logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|216|217|218|...|581

  Het enneagram

  “Geloof je nou echt dat je als mens alleen maar een enneagramtype bent?” vroeg een collega-coach mij onlangs. “Welnee”, antwoordde ik, “een mens is veel meer dan dat.” “Oh, gelukkig maar”, reageerde hij opgelucht, “wil je me dan misschien vertellen hoe ik het anders kan zien? Hoe ontstaat zo’n type eigenlijk en waarom is volgens jou het enneagram zo toepasbaar in coaching?” Zoiets hoeft iemand mij geen twee keer te vragen. Mijn enthousiasme en mijn ervaringen met het enneagram deel ik graag. En zo begon ik mijn verhaal.
  1,95
  lees meer

  Het Zwitserlevengevoel als succesfactor

  De meesten van ons kennen de verzekeringsmaatschappij Zwitserleven van hun reclames waarin zij ‘het Zwitserlevengevoel’ onder de aandacht van de Nederlandse bevolking te brengen. Dat deze verzekeraar dit gevoel ook binnen zijn eigen organisatie tracht te bewerkstelligen is de meeste van ons echter minder bekend. In het kader van een verandertraject heeft Zwitserleven coaching als standaard human resource instrument omarmd. Eén van de leveranciers van coaching aan Zwitserleven is Boertien Coaching, een onderdeel van Boertiengroep.
  1,95
  lees meer

  Geproefd: De kracht van het vragenstellen

  De kunst van het vragenstellen is de belangrijkste vaardigheid voor een coach. Vragen in plaats van instructie hebben onder andere als voordeel dat ze de coachee zelf aan het denken zetten. Bewustwording door middel van vragen is een methode die al tweeduizend jaar geleden door Socrates werd toegepast. “Om nieuw inzicht te verwerven is het noodzakelijk zelf een kwestie te onderzoeken, zelf na te denken. Inzicht kan niet zonder persoonlijke inspanning tot stand komen”, lees ik in het boekje De kunst van het vragenstellen bij deze workshop van de Associatie voor Coaching. De kunst, of de kracht van het vragenstellen? Een intrigerende titel, ik ben benieuwd of ik het tot nu toe goed heb gedaan, dat vragen stellen. Vol verwachting loop ik de conferentieruimte binnen.
  Gratis
  lees meer

  Autonomie en samenwerken

  Case: Een ondernemer van 49 heeft als directeur/eigenaar zijn organisatie-advieskantoor met vijf werknemers altijd alleen gerund. Zijn bedrijf groeit en als hij wil doorgroeien kan hij het management niet meer alleen aan. Hij is de creatieve man in het bedrijf en een echte ondernemer die veel mogelijkheden ziet. Zoals hij zelf zegt is zijn makke dat hij na de oprichtingsfase zijn interesse begint te verliezen. Zo ontwikkelt hij de soms gouden ideeën niet altijd tot het succes dat erin zit.
  1,95
  lees meer

  De waarderende dialoog

  De laatste tijd is er groeiende aandacht voor Appreciative Inquiry (AI), een aanpak voor positieve organisatieverandering. Binnen deze aanpak neemt de dialoog een bijzondere plaats in. Dit artikel beschrijft de principes en de aanpak van AI en belicht de waarderende dialoog als instrument voor verandering. Voor coaches is AI interessant vanwege het generatieve karakter van het proces, waardoor cliënten acties ondernemen op basis van wat ze in hun leven en werk echt belangrijk vinden. Hierbij neemt de taal die de coach hanteert een centrale plaats in.
  Gratis
  lees meer

  Karrenpaarden en criticasters

  In het werk gebeurt het vaker: het wordt een medewerker te veel en hij of zij springt, als bij een stoplicht, ‘op oranje’. De manager staat machteloos omdat hij geen andere interventies dan ‘redelijk praten’ in zijn bagage heeft. Uiteindelijk geeft hij, zelf oranje geworden, het probleem uit handen. Organisatiepsycholoog en universitair docent Janet Sheath is ervan overtuigd dat leidinggevenden veel meer preventief werk zelf kunnen doen. Met een model als ACT, dat in dit artikel beschreven wordt, zijn manager, organisatie en medewerker beter af.
  1,95
  lees meer

  Conflictcoaching: een (rot)klus voor managers en coaches?!

  Wat weten we eigenlijk van het fenomeen conflict? Hoe waarderen we het fenomeen conflict? In dit artikel ga ik eerst in op conflicten in organisaties en wat ze zo lastig maakt. Daarna op een andere zienswijze en welke competenties nodig zijn. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen reactief en pro-actief conflictmanagement. De verschillende spelers komen aan bod en het artikel eindigt met een weergave van het verschil tussen conflictcoaching en personal coaching.
  1,95
  lees meer

  Levensloopregeling, voertuig of vehikel?

  Levensloopregeling. Raar woord eigenlijk. Valt de levensloop wel te regelen? Ons taalgebruik wijst in een andere richting: ‘het leven moet zijn beloop hebben.’
  Gratis
  lees meer

  Dag stoel naast de tafel

  “Ieder voorwerp ter wereld kan van een gesloten stom bestaan overgaan in een orale toestand, zodat het toegeëigend kan worden”, schrijft de Franse filosoof Barthes, die wordt aangehaald in Dag stoel naast de tafel, een zinnenprikkelend boekje van Eric De Kuyper. Als stoelen en tafels eens konden spreken…
  Gratis
  lees meer

  Coachen met collega's

  Coachen wordt hoe langer hoe meer een volwassen vak. In de afgelopen jaren is er veel literatuur verschenen, zijn beroepsverenigingen geformeerd, gedragsregels opgesteld en opleidingsprogramma´s ontwikkeld. Hierbij is relatief veel aandacht besteed aan coaching door managers en externe coaches. Maar hoe zit het met interne coaches?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper