logo-professioneel-begeleiden logo-professioneel-begeleiden

Op weg naar ruimte en vrijheid

Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

 

Onder redactie van
Manon Ruijters en Gerritjan van Luin

Samen met
Elly van den Berg
Marjan Besemer
Jeanette de Korte
Ingeborg Weltevrede

 

De coronacrisis schudt ons behoorlijk door elkaar. Veel van onze routines worden rigoureus doorbroken. Werk en privé verhouden zich heel anders tot elkaar. Veel vertrouwde manieren van werken ‘werken niet meer’, en zorg en onzekerheid dringen zich op allerlei manieren op. Misschien zijn we ons er nog niet altijd van bewust, maar in deze crisis staat ook onze (professionele) identiteit onder druk: wie ben jij nu in dit nieuwe geheel?

 

Waar je wellicht in je werk herkend en erkend werd en je ook wist wat je waarde was, is ‘werk’ in een nieuw vaarwater beland. Je hebt je opnieuw te verhouden, moet andere wegen zoeken om meerwaarde te leveren, andere manieren om je werk ‘goed’ te doen. Al die veranderingen leveren identiteitswerk op. Dit ‘identiteitswerk’ gaat de een gemakkelijk af: je voelt je vrij om te zijn wie je wilt zijn, de nieuwe werksituatie heeft misschien zelfs spanningen weggehaald (wat ook aan het denken zet). Voor de ander is het lastiger: je ervaart juist minder ruimte en vrijheid om je te laten zien zoals je graag zou willen; je houdt je in, je voelt je onzeker of je trekt je maar terug. Voor beide geldt: elke crisis biedt ook mogelijkheden.

 

Voor professionals die dit herkennen en vragen hebben over wie ze eigenlijk zijn of willen zijn in deze ongewone tijd hebben we deze white paper geschreven. Maar ook voor hen die geïnteresseerd zijn in professionele identiteit en de impact die het kan hebben op mens en organisatie, of misschien op zoek zijn naar manieren om de vraagstukken die ontstaan op te vangen. Wij hopen dat de gedachten in deze paper helpen om meer stevigheid en veerkracht te ontwikkelen, voor jezelf of in je hulp aan anderen, ook voor de periode daarna.

Vul hieronder je gegevens in om 'Op weg naar ruimte en vrijheid' gratis te downloaden. Je ontvangt een downloadlink op het opgegeven e-mailadres.


* verplichte velden

 

Auteurs

Elly van den Berg
heeft altijd in en om het onderwijs gewerkt als onderwijsontwikkelaar en -adviseur, op dit moment op de Christelijke Hogeschool Ede en als ZZP’er rond meer open onderwijs en professionele identiteit. In haar promotietraject richt ze zich op het ontdekken van zingeving in het werk om professionele identiteit van docenten en studenten te versterken.
 
Marjan Besemer
werkt sinds 2012 als adviseur leren en ontwikkelen bij het Expertisecentrum William Schrikker. Zij adviseert over leer- en ontwikkeltrajecten aan organisaties voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Marjan werkte eerder als manager in de maatschappelijke opvang en als docent en programmamanager bij Hogeschool inHolland.
 
Jeanette de Korte
werkt als docent en supervisor aan de Opleiding Theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Werken met zin(geving) is een thema dat zowel in de opleiding alsook in haar bedrijf een centraal staat. In de hogeschool investeert zij tevens in de professionele ontwikkeling van collega’s en van teams.
 
Gerritjan van Luin
Is in diverse functies werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs, als leraar, conrector, rector, bestuurder. Sinds 2016 werkt hij als zelfstandig coach, adviseur, interim-manager, docent van masteropleidingen en toezichthouder. Gerritjan is redacteur van het tijdschrift De Nieuwe Meso, vakblad over onderwijs en leiderschap.
 
Manon Ruijters
werkt als adviseur op het gebied van leren en ontwikkelen, professionaliteit en organisatieontwikkeling vanuit haar thuishaven Good Work Company. Sinds 2011 is zij werkzaam als lector aan de Aeres Hogeschool Wageningen en sinds 2017 als hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering aan de VU.
 
Ingeborg Weltevrede
werkte achtereenvolgens als persvoorlichter, projectleider vernieuwing digitale communicatie en senior communicatieadviseur voor ruimtelijke ordening bij de provincie Zuid-Holland. Sinds een aantal jaren werkt ze als veranderbegeleider, (team-)coach en procesadviseur ter ondersteuning van opgaveteams en vakgenootschappen
 

We wensen je veel leesplezier en inspiratie!

 

Uitgeverij Kloosterhof stelt deze white paper gratis ter beschikking. Vanaf 1 augustus is de uitgave ook als papieren versie te bestellen bij o.a. bol.com

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Op weg naar ruimte en vrijheid

Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

Datum:
Locatie:

Download gratis deze white paper