logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|198|199|200|...|537

  De coachingmix van KPMG

  Waar veel organisaties zich nog afvragen of coaching zinvol zou kunnen zijn, heeft KPMG het reeds jaren als ontwikkelingsinstrument in de volle breedte van de organisatie geïncorporeerd. Van het moment dat een nieuwe medewerker wordt aangenomen tot aan de hoogst haalbare positie staat coaching niet alleen als ontwikkelingsinstrument ter beschikking van medewerkers en leidinggevenden, op veel ijkpunten in een KPMG-loopbaan is het zelfs een vanzelfsprekende interventie. Daarbij heeft KPMG een functionele mix gevonden tussen interne coaching en het inschakelen van externe coaches.
  1,95
  lees meer

  Binnenste (b)uiten

  Regelmatig kom ik in aanraking met cliënten die op zoek zijn naar meer evenwicht in hun werk en leven. Ze hebben bijvoorbeeld last van stress of van gevoelens van onzekerheid, en willen begrijpen hoe dat komt. Voice dialogue is een indringende en effectieve methode om mensen zicht te geven op wat hen van binnen allemaal bezighoudt. Via een dialoog met hun innerlijke stemmen, of sub-personen, leren cliënten zichzelf goed kennen. Met hun sterktes en kwetsbaarheden, dieperliggende drijfveren en angsten. De ontdekking dat al die sub-personen ergens voor staan, bij hen horen en te managen zijn, maakt dat ze steviger in hun schoenen staan.
  1,95
  lees meer

  Het appel-aspect van communicatie

  Een middelmanager uit een dienstverlenende organisatie neemt deel aan een traject voor Management Development. Onderdeel daarvan zijn vijf gesprekken met een externe coach. Een belangrijk ontwikkelpunt voor hem is zijn zelfreflectie te vergroten (‘eerst nadenken, en dan pas iets roepen’). Direct bij binnenkomst bij het vierde gesprek maakt hij een wegwerp-gebaar en meldt met een zucht: “Ik heb het helemaal gehad met deze organisatie… Nou ja…”, en begint vervolgens te vertellen over een opleidingsonderdeel dat hij heeft afgerond.
  1,95
  lees meer

  Geproefd: Rebalancing

  In de workshop Rebalancing van de School voor lichaamswerk en bewustzijn leer je door middel van aanraking, ademhaling en beweging wat je doet, of juist niet doet, in contact met anderen. Je krijgt inzicht in wat je als mens, en dus als coach, terughoudt en hoe je dat doet. De workshop duurt vier dagen, van donderdag tot en met zondag. Rob Merkx en Jeanine van Deursen zijn de vaste begeleiders, zij worden geassisteerd door twee net afgestudeerde rebalancers, Kirsten en Annelies. Thema van de workshop is de wijsheid van het lichaam.
  Gratis
  lees meer

  Slecht functioneren?

  Case Joop (46 jaar) werkt sinds twee jaar als teamleider op de afdeling burgerzaken van een gemeente. Joop beschikt over zo’n 25 jaar ervaring in deze sector. Voor zijn huidige baan heeft hij als zelfstandige gewerkt, maar daar is hij na twee jaar mee gestopt in verband met tegenvallende bedrijfsresultaten. Joop heeft eerder als leidinggevende en projectleider bij andere gemeenten gewerkt. Naar de mening van zijn leidinggevende functioneert Joop slecht. Hij komt zijn afspraken niet na, heeft moeite om zijn medewerkers aan te sturen, is te gemakkelijk voor zichzelf en beschikt over een naar haar idee te laag abstractieniveau. Coaching lijkt de oplossing, mede omdat de leidinggevende er niet in slaagt vat op Joop te krijgen.
  1,95
  lees meer

  De zin of onzin van certificering

  Certificering is voor de markt helemaal niet nodig. Juist wel, certificering is voor de klant juist wel belangrijk. Nee, certificering kan alleen voor startende coaches nut hebben. Certificering is een belangrijk instrument voor álle coaches, ongeacht hun ervaring. Certificering leidt tot transparantie, maar ook tot onnodige bureaucratie. Certificering kan nooit objectief zijn. Certificering heeft alleen nut als er één beroepsorganisatie is. Met andere woorden: het onderwerp certificering biedt voldoende stof voor discussie. Zelfs als de uitkomst van de discussie van tevoren enigszins voorspelbaar lijkt.
  1,95
  lees meer

  Je intervisiegroep

  Coaches zijn in de dagelijkse praktijk bezig met het begeleiden van de leervragen van hun coachees. Confronteren, spiegelen, reflecteren, het is voor de coachee vaak geen pretje en dat weet de coach maar al te goed. Een coach die serieus met zijn vak omgaat en hierin verder wil groeien, reflecteert daarom op zijn/haar handelen. Dit gebeurt zowel individueel (bijvoorbeeld na een coachingsgesprek) als met collega’s. Wie dit gestructureerd aan wil pakken, maakt deel uit van een intervisiegroep.
  1,95
  lees meer

  Conflicten en conflictoplossingen

  Waar gewerkt wordt, ontstaan conflicten. Gelukkig wel. Want conflicten scheppen duidelijkheid en verstevigen relaties. Mits er op een effectieve manier mee wordt omgegaan. Dit artikel bevat een korte inleiding over de fasen in een conflict en de rol die verschillende hulppersonen daarin kunnen spelen. Aan de hand van een casus uit de praktijk bespreken we hoe een loopbaanbegeleider alternatieven kan bieden voor de aanpak van een conflict.
  1,95
  lees meer

  Wat zegt het mij als coach?

  Er zijn van die trainingen die je lang bijblijven. Zeker als ze gegeven worden in december terwijl een stevig zuidwester de Noordzee op de achtergrond doet bulderen. Parnassia aan Zee. De zeemeeuwen trekken voorbij, en ik trek een nieuw mentorkaartje. Het inzicht dat dit kaartje mij verschaft gaat mij het komende jaar ondersteunen. Op het kaartje staat ‘birth’. Direct komt mijn omgeving met de reactie ‘de geboorte van een coach’.
  Gratis
  lees meer

  Van HRM naar HCM

  HRM: Human Resources Management. Wat zijn Resources? Resources zijn bronnen. En wat gebeurt er met bronnen? Bronnen drogen op, bronnen raken uitgeput en dan staan bronnen leeg en dienen geen doel meer. “Onze mensen zijn ons grootste kapitaal!” Een vaak gehoorde (loze?) kreet op kick-offs en nieuwjaarstoespraken.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »