logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|99

  Kleurrijk

  Het thema diversiteit en inclusiviteit kon op ons lijstje van themanummers niet ontbreken, daar waren we het als redactie al snel over eens. Maar diversiteit en inclusiviteit is ook een thema waar al zoveel over gezegd en geschreven is, ook in relatie tot leren en ontwikkelen. Hoe kun je het dan zo insteken dat het ons iets nieuws brengt? Hoe kun je net een wat ander perspectief krijgen? Toen was de keuze snel gemaakt: het thema wordt kleurrijk!
  1,95
  lees meer

  Diversiteit en inclusie bij het Van Gogh Museum

  Diversiteit en inclusie: het begint steeds meer een mantra te worden. Organisaties komen superlatieven tekort om te benadrukken hoe divers en inclusief ze zijn. De bittere realiteit is echter dat Nederland onderaan verschillende diversiteitsindexen bungelt. “Beschamend en diep teleurstellend,” was de reactie van minister Ingrid van Engelshoven, toen ze in 2018 met de uitkomst van zo’n index werd geconfronteerd (Volkskrant, 2018). Dat er veel bij komt kijken als je diverser en inclusiever wilt worden, ondervonden wij tijdens een casestudie bij het Van Gogh Museum. Het vergroten van diversiteit en inclusie is wel degelijk mogelijk, maar geen sinecure.
  1,95
  lees meer

  Leren van een ‘vreemde vriend’

  Complexe verandervraagstukken zijn er genoeg bij de politie. De grootste werkgever van Nederland werkt hard aan de ‘Politie van Overmorgen’. De mens in het systeem is hierbij een belangrijke. De systeemdruk is groot. Hoe verbind je zingeving en kwaliteiten van mensen weer aan die van de organisatie? Hoe creëer je veiligheid en moed om te exploreren, leren, vrij te denken en samen te creëren? We ontwikkelden Social Design Politie, een experimenteel proces vol ervaringen waardoor wijkagenten en ideeën kunnen groeien. Zo krijgen wijkagenten een social designer of kunstenaar als ‘vreemde vriend’. In duo’s werken ze samen aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken.
  Gratis
  lees meer

  Diversiteit voorbij de hokjes

  Iftars voor homoseksuele moslims? Klinkt als toekomstmuziek. Toch organiseerde diversiteitscoach Marten Bos deze bijeenkomsten al jaren geleden. Vlak voor zijn pensioen draagt hij zijn methoden over aan collega-trainers en pleit hij voor ‘intersectionele gelaagdheid’ in plaats van doelgroepdenken.
  1,95
  lees meer

  Kleur bekennen

  Kleurrijk. Dat klinkt vrolijk en dat is het ook. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En tegelijkertijd is al die diversiteit vaak vooral het leukste als het een variatie op onszelf is. Een aanvulling waar we nog niet aan hadden gedacht. We houden van ideeën die een verrijking zijn van onze gedachten. Alleen, wanneer die ideeën lijnrecht tegenover die van ons staan, wordt het spannender. Paradijsvogels die het leven kleur geven worden soms minder paradijselijk als het familieleden zijn die op allerlei manieren door de conventies en sociale afspraken heen banjeren.
  Gratis
  lees meer

  Alle stemmen horen voor een betere wereld

  Op zoek naar een rolmodel in diversiteit en inclusiviteit, komen we uit bij Fonda Sahla. Fonda is raadslid voor D66 in Den Haag. Ten tijde van dit interview stond ze op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezing. Ze is geboren en getogen in Den Haag, woont in de wijk Transvaal, is dochter van gastarbeiders uit Marokko en moeder van drie kinderen.
  1,95
  lees meer

  De Trainingsachtbaan

  “Wat is jouw definitie van trainen?” In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen deze vraag gesteld. Dat leverde tientallen verschillende en soms ook tegenstrijdige antwoorden op. Het is blijkbaar niet voor iedereen duidelijk wat de kern van het trainersvak is. Dat merk ik bij het opleiden van trainers, maar ook bij trainingsvragen van opdrachtgevers. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de kern van het trainersvak en heb ik De Trainingsachtbaan© ontwikkeld om trainers houvast te geven bij het ontwerpen en uitvoeren van trainingen.
  1,95
  lees meer

  Diversiteit en inclusie in de praktijk

  Jacqui Brassey heeft er al enkele online sessies op zitten als we haar via Zoom spreken. Achter haar naam, onderaan op het scherm, staat tussen haakjes de aanspreekvorm die je voor haar mag gebruiken: she/hers. Een uit Amerika overgewaaid gebruik als expliciete uiting van een diverse en inclusieve organisatie. Jacqui promoveerde in 2011 op effectiviteit van leiderschap en diversiteit en ze houdt zich met deze thema’s dan ook regelmatig bezig, zowel in de praktijk als in haar onderzoek. En dat was nou exact de aanleiding om met haar te praten.
  1,95
  lees meer

  Een woud van kleuren

  Kleurenmodellen worden veel gebruikt om inzicht te geven in elkaars persoonlijkheid, teams te verbeteren en organisaties te veranderen. Er zijn inmiddels heel wat kleurenmodellen. Dit artikel geeft een overzicht van die modellen. We starten met de oorsprong van het kleurendenken. Hierna wordt het gebruik van kleuren beschreven bij persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling. Daarna gaan we in op de aantrekking en de gevaren van het werken met kleuren. We sluiten af met enkele conclusies over hoe je kunt spelen met kleuren in organisaties.
  1,95
  lees meer

  Welles nietes

  Al een jaar of vijftien is er discussie over het geringe aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven, wat de oorzaken hiervan zijn en wat eraan te doen is. Het debat had vanaf het begin al een hoog normatief karakter waarbij ambitie en parttime werk de boventoon voerden. Toenmalig minister Ronald Plasterk noemde het tijdens een SER-bijeenkomst in 2007 “a heated debate about ambition, discrimination and part time work”, maar ook nu nog gaat het in de discussie nog vaak over de Nederlandse vrouw als ‘deeltijdprinsesje’ (Van Ostaijen, 2020) of over de ‘deeltijddecadentie’ (Schimmelpenninck, 2019).
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper