logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|110|111|112|...|574

  De Vlucht naar Binnen

  Vorig jaar verscheen van cultuurfilosoof Thijs Lijster de spraakmakende essaybundel De grote vlucht inwaarts. De wereld om ons heen is zo complex, dat wij ons steeds harder moeten inspannen om nog enig overzicht te houden. Tevergeefs, zo lijkt het vaak. Meer en meer raken we de greep op de werkelijkheid kwijt. De maakbaarheid van de samenleving, zo wordt ons voorgehouden, is een illusie. We kunnen alleen nog aan onszelf werken. Dat moet sneller en sneller, want de tijd staat niet stil en de concurrentie evenmin. Verandering is geboden, snelheid een verplichting.
  1,95
  lees meer

  Niet je kop eraf, maar de dop eraf

  “Wanneer is de deadline voor mijn column?”, vraag ik de redactie van dit blad. “Twee weken geleden, red je dat?” Kennelijk heb ik de deadline gemist, maar wat nog verbazingwekkender is: ik schiet niet in de stress maar in de lach.
  Gratis
  lees meer

  Pleidooi voor mateloosheid

  Een halve eeuw geleden voorspelde men dat verveling het grote probleem van de 21e eeuw zou zijn. Als gevolg van automatisering en technologische vooruitgang zouden we veel minder te doen hebben, tijd over hebben en niet weten hoe deze te vullen. Het tegendeel is het geval. We zijn drukker dan ooit en voelen ons rusteloos.
  1,95
  lees meer

  Burn-out

  De cijfers liegen er niet om. Van alle werknemers meldt 14% jaarlijks burn-out klachten en daarvan komt 5% langdurig thuis te zitten. De verzuimkosten als gevolg van burn-out worden berekend op 1,8 miljard euro. Coaches krijgen in hun praktijk regelmatig te maken met vragen over het voorkomen of verhelpen van de burn-out. Maar hoe zit het eigenlijk met de coaches zelf? Welke opvattingen hebben zij over burn-out? Wat is hun eigen ervaring met burn-out en welke methodes hanteren zij in hun werk als coach? Een kleine rondgang onder onze collega’s leidde tot een rijke schakering aan invalshoeken.
  1,95
  lees meer

  De kunst van het falen

  Van vallen leer je, zei mijn moeder vroeger als ik met gehavende knieën thuiskwam na het rolschaatsen. Dus als ik weer eens mijn maillot kapot viel, dacht ik: ik leer. Desondanks maakte ik weinig vordering. Nu, wat verder in mijn leven, staat er een aantal stevige mislukkingen op mijn conto. Als coach weet ik dat ik dat niet erg moet vinden, mislukkingen horen bij leren, bij het leven. Maar als ik ’s nachts wakker schrik van schaamte om wat er nu weer is misgegaan, is de romantiek ver te zoeken. Ik vind het gewoon naar om fouten te maken. Maar leren wil ik nog steeds. Vandaar dat ik enorm benieuwd ben naar het boek. De kunst van het falen en de schrijver ervan: Arjan van Dam.
  1,95
  lees meer

  Balans tussen droom en realiteit

  In het algemeen is sporten en bewegen gezond. Topsport echter is een wereld apart, een wereld met enorme aantrekkingskracht, maar soms ook met een zeer ongezonde keerzijde. Het vergt het uiterste op fysiek, emotioneel en psychosociaal niveau. Een gedreven, geïsoleerd en gefocust bestaan met keiharde onderlinge concurrentie binnen en buiten de club. Druk op en vanuit het team, de stad, de fans, de media en familie. Het toppunt van dualisme tussen coöperatie en competitie, verering en verguizing. In gesprek met Henrich Leenders, psychosociaal therapeut ‘Jeugd in opleiding en ouders’ bij FC Utrecht, en Paul van Zwam, sportpsycholoog onder meer werkzaam bij de KNVB, onderzoekt de TvC-redactie
  1,95
  lees meer

  Katinka

  Katinka is een vrolijke betrokken vijftiger, zo’n docent die we allemaal graag voor de klas zien. Ze heeft een levendig en expressief gezicht waarin nu ook te lezen valt dat ze moe is.
  1,95
  lees meer

  Hype of duurzaam fenomeen

  De term ‘organisatiecoaching’ zingt al geruime tijd rond, zij het aanvankelijk nauwelijks hoorbaar, maar luider met de jaren. Zo’n tien jaar geleden werd aan de Haagse Hogeschool de. Masteropleiding Organisatie Coaching (MOC) opgericht, aanvankelijk als ‘kop’ op de toenmalige post-hbo-supervisoren- en coachopleidingen. Kort daarna, in 2011, verscheen bij uitgever dezes het boek Organisatiecoaching in de praktijk. Onder redactie van Fer van den Boomen en Jos van Jaarsveld boden zestien vakgenoten een – zoals Marijke Lingsma het in haar voorwoord kenschetste – “eerste aanzet (…) voor de beschrijving
  Gratis
  lees meer

  Balans door een includerende interactiecultuur

  Onwetendheid over interactie leidt vaak tot verwijdering, individualisme, ontevredenheid en eilandcultuur binnen organisaties. Includerende interactie is het op bepaalde momenten in gesprek gaan vanuit een bewuste intentie en op gerichte wijze. Deze wisselwerking vermindert ruis, leidt tot completere informatie en meer duidelijkheid, en brengt verbinding en betrokkenheid. Medewerkers gaan ervaren dat ze gehoord en serieus genomen worden. Vertrouwen, effectiviteit en samenwerking nemen toe, hetgeen bijdraagt aan meer balans en welzijn. Het RONDO©-principe (Binnendijk, 2017) kan behulpzaam zijn bij het realiseren van een dergelijke includerende interactiecultuur.
  1,95
  lees meer

  Statusdruk

  “Goedemiddag, met… O, hoi, ben jij het! Heel druk, ja, nee geen tijd! Jammer, ja maar je begrijpt... Nee, verder prima, ja, ja, alles goed dank je maar heb nu een andere lijn!” Vriendin Janny aan de andere kant hangt op. Zij heeft álle tijd. De marketingcursus heeft niet waargemaakt wat haar was voorgespiegeld: nieuwsbrieven, een nieuwe website en een groot netwerk zou haar bedrijf vleugels geven. “Jij altijd met je drukdrukdruk!”, brult ze tegen de plantjes.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper