logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|108|109|110|...|582

  Wat je zegt dat ben je zelf

  Er wordt wat af gecoacht in de wereld van het managen. Maar niet alleen daar. Ook de ‘uitvallers’, de mensen die ziek thuis zitten vanwege overspannenheid of stress, worden bijgestaan. Nederland kent enkele honderdduizenden gevallen van burn-out onder jonge professionals en naar schatting een miljoen gevallen van depressiviteit. Ook voor hen staan ‘coaches’ klaar: therapeuten en medici die hen helpen om weer beter te worden om aan de slag te kunnen gaan.
  1,95
  lees meer

  Rebels

  Het woord ‘rebels’ is niet wat er als eerste in mij opkomt als ik denk aan de gemiddelde coach. Integendeel. Veel coaches kleuren keurig binnen de lijntjes. Stellen liefdevolle vragen, vatten netjes samen, houden hun oordeel voor zich en proberen hun gezicht in een neutrale stand te plooien. Ze steken de kaarsjes aan in hun ruimte om het bij voorbaat gezellig te houden en schenken er groene thee en cappuccino’s. Ze wrijven hun leesbril nog eens op voordat ze het verslag lezen wat ze in hun keurige handschrift vlak na de vorige bijeenkomst hebben opgesteld. En wat ze hebben opgeborgen in een glanzende dossiermap in hun opgeruimde bureaulade, op alfabetische volgorde. Omdat ze dat in hun serieuze opleiding hebben geleerd en het door de gedragsregels van hun streng doch rechtvaardige beroepsorganisatie geëist wordt. Gaap! Wat saai!, denk je dan
  Gratis
  lees meer

  Rebel with a cause

  Van jongs af aan was ik anders. Ik groeide op in het buitenland, speelde altijd buiten met de jongens, lag voor op mijn klasgenoten, had een wilde fantasie en werd geprezen om mijn eigen kijk op dingen. Ook was ik tegendraads, gedreven door energie tegen bestaande structuren, die me soms tot bliksemafleider in groepen maakte. Deze rebelse natuur heeft me veel gebracht – de eigenwijsheid heeft mijn leven kleur gegeven – maar ook veel gekost, met veel vragen over erbij horen en weinig geduld voor routine.
  1,95
  lees meer

  Potentie? Passie? Presteren?

  Als je kijkt naar de coachingsliteratuur dan laat die zich bijna samenvatten met de woorden ‘potentie’, ‘passie’ en ‘presteren’ (Wolbink, 2011). De weg naar binnen, om contact te maken met de eigen passie, vormt het startpunt van de enthousiast gaan ontwikkelen van de eigen talenten, om te presteren en daarvoor erkenning te krijgen.
  1,95
  lees meer

  De rebel onder de douche

  Het zicht op rebellie dat ik in dit artikel beschrijf is ontstaan in mijn praktijk als therapeut. Ik realiseer me dat een therapeut anders werkt dan een coach. Ikzelf ging bijvoorbeeld vaak met behulp van een lichte regressie terug naar het moment in het leven van de cliënt waar rebellie ontstond of juist in de kiem werd gesmoord. Een coach zal dat waarschijnlijk niet doen. Hij heeft andere werkwijzen tot zijn beschikking. Ik ben er echter van overtuigd dat het zicht dat ik in dit artikel geef, zeker kan bijdragen aan het effectief toepassen van deze werkwijzen
  1,95
  lees meer

  In gesprek met Freek Ronner

  Begin 2016 werd Corporate Rebels opgericht door Pim de Morree en Joost Minnaar. Joost en Pim zijn middelbare schoolvrienden uit Zeeland die contact houden als ze gaan studeren en vervolgens aan de slag gaan bij verschillende corporates (Vanderlande en Henkell). Beide mannen zijn trots op waar ze werken, en hebben tegelijkertijd last van de schuring tussen uitstraling van hip, snel, vooruitstrevend enerzijds – wat we doen – en de realiteit van bureaucratie, weinig ondernemerschap, het gevoel behandeld te worden als een kleuter – de manier waarop we met elkaar werken – binnen deze corporates anderzijds.
  1,95
  lees meer

  Gamechangers

  1,95
  lees meer

  Betekeniseconomie

  Coachees uit mijn praktijk lijken steeds meer op zoek naar individuele ontwikkeling en zingeving in hun leven. Ze merken dat de manier waarop ze tot nu toe hun werk en relaties hebben ingevuld, niet langer werkt. Soms is de confrontatie hard: burn-out, verlies van geliefden, ontslag. Soms is er een vaag gevoel van ontevredenheid dat steeds luider om aandacht vraagt. De verandering en zingeving waar zij naar op zoek zijn, vinden we ook terug in de ontwikkeling van nieuwe economische theorieën. De homo economicus geeft geen invulling aan de behoefte van mensen zich in de volle breedte te ontwikkelen en daarmee een zinvolle bijdrage te leveren aan de wereld.
  1,95
  lees meer

  Hoe te coachen voor transformationele impact

  Transformationeel coachen is populair. Een search op Google levert al gauw een miljoen hits op. Ook in de professionele coachingsliteratuur krijgt transformationeel leren ruimschoots aandacht. Het is een methode met potentieel veel impact en volgens sommigen ligt het zelfs aan het fundament van coaching. Opvallend is echter dat ondanks de relevantie van transformationeel coachen er maar weinig bekend is over hoe coaches dit in de praktijk kunnen brengen. Hoe kun je als coach actief een transformationele verandering bewerkstelligen?
  1,95
  lees meer

  Het eerste oordeel

  Een van mijn eerste herinneringen is dat mama niet blij was toen ik de witte tandpasta op het donderblauwe vloerkleed van mijn slaapkamer had uitgesmeerd. Deze leuke bezigheid bleek niet de bedoeling. De eerste van vele tegenstrijdige opvattingen tussen mij en mijn moeder. Hiermee was het opvoeden – ”En nu in de pas lopen!”– begonnen. Mijn wil moest gebroken worden. Terwijl ik met die tandpasta nu net had ervaren dat ik Ik was en dat Ik iets zelf kon. Je zou toch zeggen dat het doorbreken van de uniciteit van een kind voor ouders een reden is voor een feestje: gelukkig, ze komt tevoorschijn! Maar van het vieren van een dergelijk partijtje rondom de geboorte van de rebel-in-mij kan ik mij niets herinneren. 
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper