logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|211|212|213|...|513

  Zin is in

  Zin. Zingeving. Naar de essentie. Waar het leven echt om draait. Waar het in het leven om te doen is. Eudaimonia. Waarom we leven. Meaning in life. The meaning of life. Dat is het thema van dit nummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Een heel actueel thema: ‘zin’ is de kern van Positieve Psychologie 2.0., de zogenaamde tweede golf Positieve Psychologie. Zin is ‘hot’. Heeft u ook zin in zin?
  Gratis
  lees meer

  Zin versus geluksgevoelens?

  Stel dat er zoiets zou bestaan als een draaiknop voor geluksgevoelens. Als je deze knop omdraait, voel je je onmiddellijk volkomen gelukkig voor de rest van jouw leven. Zou je deze knop omdraaien? Nogal wat mensen rapporteren dat ze deze knop niet zouden omdraaien. Omdat het leven dan zinloos zou zijn. Dit bekende gedachtenexperiment (Nozick, 1974) plaatst geluksgevoelens regelrecht tegenover zin. Maar is dit wel terecht? Zijn geluksgevoelens tegengesteld aan zin? Dat is onze Ockhamvraag die we proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger: zijn geluksgevoelens en zin tegengesteld?
  Gratis
  lees meer

  “Wat heeft het leven nog voor zin, mevrouw?”

  Het ervaren van betekenis in het leven wordt beschreven als de belangrijkste en meest diepgaande vraag voor de mensheid, de kern van ons bestaan (Park, 2017). Psychiater en Holocaust-overlever Viktor Frankl (1967) formuleerde het zeer scherp en stelde dat het zoeken en ervaren van betekenis in het leven het verschil kan maken tussen sterven en overleven. Maar wat gebeurt er met deze ervaring van betekenis in het leven op zeer hoge leeftijd? Hoe ervaar je zin in je leven als de eigen finaliteit dichtbij komt? Kan zinbeleving standhouden, en is dat dan überhaupt nog steeds belangrijk?
  1,95
  lees meer

  Op zoek naar existentiële zin

  In dit artikel pleit ik voor een alomvattende blik op zingeving op alle niveaus van het menselijk bestaan, over het hele spectrum heen van fysieke, sociale, persoonlijke en spirituele dimensies. Een filosofische basis voor onze zoektocht naar zin moet ons een duidelijk overzicht bieden – een overzicht dat ons in staat stelt om vat te krijgen op zowel de zoektocht naar zin als de uitdagingen rond onmiddellijke vormen van zin van ons leven die misschien wel tijdelijke vormen van zin zouden kunnen blijken – tijdelijke vormen van zin die misschien vervangen moeten worden door meer universele of duurzame vormen van zin.
  1,95
  lees meer

  Zingeving

  De positieve psychologie is begonnen, omdat de psychologie weliswaar sterk was in theorie, onderzoek en toepassingen met betrekking tot problemen en ziektes, maar weinig houvast bood voor inzicht in positieve aspecten van functioneren. Inmiddels is er veel kennis vergaard en toegepast over floreren, welbevinden, sterke kanten, positieve relaties en organisaties. Recent is er aandacht gevraagd voor een ‘second wave’ in de positieve psychologie, die zich richt op zingeving (Wong, 2017). In dit artikel bespreek ik wat een perspectief op zingeving toe te voegen heeft aan de positieve psychologie.
  1,95
  lees meer

  Zingeving in de laatste levensjaren in verpleeghuizen

  Een meerderheid van de ondervraagde bewoners van verpleeghuizen is tevreden met het leven, maar een derde tot de helft ervaart weinig zin meer in het leven. Deze opmerkelijke tegenstelling willen we in dit artikel beschouwen aan de hand van de volgende vragen: 1. Wat is zingeving in de laatste levensjaren? 2. Wat kunnen we doen om verpleeghuisbewoners weer zin in het leven te geven? Na een meer filosofische beschouwing over de waarde van zingeving laten we aan de hand van kunstprojecten in verpleeghuizen zien hoe bewoners zin en waardering (her)vonden.
  1,95
  lees meer

  Het leven en werk van Paul T.P. Wong

  Paul T.P. Wong is emeritus-hoogleraar, klinisch psycholoog en oprichter van het International Network on Personal Meaning. Hij levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar zingeving als de bedenker van het dual-systems model of meaning. Daarnaast is hij de grondlegger van de Meaning Therapy waarmee hij psychologen aanknopingspunten biedt om cliënten met existentiële vragen te begeleiden. Tijdens de zomer van 2018 viert Paul zijn 80e verjaardag met wetenschappers uit de hele wereld. Ook ik ben erbij en het valt me op dat veel mensen met bewondering over Paul spreken. Wie is deze man en wat maakt hem zo bijzonder?
  1,95
  lees meer

  Het Wonder Woman Effect

  Superhelden zijn ontzettend populair. Ondanks de populariteit is er nauwelijks iets bekend over de effecten van superhelden. Wat we weten is dat superhelden als Superman en Batman ons kunnen inspireren om anderen te helpen. Ook blijkt dat mannen fysiek sterker zijn wanneer ze een gespierde superheld zien waarmee ze zich verbonden voelen. Maar hoe zit het met vrouwelijke superhelden? Kan het zien van de heldhaftige Wonder Woman er ook voor zorgen dat we sterker zijn? Een onderzoek naar de effecten op jonge sportsters van de film Wonder Woman (2017) – een superheldenfilm met een vrouwelijke superheld in de hoofdrol.
  1,95
  lees meer

  Mindful Bites

  Onze katten worden dikker. Het aantal katten met overgewicht is in Nederland gestegen van een kwart in de jaren 90 naar inmiddels de helft. Met andere woorden, 50 procent van alle katten in Nederland is te dik, waarvan één op de tien zelfs ernstig. Overgewicht is dan ook op dit moment het grootste gezondheidsprobleem van onze huisdieren. De belangrijkste oorzaak is het overvoeren—meestal gedreven door genegenheid, maar onfortuinlijk slecht voor de kat. Met Mindful Bites introduceert ontwerper Alev Sonmez een alternatieve vorm voor liefdevol voeren waarmee genegenheid hand in hand gaat met gezondheid.
  1,95
  lees meer

  BASICS-therapie

  We hebben het druk druk druk. We hebben nog nooit zoveel spullen gehad. We doen activiteiten en kopen spullen die we niet nodig hebben, met geld dat we niet bezitten, om indruk te maken op mensen die we niet eens aardig vinden. Waarom eigenlijk? Wat is de zin hiervan? Kan het anders? Om deze vragen te beantwoorden bevroegen we wereldwijd meer dan 500 experten. Mensen die hun drukke en overvolle leven vaarwel hebben gezegd. Die bewuster met hun tijd omgaan, en veel meer zin in hun leven ervaren. Mensen uit alle lagen van de bevolking, die hun levenswijze aan niemand willen opdringen, maar die zelf wel kiezen voor ‘voluntary simplicity’, voor bewuste soberheid. Op basis van deze bevragingen ontstond de BASICS-therapie, die inmiddels wereldwijd aan de praktijk wordt getoetst. Voor een leven met minder rommel en drukte, voor een leven met meer rust en zin. Wat zijn de tips van deze experten die bewust soberder en zinvoller zijn gaan leven? Welke stappen hebben zij genomen met als resultaat meer zin in hun leven? Wat kunnen wij van hen leren, voor onszelf en voor onze cliënten?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »