Wat heeft het leven nog voor zin, mevrouw?”

  Het ervaren van betekenis in het leven wordt beschreven als de belangrijkste en meest diepgaande vraag voor de mensheid, de kern van ons bestaan (Park, 2017). Psychiater en Holocaust-overlever Viktor Frankl (1967) formuleerde het zeer scherp en stelde dat het zoeken en ervaren van betekenis in het leven het verschil kan maken tussen sterven en overleven. Maar wat gebeurt er met deze ervaring van betekenis in het leven op zeer hoge leeftijd? Hoe ervaar je zin in je leven als de eigen finaliteit dichtbij komt? Kan zinbeleving standhouden, en is dat dan überhaupt nog steeds belangrijk?
  1,95
  lees meer

  Op zoek naar existentiële zin

  In dit artikel pleit ik voor een alomvattende blik op zingeving op alle niveaus van het menselijk bestaan, over het hele spectrum heen van fysieke, sociale, persoonlijke en spirituele dimensies. Een filosofische basis voor onze zoektocht naar zin moet ons een duidelijk overzicht bieden – een overzicht dat ons in staat stelt om vat te krijgen op zowel de zoektocht naar zin als de uitdagingen rond onmiddellijke vormen van zin van ons leven die misschien wel tijdelijke vormen van zin zouden kunnen blijken – tijdelijke vormen van zin die misschien vervangen moeten worden door meer universele of duurzame vormen van zin.
  1,95
  lees meer

  Zingeving

  De positieve psychologie is begonnen, omdat de psychologie weliswaar sterk was in theorie, onderzoek en toepassingen met betrekking tot problemen en ziektes, maar weinig houvast bood voor inzicht in positieve aspecten van functioneren. Inmiddels is er veel kennis vergaard en toegepast over floreren, welbevinden, sterke kanten, positieve relaties en organisaties. Recent is er aandacht gevraagd voor een ‘second wave’ in de positieve psychologie, die zich richt op zingeving (Wong, 2017). In dit artikel bespreek ik wat een perspectief op zingeving toe te voegen heeft aan de positieve psychologie.
  1,95
  lees meer

  Zingeving in de laatste levensjaren in verpleeghuizen

  Een meerderheid van de ondervraagde bewoners van verpleeghuizen is tevreden met het leven, maar een derde tot de helft ervaart weinig zin meer in het leven. Deze opmerkelijke tegenstelling willen we in dit artikel beschouwen aan de hand van de volgende vragen: 1. Wat is zingeving in de laatste levensjaren? 2. Wat kunnen we doen om verpleeghuisbewoners weer zin in het leven te geven? Na een meer filosofische beschouwing over de waarde van zingeving laten we aan de hand van kunstprojecten in verpleeghuizen zien hoe bewoners zin en waardering (her)vonden.
  1,95
  lees meer

  Het leven en werk van Paul T.P. Wong

  Paul T.P. Wong is emeritus-hoogleraar, klinisch psycholoog en oprichter van het International Network on Personal Meaning. Hij levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar zingeving als de bedenker van het dual-systems model of meaning. Daarnaast is hij de grondlegger van de Meaning Therapy waarmee hij psychologen aanknopingspunten biedt om cliënten met existentiële vragen te begeleiden. Tijdens de zomer van 2018 viert Paul zijn 80e verjaardag met wetenschappers uit de hele wereld. Ook ik ben erbij en het valt me op dat veel mensen met bewondering over Paul spreken. Wie is deze man en wat maakt hem zo bijzonder?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Thema: Stress

  Datum: 6 juni 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »