logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|188|189|190|...|517

  Twijfel en stoer gedrag

  Dit is het coachverhaal van Esther en Ellemieke. Esther is een jaar geleden als groepsleidster komen werken bij een leefgroep in Meerwijck, een organisatie voor jeugdhulpverlening in midden-Nederland. Ze had daarvoor een jaar stage gelopen bij een gesloten inrichting voor pubers. De leefgroep waar zij werken richt zich op het begeleiden en behandelen van jongeren in de leeftijd van dertien tot en met zeventien jaar. Ellemieke kreeg de opdracht om Esther in te werken en te coachen in haar eerste werkjaar op de leefgroep.
  1,95
  lees meer

  Interview met Bert Coenen

  Bert Coenen heeft een brede visie op het vak begeleidingskunde. Hij koppelt deze kijk bovendien aan een wetenschappelijke onderbouwing, en spreekt zich uit over de wijze waarop begeleiding kan worden ingezet. Zijn boeken (zie recensies in vorige nummers van het NTvC) zijn een verademing: eindelijk een overkoepelende visie. Contextualiteit is daarin een belangrijk uitgangspunt: een begeleidingsvorm dient gekozen te worden afhankelijk van context en vraagstuk. Dit kan dus adviseren zijn, supervisie, coachen of mediation. Coenen heeft ook een visie op de toekomst van het vak. Ans Tros sprak met hem.
  1,95
  lees meer

  Uitgelicht: Hans Geijtenbeek

  In deze rubriek maken de lezers kennis met een coach die zichzelf aan de hand van een aantal vaste vragen beschrijft. Deze keer…Hans Peter King
  1,95
  lees meer

  Groepsdynamisch coachen

  Groepsdynamisch coachen is een vrij nieuwe vorm van groepscoaching. In deze methodiek worden de sterke punten van individuele coaching en de kracht van de groepsdynamica met elkaar gecombineerd. Waar de focus bij normale teamcoaching vooral ligt op het functioneren van de groep, kan groepsdynamisch coachen zowel gericht zijn op de ontwikkeling van het individu binnen de groep als op de groep in zijn geheel. Hierdoor is groepsdynamisch coachen ook een methode die uitstekend geschikt is voor teamontwikkeling
  1,95
  lees meer

  Rudy Vandamme

  “Met een coachvraag formuleer je eigenlijk een zelfontwikkelingsproject”, schrijft Rudy Vandamme in zijn Handboek ontwikkelingsgericht coachen (2002). Voor Vandamme staat vervolgens centraal: de relatie tussen de coachee en zijn vraag, zijn project. Een ontwikkelingsgerichte coach vraagt: “Waaróm speelt die vraag voor jou? Wat is de relatie tussen jou en je projecten?” Dat maakt nieuwsgierig naar de relatie tussen Vandamme en zijn vele projecten. Sinds een aantal jaren zien we in hoog tempo boeken van zijn hand over coaching verschijnen. Vandamme runt in België zijn School voor NLP, zijn bedrijf Coaching&Co en is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor NLP. Daarnaast zet hij in België en Nederland allerlei initiatieven op, waaronder een eigen uitgeverij. Wat beweegt hem?
  1,95
  lees meer

  Coachen gericht op de toekomst

  Cees Zwart verwierf bekendheid door zijn proefschrift Gericht veranderen van organisaties, dat in 1972 in de boekhandel verscheen. Zijn kernthema was altijd, en is dat nog steeds, de ontwikkeling van mens, maatschappij en organisatie. Sinds 1987 werkt hij zelfstandig en legt hij zich toe op persoonlijke coaching, meestal in samenhang met adviestrajecten in bedrijfsleven en in de publieke sector.
  1,95
  lees meer

  De one brain methode

  Ik worstelde met m’n leidinggevende functie en maakte daarom een afspraak met een One Brain-consultant, nadat ik eerder op een Open Dag over de One Brain® Methode had gehoord (zie kader). Ik vertelde dat ik min of meer in mijn huidige leidinggevende functie was gerold, en dat ik het idee had dat dit meer kwam doordat ik al zolang bij het bedrijf werkte dan door mijn leidinggevende capaciteiten. De consultant vertelde dat ze aan de bouw van mijn gezicht zag dat mijn manier van leiding geven gebaseerd was op de kwaliteiten ‘een ander helpen’ en ‘direct doen wat nodig is’. Toen ze vervolgens vroeg of dit ook klopte en ik dit gedrag herkende, beaamde ik dat ten volle. Aan het eind van de dag was ik altijd bijzonder moe, omdat ik direct zag wat anderen nodig hadden en hen wilde helpen, waardoor ik in het gedrang kwam met mijn verantwoordelijkheden als leidinggevende.
  1,95
  lees meer

  De herberg

  Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek Een vreugde, een depressie, een benauwdheid Een flits van inzicht komt Als een onverwachte gast Verwelkom ze, Ontvang ze allemaal gastvrij! Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt Die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat Behandel dan toch elke gast met eerbied Misschien komt hij de boel ontruimen Om plaats te maken voor extase… De donkere gedachte, schaamte, het venijn, Ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns En vraag ze om erbij te komen zitten. Wees blij met iedereen die langskomt. De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd Om jou als raadgever te dienen (Rumi 1202-1273)
  Gratis
  lees meer

  Coaching door collega's

  De reïntegratiespecialisten van Keerpunt worden iedere week vakinhoudelijk gecoacht door een collega uit hun team. In een training leerden de coaches basisvaardigheden en ontwikkelden ze een gezamenlijke aanpak. “Als onze coaches beter coachen presteren de reïntegratiespecialisten beter en is de klant beter geholpen.”
  1,95
  lees meer

  Een boekje open over coaching

  Met de vraag “Coaching als HR-instrument, wat kan beter?” werd ik door de NTvC-redactie op pad gestuurd. Om coaches de spiegel van de opdrachtgever voor te houden: de inkopers aan de andere kant van de tafel. Ik vroeg vijf P&O’ers naar hun ervaringen. En werd verrast door de doordachtheid waarmee in hun bedrijven coaching wordt ingezet. Met duidelijke verwachtingen over werkwijze en effectiviteit. Van een kritiekloze hype is geenszins sprake. Van puur slechte ervaringen ook niet. Wensen zijn er wel: het kan nog zakelijker. En een keurmerk geeft meer zekerheid over de professionaliteit.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »