logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|113|114|115|...|573

  Wat hebben vrijheid, gelijkheid en broederschap ons te zeggen?

  Vrijheid, gelijkheid en broederschap waren de leuzen en idealen van de Franse Revolutie, nu iets meer dan 200 jaar geleden. 200 jaar, wat is dat nu op de tijdlijn van de geschiedenis? Dat was gisteren ongeveer. Toen kwam het volk in opstand tegen de vriendjespolitiek, tegen de ongelijkheid en tegen de onderdrukking. Nu weten we intussen dat die revolutie bepaald niet geweldloos is verlopen, maar dat neemt niet weg dat positieve waarden en idealen er wel degelijk toe doen.
  1,95
  lees meer

  The Samurai Game®

  George Leonard (1992) noemt vijf sleutelelementen in zijn boek Mastery: The keys to success and long-term fulfillment: instructie, oefening, overgave, intentie en spelen op het scherpst van de snede. En dat is precies wat The Samurai Game® biedt: een ervaring op basis van een duidelijke instructie met betrekking tot de rollen, verantwoordelijkheden en spelregels, een oefening vanuit intentie, overgave aan het samen spelen, leren en resultaat boeken, en omgang met je eigen en andermans grenzen, kwaliteiten en kwetsbaarheden. Met andere woorden: een intense ervaring in (persoonlijk) leiderschap.
  1,95
  lees meer

  Reset je brein en business

  We leven in roerige tijden. Alles om ons heen verandert. En dat in een tempo dat voor velen niet bij te benen is, laat staan te begrijpen. Geen wonder dat over dit zo flitsende fenomeen druk gecongresseerd wordt. Een representatief voorbeeld was de conferentie Managen in een Onvoorspelbare Wereld over de effecten van de ‘vierde (industriële) revolutie’ op mens en bedrijf, die medio december 2016 plaatsvond in Bussum.
  Gratis
  lees meer

  Over de kracht en het belang van eigenliefde

  Toen ik jong was kocht mijn moeder eens een dubbel-cd van Harrie Jekkers voor me: Het Gelijk van de Koffietent. Deze cd’s waren voor mij een introductie in de wondere wereld van humor en verhalend vertellen, vermengd met serieuze materie en diepe levenslessen. Ik was direct verslaafd aan Harrie Jekkers, zijn voorstellingen, zijn liedjes, zijn verhalen. Jekkers vertelt op meeslepende wijze verhalen en balanceert daarbij heel scherp tussen de humor om het luchtig te houden, en de nuchterheid en scherpheid om de diepte in te gaan. Veel van zijn liederen inspireren mij vandaag de dag nog steeds, waarbij een in het bijzonder die ik nog vaak luister: Ik hou van mij.
  1,95
  lees meer

  Quo vadis, moderne Hamlet?

  Kapitaal zorgt voor groei en groei zorgt voor winst. Dat is de economische mantra van deze tijd. De mens is intussen zo geconditioneerd om altijd maar meer te willen. De gevolgen zijn niet min. Er trekt een ware burnoutepidemie over het land. De maatschappij met de jacht op positie en aanzien maakt de mens ziek. De in 2015 overleden filosoof René Gude voorspelde: “Depressie is in 2020 volksziekte nummer één.” We lijken goed op weg om de voorspelling te doen uitkomen.
  1,95
  lees meer

  Love drug

  De populariteit van xtc (‘ecstasy’) als recreatieve drug lijkt in de afgelopen jaren toegenomen in de uitgaans- en festivalscene in Nederland (Van Laar et al., 2016). Op grote dance-evenementen zijn de festivalgangers die dansend en elkaar knuffelend rondlopen haast niet meer weg te denken. Die groei in populariteit zou te maken kunnen hebben met de effecten die het middel kan brengen. Niet voor niets wordt xtc ook wel de love drug genoemd (Neve & Van Ooyen-Houben, 2006): gebruikers ervaren een euforisch, verliefd, empathisch gevoel met een versterkte behoefte aan contact met anderen (Decuypere & Decorte, 2006).
  1,95
  lees meer

  Sartre

  Mijn vader was psychotherapeut en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb zijn boekenkast geërfd, met daarin werk van veel beroemde en beruchte psychologische en filosofische denkers. Als ik de omslagen bekijk, vraag ik me af wat wij coaches kunnen leren van deze grote denkers. Voor deze artikelenreeks pak ik elke keer een ander boek uit de kast, om antwoord te vinden op deze onderzoeksvraag. Ik nodig je graag uit om deel te nemen aan deze speurtocht, in dialoog met onze traditie.
  1,95
  lees meer

  Oud & Nieuw (volledige uitgave, 17 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘OUD & NIEUW’ (december 2016) In gesprek met Henk Breukink: Coachen van bestuurders, Sijtze de Roos Regie aan de kleuter, Chris Rooijakkers Gedreven coaches zijn van alle leeftijden, Jikke de Ruiter Martijn Simons over de menselijke maat, Jikke de Ruiter IK-ANDER Leren spelen met afstand en nabijheid, Robert Stamboliev Mentaliserend coachen, René Meijer Gestalt in een nieuw jasje, Silvia Blankestijn De coach en de stem, Guy P.M. Kessels EN NU... Hyper ORGANISATIE   Scrum en Agile, Robert Schenk Indaba, Annette Nobuntu Mul Coachen op verbindend vermogen, Marco Buschman Column: Adam en Eva, Ad Maas MAATSCHAPPIJ Utopia, Ad Maas Veranderen de enige constante? Wat is er dan veranderd? Saskia Teppema Dialogen van Plato, Jikke de Ruiter Over het boek Standvastig van Svend Brinkmann, Sijtze de Roos Oud en Nieuw Deze tijd van het jaar is voor velen een moment van bezinning. Wat is oud, kostbaar en mag bewaard blijven en waarvan kunnen we afscheid nemen? Wat leren we hiervan? Welke nieuwe dingen dienen zich nu aan? En wat is er voor dit moment nodig? Deze vragen heeft de redactie zich gesteld bij het samenstellen van deze uitgave. Wat leren we van Plato? En wist u dat de ‘Indaba’, een oud Zoeloegebruik, heel bruikbaar is bij besluitvormingsprocessen in teams of bij veelzijdige maatschappelijke problemen? Deze traditionele Zuid-Afrikaanse consultatieronde werd zelfs bij de slotfase van de klimaattop in Parijs ingelast. En wat valt er voor ons te leren van een ‘oude’ rot in het vak? Henk Breukink, al een werkleven lang bestuurder en coach van onder anderen politici en topbestuurders, legt uit waarom meten, zelfinzicht en het coachen op onderliggende drijfveren zo belangrijk is. Wat is het verschil tussen een coach die is begonnen in de jaren 80, de tijd waarin coaching sterk in opkomst was, en een coach die nu start in een tijd waarin coaching enorm geprofessionaliseerd is? We gaan hierover in gesprek met Anita van Vlerken (61 jaar) en Lukas Heijdt (24 jaar). Veel problemen lijken van alle tijden. Het is de coach die verandert en zich ontwikkelt door ervaring en uitwisseling. De modellen, tools en theorieën raken meer op de achtergrond en worden vervangen door ‘intuïtie’. Een soort in het geheugen gecondenseerde kennis en ervaring, verkregen door langdurig met het vak bezig te zijn, aldus Van Vlerken. Oud kan ook in een nieuw jasje. Silvia Blankestijn laat zien hoe de Gestalt, een therapiemethode uit de vorige eeuw, doeltreffend toegepast kan worden bij organisatieverandering in deze tijd. En natuurlijk kijken we naar Nieuw en proberen we de basisprincipes en de succesfactoren van het hippe Scrum en Agile te doorgronden. Tot slot wil ik wijzen op het artikel over de stem als instrument binnen coaching. Het stemgebruik verkeert voor veel coaches nog in een pril stadium. Wanneer je als coach je coachee wil beroeren, kun je je stem daar heel bewust bij inzetten. Namens de redactie en het team van Kloosterhof wens ik u een goed Oud en Nieuw.

  5,95
  lees meer

  Zeven stappen terug naar af

  Hoewel een imposant literaat als A.F.Th. van der Heijden steeds omvangrijkere boeken publiceert, wordt in de boekenbranche luidkeels geklaagd over de ontlezing die als een schrale herfststorm over ons land zou razen. Toch verschijnen er jaarlijks tientallen nieuwe zelfhulpboeken, die als zoete broodjes over de toonbank gaan. Dit zo populaire genre wordt bedreven door grote geluksgeesten zoals internationaal bestsellerauteur Tony Robbins, maar in klein formaat al evenzeer door ‘dromer, durver en doener’ Ben Tiggelaar, die in 2011 het beloftevolle Dit wordt jouw jaar het licht deed zien.
  Gratis
  lees meer

  In gesprek met Henk Breukink

  Coaching hoort erbij. Politici, ondernemers, hogere leidinggevenden en topbestuurders huren tegenwoordig coaches in of krijgen die in overleg met hun werkgever aangeboden. Henk Breukink, al een werkleven lang bestuurder, commissaris en toezichthouder, is typisch zo’n coach waar deze mensen bij aankloppen. Dat maakt nieuwsgierig. Wat zoeken deze meestal succesvolle en invloedrijke mensen bij hem? Wat vraagt dat van Henk en hoe geeft hij vorm aan zo’n traject? Op welke praktische en theoretische bronnen steunt hij, en hoe speelt zijn eigen levens- en werkervaring mee? En niet te vergeten: wat valt er voor ons van hem te leren?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper