logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|102|103|104|...|565

  Gamechangers

  1,95
  lees meer

  Betekeniseconomie

  Coachees uit mijn praktijk lijken steeds meer op zoek naar individuele ontwikkeling en zingeving in hun leven. Ze merken dat de manier waarop ze tot nu toe hun werk en relaties hebben ingevuld, niet langer werkt. Soms is de confrontatie hard: burn-out, verlies van geliefden, ontslag. Soms is er een vaag gevoel van ontevredenheid dat steeds luider om aandacht vraagt. De verandering en zingeving waar zij naar op zoek zijn, vinden we ook terug in de ontwikkeling van nieuwe economische theorieën. De homo economicus geeft geen invulling aan de behoefte van mensen zich in de volle breedte te ontwikkelen en daarmee een zinvolle bijdrage te leveren aan de wereld.
  1,95
  lees meer

  Hoe te coachen voor transformationele impact

  Transformationeel coachen is populair. Een search op Google levert al gauw een miljoen hits op. Ook in de professionele coachingsliteratuur krijgt transformationeel leren ruimschoots aandacht. Het is een methode met potentieel veel impact en volgens sommigen ligt het zelfs aan het fundament van coaching. Opvallend is echter dat ondanks de relevantie van transformationeel coachen er maar weinig bekend is over hoe coaches dit in de praktijk kunnen brengen. Hoe kun je als coach actief een transformationele verandering bewerkstelligen?
  1,95
  lees meer

  Het eerste oordeel

  Een van mijn eerste herinneringen is dat mama niet blij was toen ik de witte tandpasta op het donderblauwe vloerkleed van mijn slaapkamer had uitgesmeerd. Deze leuke bezigheid bleek niet de bedoeling. De eerste van vele tegenstrijdige opvattingen tussen mij en mijn moeder. Hiermee was het opvoeden – ”En nu in de pas lopen!”– begonnen. Mijn wil moest gebroken worden. Terwijl ik met die tandpasta nu net had ervaren dat ik Ik was en dat Ik iets zelf kon. Je zou toch zeggen dat het doorbreken van de uniciteit van een kind voor ouders een reden is voor een feestje: gelukkig, ze komt tevoorschijn! Maar van het vieren van een dergelijk partijtje rondom de geboorte van de rebel-in-mij kan ik mij niets herinneren. 
  Gratis
  lees meer

  Hoe zwaar voel jij je?

  Je krijgt een mail van een oude vriend. Een bevriende relatie is dringend op zoek naar een zware coach, die een nogal weerspannige directeur kan coachen. Hij dacht direct aan jou. De directeur in kwestie wil eerst een kennismakingsgesprek, want volgens hem zijn de meeste coaches lichtgewichten, die zijn specifieke vraag niet aankunnen. Je oude vriend kan zich er wel iets bij voorstellen, schrijft hij.
  1,95
  lees meer

  Uit het kader breken

  Het stuk Thron van Krisztina de Chatel begint met alleen het geluid van de stay and slide step. Vijf vrouwen in getailleerde herenpantalons en witte overhemden lopen in strakke rechte en diagonale lijnen binnen een uitgetekend kader op de vloer. Minutenlang wordt er in hetzelfde stramien gelopen. De dansers hebben geen contact met elkaar, zelfs geen oogcontact. Ze doen mij denken aan robotten of mannequins. De muziek tingeltangelt minimalistisch voort. Tegen het einde is er pas een melodie in te herkennen. De dansers bewegen telkens in hetzelfde vierkwartsritme. Af en toe wordt er een nieuwe beweging toegevoegd. Een enkele beenbeweging bijvoorbeeld.
  Gratis
  lees meer

  Zonder wrijving geen glans

  Coaches en coachees zullen zich in de regel positief uitlaten over de mogelijkheid en de wenselijkheid van verandering en zich gemotiveerd tonen. Echter verandering gaat zowel biologisch als psychologisch bijna altijd gepaard met weerstand. We willen graag veranderen en verbeteren, maar we willen ook veilig behouden wat ons bekend is
  1,95
  lees meer

  Wat doen we met het gebrek aan regulering in coaching?

  Ruim veertien jaar houd ik me bezig met doctoraalopleidingen en formele accreditaties voor coaches. Jarenlang ben ik lid geweest van de ICF en de EMCC, en periodiek ben ik actief in coachverenigingen zoals de LVSC. Ik ben formeel geaccrediteerd door Ashridge en de ICF, en ben gekwalificeerd als psychotherapeut. Gedurende al die jaren is het gekrakeel over de ‘wildgroei’ in het coachingsvak, de ‘beunhazerij’, het feit dat iedereen zich zomaar coach mag noemen, en over de risico’s die we lopen door kwetsbare cliënten bloot te stellen aan ongekwalificeerde coaches nimmer van de lucht geweest. Integendeel, het is alleen maar luider geworden.
  1,95
  lees meer

  Ortega y Gasset over de rebellie van de ‘massamens’

  Goed om je heen kijken is belangrijk voor ons allemaal, zeker voor wie de pretentie heeft mensen bij leven, leren en werken te kunnen begeleiden. Als coach moet je scherp opletten. Dan kan het goed zijn om ook eens door de ogen van anderen te kijken, vooral die van buitenstaanders. Zo wordt het blikveld groter en het uitzicht weidser.
  1,95
  lees meer

  De diplomatieke rebel

  "Kunst is onmisbaar. Kunst stelt ongemakkelijke vragen en geeft kritische antwoorden. Kunst raakt op een fundamentele laag en overtuigt met een niets verhullend beeld. In een tijd, waarin politici en bestuurders geen antwoord lijken te hebben op heftige gebeurtenissen als terreur en ongekende vluchtelingenstromen, hebben we rebelse kunstenaars als Mattheuer nodig."
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper