logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|18|19|20|...|573

  Robotisering in het digitale tijdperk

  We leven in de tijd van het digitaal darwinisme: alles wat digitaal kan, zal digitaal worden. Door de combinatie van robotisering en kunstmatige intelligentie krijgen we slimme machines die steeds meer activiteiten van mensen overnemen. Vooral banen waarin veel routinematige activiteiten voorkomen, zijn kwetsbaar. Dit leidt tot ontwrichting van de arbeidsmarkt zoals we die vandaag de dag kennen.
  1,95
  lees meer

  Is de robot de baas?

  We spreken Robert Went op een zonnig Amsterdams terras, ruim twee jaar na verschijning van de bundel ‘De robot de baas’. In de afgelopen tijd reisde hij heel Nederland af en gaf hij meer dan honderd presentaties bij bedrijven, brancheverenigingen, gemeentes, ministeries en andere organisaties. De focus is de vraag hoe ons werk zal veranderen ten gevolge van robotisering en verregaande vormen van digitalisering. De belangstelling voor zijn presentaties is nog altijd groot en het rapport is onverminderd actueel: “We krijgen steeds meer gelijk met onze bevindingen.”
  1,95
  lees meer

  Robotisering in de praktijk van… leren en ontwikkelen

  De chatbot doet steeds meer zijn intreden in hrd. In dit themanummer heb je al enkele voorbeelden gezien. Hieronder een aantal specifieke voorbeelden van het gebruik van chatbots en kunstmatige intelligentie binnen het domein van leren en ontwikkelen.
  Gratis
  lees meer

  Benchmark: leren en retail

  In Eindhoven is een uitzendbureau voor robots, in Japan een hotel met een robotreceptie. De invloed van de techniek is overal merkbaar. Wat kunnen wij leren van branches die ons voorgingen en kozen voor technologische oplossingen? We vragen het aan Steven van Belleghem. Een onbekende naam als het gaat over leren. Maar deze Belgische professor weet wel alles van het omgaan met klanten en hoe de digitale wereld in de retail daarbij een rol speelt. Mensen die meedoen met onze trainingen, zijn toch onze klanten? En met onze interne afnemers van leeroplossingen hebben we toch ook een klantrelatie? Ergens tussen Vlaanderen en Texas in geeft Steven van Belleghem antwoord.
  1,95
  lees meer

  De kracht van emoties en zintuigen

  Herinner jij je vijfde rijles nog? En je rijexamen? Negen van de tien mensen kunnen wel uitgebreid over hun examen vertellen, maar niet over hun vijfde rijles. Hoe komt dat? De reden is dat de emotiewaarde van dat moment veel hoger was dan bij die vijfde rijles. En het mooie is: met de stand van de huidige technologie kunnen we de breinwetten die hieraan ten grondslag liggen optimaal benutten om ons effectiever, leuker en persoonlijker te ontwikkelen. Het maken van learning journeys met deze innovatieve technologie behoeft geen uitgebreide technologische kennis meer, maar is voor iedereen binnen handbereik.
  1,95
  lees meer

  Robotisering in de praktijk van… zorg

  Om met Paro te beginnen… Paro is een pluizige zeehondenknuffel die beweegt en huilgeluiden maakt als een echte zeehond. Hij reageert op aanrakingen en stemmen. Als je onder zijn keel kriebelt, sluit hij zijn ogen. Hij spint als een kat en hij vindt het vervelend als je aan zijn snorharen zit. Ook leert hij luisteren naar zijn naam. Als je hem roept, reageert hij vrijwel meteen.
  Gratis
  lees meer

  ’A patient is not a car’ - Lean in de gezondheidszorg

  Organisaties geven er veel geld aan uit, nieuwe concepten en innovaties die leiden tot meer efficiëntie, zekerheid en tevredenheid. Lean, total quality management (TQM), business process rengineering (BPR), six sigma en agile zijn voorbeelden van dit soort bekende ‘managementconcepten’. Maar hoe worden deze concepten geïnterpreteerd en vormgegeven als zij worden toegepast in een ‘nieuwe’ omgeving? Ze zijn immers vaak afkomstig uit een heel andere context. En wat is de rol van specifieke actoren in het maken van zo’n vertaalslag?
  Gratis
  lees meer

  Robotisering in de praktijk van… auteurs

  Een robot die in een jaar tijd zo’n 850 artikeltjes schrijft. Daar werkt de Washington Post al mee. Deze robot genaamd Heliograf zorgt er bijvoorbeeld voor dat niet slechts een handvol voetbalwedstrijden worden verslagen, maar dat voor alle gespeelde voetbalwedstrijden een kort verslag beschikbaar is. Hiertoe maakt Heliograf gebruik van zo’n driehonderd verslagen van eerder gespeelde wedstrijden en gegevens van individuele spelers. Heliograf wordt ook wel een intelligent, automated, storytelling agent genoemd. Ook op election day heeft Heliograf een goede bijdrage geleverd door voor alle vijftig staten actuele informatie over de verkiezingen te geven. Heliograf maakte de eerste versie van een bericht en journalisten gaven er vervolgens kleur aan.
  Gratis
  lees meer

  Menswaardig werk creëren

  “Hoe gaat het met ons werk vandaag de dag? Moeten wij ons zorgen maken dat robots ons werk overnemen, zelf menselijke trekken gaan vertonen, en daarmee zelfs ‘onze’ levens over gaan nemen?” Je las zojuist de eerste woorden van de oratie ‘Loopbanen op weg naar duurzaamheid, over paden, hobbels en gidsen’ van Judith Semeijn in 2016. Ze werd daarna benoemd tot hoogleraar strategisch human resource management, in het bijzonder loopbaanmanagement aan de Open Universiteit. Met robots als thema in mijn achterhoofd is het hoog tijd om met haar in gesprek te gaan over duurzaamheid in loopbanen.
  1,95
  lees meer

  Sturing op persoonlijk leiderschap

  Persoonlijk leiderschap staat momenteel in het brandpunt van de belangstelling. Maar wat is de kern van persoonlijk leiderschap? Wat inspireert mensen om steeds meer op zoek te gaan naar hun ware identiteit, zingeving, ambities en drijfveren en/of waarom voelen mensen zich hiertoe gedwongen? Waarom zien ook organisaties in toenemende mate het belang om persoonlijk leiderschap in ontwikkelprogramma’s voor het management en medewerkers te integreren? We gaan in op de relatie tussen persoonlijk leiderschap en het adaptieve vermogen van organisaties.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper