logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|206|207|208|...|571

  Coachen gericht op de toekomst

  Cees Zwart verwierf bekendheid door zijn proefschrift Gericht veranderen van organisaties, dat in 1972 in de boekhandel verscheen. Zijn kernthema was altijd, en is dat nog steeds, de ontwikkeling van mens, maatschappij en organisatie. Sinds 1987 werkt hij zelfstandig en legt hij zich toe op persoonlijke coaching, meestal in samenhang met adviestrajecten in bedrijfsleven en in de publieke sector.
  1,95
  lees meer

  De one brain methode

  Ik worstelde met m’n leidinggevende functie en maakte daarom een afspraak met een One Brain-consultant, nadat ik eerder op een Open Dag over de One Brain® Methode had gehoord (zie kader). Ik vertelde dat ik min of meer in mijn huidige leidinggevende functie was gerold, en dat ik het idee had dat dit meer kwam doordat ik al zolang bij het bedrijf werkte dan door mijn leidinggevende capaciteiten. De consultant vertelde dat ze aan de bouw van mijn gezicht zag dat mijn manier van leiding geven gebaseerd was op de kwaliteiten ‘een ander helpen’ en ‘direct doen wat nodig is’. Toen ze vervolgens vroeg of dit ook klopte en ik dit gedrag herkende, beaamde ik dat ten volle. Aan het eind van de dag was ik altijd bijzonder moe, omdat ik direct zag wat anderen nodig hadden en hen wilde helpen, waardoor ik in het gedrang kwam met mijn verantwoordelijkheden als leidinggevende.
  1,95
  lees meer

  De herberg

  Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek Een vreugde, een depressie, een benauwdheid Een flits van inzicht komt Als een onverwachte gast Verwelkom ze, Ontvang ze allemaal gastvrij! Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt Die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat Behandel dan toch elke gast met eerbied Misschien komt hij de boel ontruimen Om plaats te maken voor extase… De donkere gedachte, schaamte, het venijn, Ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns En vraag ze om erbij te komen zitten. Wees blij met iedereen die langskomt. De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd Om jou als raadgever te dienen (Rumi 1202-1273)
  Gratis
  lees meer

  Coaching door collega's

  De reïntegratiespecialisten van Keerpunt worden iedere week vakinhoudelijk gecoacht door een collega uit hun team. In een training leerden de coaches basisvaardigheden en ontwikkelden ze een gezamenlijke aanpak. “Als onze coaches beter coachen presteren de reïntegratiespecialisten beter en is de klant beter geholpen.”
  1,95
  lees meer

  Een boekje open over coaching

  Met de vraag “Coaching als HR-instrument, wat kan beter?” werd ik door de NTvC-redactie op pad gestuurd. Om coaches de spiegel van de opdrachtgever voor te houden: de inkopers aan de andere kant van de tafel. Ik vroeg vijf P&O’ers naar hun ervaringen. En werd verrast door de doordachtheid waarmee in hun bedrijven coaching wordt ingezet. Met duidelijke verwachtingen over werkwijze en effectiviteit. Van een kritiekloze hype is geenszins sprake. Van puur slechte ervaringen ook niet. Wensen zijn er wel: het kan nog zakelijker. En een keurmerk geeft meer zekerheid over de professionaliteit.
  1,95
  lees meer

  Werkelijkheid en spel in coaching

  Het inzetten van dramatechnieken in de coachingspraktijk wint aan belangstelling. Je biedt je cliënten een bijzondere mogelijkheid tot expressie, die in korte tijd helder kan maken waar dilemma’s en oplossingen zitten. Dat is althans de mening van vijf geïnterviewde professionals in drama en coaching. Maar er kan een écht drama ontstaan als je niet weet wat je doet. Werken met drama en spel vraagt om ruime ervaring met speltechnieken en vooral ook geen enkele schroom om zelf te ‘spelen’. Impressies van een inspirerend rondetafelgesprek.
  1,95
  lees meer

  Meervoudig adviseren

  Een medewerkster van een grote financiële dienstverlener gebruikt een coachingstraject om een volgende carrièrestap te zetten. In het bijzonder wil ze haar functioneren als leidinggevende in haar team verbeteren.
  1,95
  lees meer

  Geproefd: provocatief coachen

  De titel alleen al maakt me nieuwsgierig. Wat zou dat inhouden? Enthousiast word ik ontvangen met broodjes en soep. Dat is een goed begin van een leerzame avond onder leiding van Karin de Galan. Na een korte uitleg zit ik midden tussen de stellingen en kies er een waar ik het niet mee eens ben. Het is fijn om te ontdekken dat het een echte doe-avond wordt met hier en daar aanvulling van de theorie. De eerste ronde is gelijk raak en ik merk dat mijn interesse is gewekt, vooral door het uitacteren van Karin en de controversiële benadering. Ook merk ik bij de demo die gegeven wordt dat er weerstand ontstaat bij de coachee. Een aparte benadering
  Gratis
  lees meer

  Flow coaching

  De term flow werd zo’n 30 jaar geleden geïntroduceerd door de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikzentmihalyi in zijn klassieker Beyond Boredom and Anxiety (1975). In de jaren die volgden, is over de gehele wereld onderzoek gedaan naar dit fenomeen. De meest uiteenlopende mensen rapporteerden over hun ervaringen, van Finse huisvrouwen en Japanse teenagers tot Amerikaanse CEO’s en Italiaanse boeren. Pas in de laatste jaren begint de term flow ook buiten de wetenschap door te dringen en wordt het belang van de psychologie van flow in de context van werk steeds duidelijker.
  1,95
  lees meer

  Staande tussen collega's

  Sinds drie jaar ben ik teamleider van een team van tien mensen. Vroeger was ik één van de medewerkers. Ik vind het leuk werk en het leidinggeven gaat me goed af. Wat ik lastiger vind, is mij staande te houden tussen mijn collega’s. Elke week hebben we vergadering. Ik heb het idee dat zij meer weten dan ik en ik houd daarom mijn mond tijdens vergaderingen. Een aantal collega’s is erg op de voorgrond en ik denk dat ik toch niet gehoord word als ik wel wat zeg. Mijn baas heeft gezegd dat ik onzeker overkom en dat ik mijn plaats moet veroveren tussen mijn collega’s. Hoe doe ik dat?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper