logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|212|213|214|...|517

  Het spijkerjack dat om je geeft

  Hij stierf tragisch jong, maar bleef onsterfelijk als de Rebel Without a Cause – James Dean, het prototype van de emotioneel verwarde tiener. De film was ook een keerpunt voor zijn broek. Door bluejeans te dragen, gaf hij de banale werkbroek van Levi Strauss in één klap een flinke dosis sexappeal. En zo werd in 1955 denim gelanceerd als mode-item, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In 2015, zestig jaar na het uitkomen van de film, lanceerde Levi Strauss (samen met Google) iets nieuws: een ‘intelligent spijkerjack’. Door middel van geleidende stof in de mouw, kun je met gebaren je smartphone bedienen. Denk hierbij aan het afspelen van muziek en het bedienen van je navigatie-app; best handig gezien het huidige telefoon-verbod-tijdens-het-fietsen in Nederland.
  1,95
  lees meer

  Oplossingsgericht werken met ouderen

  De focus in het werken met ouderen is verschoven van een paternalistische houding naar een werkwijze waarin (behoud van) de eigen regie centraal staat. In de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie zien we een toename van competentiegerichte benaderingen, waarvan oplossingsgericht werken er één is. In dit artikel beschrijven we deze werkvorm, waarbij de focus ligt op het bouwen aan wat er goed gaat, op sterke kanten, veerkracht en (resterende) mogelijkheden (van individuele cliënten en van het zorgteam) en niet op pathologie, beperkingen en symptoomreductie.
  1,95
  lees meer

  Zien genieten is doen genieten

  Met het ouder worden van de bevolking neemt ook het aantal mensen met dementie wereldwijd snel toe (Alzheimer International, 2015). In Nederland leven tussen de 254.000 en 270.000 mensen met dementie (Alzheimer Nederland, 2014). Veruit de meeste mensen met dementie wonen zelfstandig. Zeventig procent van de mensen met dementie wordt bijgestaan door een mantelzorger (Peters et al., 2016). Vaak is dat de partner, maar 43% van de mantelzorgers zorgt voor een (schoon)ouder met dementie (Van der Heide et al., 2018). Thuis wonende mensen met dementie en hun mantelzorgers krijgen in Nederland vaak ondersteuning van een (wijk)verpleegkundige of casemanager. Het zorgen voor een persoon met dementie is belastend en leidt regelmatig tot lichamelijke en psychische klachten bij mantelzorgers (Peters et al., 2016; Etters et al., 2008; Chiao et al., 2015).
  1,95
  lees meer

  Zingeving(volledige uitgave, 11 artikelen)

  ZIN IS IN...  Zin. Zingeving. Naar de essentie. Waar het leven echt om draait. Waar het in het leven om te doen is. Eudaimonia. Waarom we leven. Meaning in life. The meaning of life. Dat is het thema van dit nummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Een heel actueel thema: ‘zin’ is de kern van Positieve Psychologie 2.0., de zogenaamde tweede golf Positieve Psychologie. Zin is ‘hot’. Heeft u ook zin in zin? Lees de volledige inleiding op dit themanummer   INHOUD ‘Zingeving’    WETENSCHAP Ockhamvraag: Zin versus geluksgevoelens?, Hein Zegers “Wat heeft het leven nog voor zin, mevrouw?”, Jessie Dezutter & Laura Dewitte Op zoek naar existentiële zin, Emmy van Deurzen (vertaling: Hein Zegers) Zingeving, Gerben Westerhof Zingeving in de laatste levensjaren in verpleeghuizen, Crétien van Campen & Pepijn van Houwelingen PRAKTIJK Interview met Paul T. P. Wong: Ik lijd, daarom ben ik gelukkig, Lilian Jans-Beken Het Wonder Woman Effect, Dieuwertje Lucas & Rebecca de Leeuw Voer uw kat een beetje liefde, Pieter Desmet Voor meer rust en zin in jouw leven, Hein Zegers Zinvol leven met psychische kwetsbaarheid, Ad Bergsma, Titus Beentjes & Marijke Brugman  

  5,95
  lees meer

  Zin is in

  Zin. Zingeving. Naar de essentie. Waar het leven echt om draait. Waar het in het leven om te doen is. Eudaimonia. Waarom we leven. Meaning in life. The meaning of life. Dat is het thema van dit nummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Een heel actueel thema: ‘zin’ is de kern van Positieve Psychologie 2.0., de zogenaamde tweede golf Positieve Psychologie. Zin is ‘hot’. Heeft u ook zin in zin?
  Gratis
  lees meer

  Zin versus geluksgevoelens?

  Stel dat er zoiets zou bestaan als een draaiknop voor geluksgevoelens. Als je deze knop omdraait, voel je je onmiddellijk volkomen gelukkig voor de rest van jouw leven. Zou je deze knop omdraaien? Nogal wat mensen rapporteren dat ze deze knop niet zouden omdraaien. Omdat het leven dan zinloos zou zijn. Dit bekende gedachtenexperiment (Nozick, 1974) plaatst geluksgevoelens regelrecht tegenover zin. Maar is dit wel terecht? Zijn geluksgevoelens tegengesteld aan zin? Dat is onze Ockhamvraag die we proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger: zijn geluksgevoelens en zin tegengesteld?
  Gratis
  lees meer

  “Wat heeft het leven nog voor zin, mevrouw?”

  Het ervaren van betekenis in het leven wordt beschreven als de belangrijkste en meest diepgaande vraag voor de mensheid, de kern van ons bestaan (Park, 2017). Psychiater en Holocaust-overlever Viktor Frankl (1967) formuleerde het zeer scherp en stelde dat het zoeken en ervaren van betekenis in het leven het verschil kan maken tussen sterven en overleven. Maar wat gebeurt er met deze ervaring van betekenis in het leven op zeer hoge leeftijd? Hoe ervaar je zin in je leven als de eigen finaliteit dichtbij komt? Kan zinbeleving standhouden, en is dat dan überhaupt nog steeds belangrijk?
  1,95
  lees meer

  Op zoek naar existentiële zin

  In dit artikel pleit ik voor een alomvattende blik op zingeving op alle niveaus van het menselijk bestaan, over het hele spectrum heen van fysieke, sociale, persoonlijke en spirituele dimensies. Een filosofische basis voor onze zoektocht naar zin moet ons een duidelijk overzicht bieden – een overzicht dat ons in staat stelt om vat te krijgen op zowel de zoektocht naar zin als de uitdagingen rond onmiddellijke vormen van zin van ons leven die misschien wel tijdelijke vormen van zin zouden kunnen blijken – tijdelijke vormen van zin die misschien vervangen moeten worden door meer universele of duurzame vormen van zin.
  1,95
  lees meer

  Zingeving

  De positieve psychologie is begonnen, omdat de psychologie weliswaar sterk was in theorie, onderzoek en toepassingen met betrekking tot problemen en ziektes, maar weinig houvast bood voor inzicht in positieve aspecten van functioneren. Inmiddels is er veel kennis vergaard en toegepast over floreren, welbevinden, sterke kanten, positieve relaties en organisaties. Recent is er aandacht gevraagd voor een ‘second wave’ in de positieve psychologie, die zich richt op zingeving (Wong, 2017). In dit artikel bespreek ik wat een perspectief op zingeving toe te voegen heeft aan de positieve psychologie.
  1,95
  lees meer

  Zingeving in de laatste levensjaren in verpleeghuizen

  Een meerderheid van de ondervraagde bewoners van verpleeghuizen is tevreden met het leven, maar een derde tot de helft ervaart weinig zin meer in het leven. Deze opmerkelijke tegenstelling willen we in dit artikel beschouwen aan de hand van de volgende vragen: 1. Wat is zingeving in de laatste levensjaren? 2. Wat kunnen we doen om verpleeghuisbewoners weer zin in het leven te geven? Na een meer filosofische beschouwing over de waarde van zingeving laten we aan de hand van kunstprojecten in verpleeghuizen zien hoe bewoners zin en waardering (her)vonden.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »