logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|239|240|241|...|571

  Iedereen aan de oxytocine?

  Oxytocine. Bijgenaamd: het ‘liefdeshormoon’. Luistert ook naar de eervolle titel ‘knuffelhormoon’. Allerlei positieve eigenschappen worden aan oxytocine toegedicht: warme gevoelens voor je medemensen, positief sociaal gedrag, gevoelens van liefde voor partner en kinderen … Dus waarom mengen we dit wondermiddel niet gewoon door het kraanwater? En vallen we allemaal liefdevol in elkaars armen? Dat is de Ockhamvraag die we hier wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger dan dat: iedereen aan het liefdeshormoon?
  Gratis
  lees meer

  Liefde in tijden van kennisoverschot

  Hier is een gedachtegang waarvan ik me kan voorstellen dat velen hem plausibel vinden. Begin met de constatering dat er onder zoogdieren geen enkele andere soort is waarvan de jongen zo lang afhankelijk zijn van hun ouders als wij, homo sapiens. Vraag je vervolgens af waarom dat zo is. En concludeer dat de beste verklaring moet zijn dat het mensenleven zo ingewikkeld is dat die jongen heel veel moeten leren voordat ze zelfstandig kunnen leven.
  1,95
  lees meer

  Een positieve kijk op partnerrelaties

  "What we love the most, hurts the most" is een bekend gezegde dat verwoordt dat het positieve en het negatieve vaak dicht bij elkaar liggen in partnerrelaties. Als we veel van iemand houden, kunnen we ook erg gekwetst raken. Als we met iemand samenleven, kunnen kleine dingen ook makkelijk gaan storen en irriteren. Het positieve en het negatieve gaan hand in hand, ook in relaties. Toch wordt er doorgaans meer aandacht besteed aan wat er fout gaat dan aan wat er goed gaat. In dit artikel beschouw ik beide kanten van partnerrelaties en laat zien dat een focus op het negatieve onvolledig is.
  1,95
  lees meer

  Een liefdevoller beeld

  ‘Je zal er maar naast wonen’, ‘Buurt geteisterd door angst’. Als je op krantenkoppen afgaat lijken mensen met een psychische aandoening vooral gevaarlijk, onberekenbaar of sneu. Die beelden kloppen echter niet. Psychische aandoeningen komen veel voor: ruim vier op de tien Nederlanders voldoet op enig moment aan de criteria van een psychische aandoening (De Graaf, Ten Have, Van Gool, & Van Dorsselaer, 2012). Hoe zorg je voor een minder negatief, stigmatiserend en realistischer beeld in de media van mensen met een psychische aandoening? Hoe kan constructieve journalistiek hierin een rol spelen? Het lectoraat Constructive Journalism van Hogeschool Windesheim deed hiernaar onderzoek, in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma.
  1,95
  lees meer

  Samen aan de slag voor cultuursensitieve zorg

  Op een dinsdagochtend bezoek ik een van de verpleeghuizen in Zwolle. Het is een werkbezoek met een van de verpleegkundigen die werkt in de dementiezorg. Er hangt een rustige sfeer in een van de woonkamers waar ik verwacht word. Enkele bewoners zitten aan de eettafel, maar mijn aandacht gaat meteen uit naar de televisie. Voor de televisie zitten twee bewoners gemoedelijk een programma te bekijken. Een van de bewoners heeft een Nederlandse achtergrond, de andere een Turkse. Het bijzondere aan deze gebeurtenis is dat zij samen een Turkse serie aan het kijken zijn. Met een kopje thee erbij. Dit beeld blijft mij nog lang bij, want hoe bijzonder simpel die situatie er op dat moment ook uitzag, ik weet dat professionals (en familieleden) er soms tegenop zien om recht te doen aan verschillende culturele achtergronden in de zorg. Niet omdat ze het niet willen, maar vaak niet weten hoe ze dat moeten doen.
  1,95
  lees meer

  De positieve impact van de trainer

  Een trainer ziet veel mensen. Bij een gemiddelde professionele training betreft het zeker vijfhonderd personen ten opzichte van één trainer. Er zitten wellicht maar tien tot twintig deelnemers in de trainingsruimte, maar daarachter staan de cliënten of klanten en hun systeem. De liefde voor trainen houdt dus niet op bij de aanwezige deelnemers.
  1,95
  lees meer

  Positieve relaties

  Waarom zijn positieve relaties belangrijk? Het antwoord is: omdat er maar weinig positieve dingen gebeuren waarbij alleen jij, in je eentje, betrokken bent. In dit artikel, gebaseerd op mijn boek Beter Leven. Hoe Dan? (2019), bespreek ik de derde van de vijf pijlers van de welbevinden-theorie en beschrijf ik vier toepassingen. Bij positieve relaties gaat het zowel om partnerrelaties als om relaties met je gezin, familie, vrienden, buren en collega’s.
  1,95
  lees meer

  Liefde voor je vak

  Özgür Eylen is een bijzonder mens en een bijzondere leidinggevende. Hij hoort bij de vijf beste general managers wereldwijd in de hospitality business. Hij zich richt op de sterke kanten en positieve eigenschappen van zijn medewerkers. Zijn medewerkers komen voor hem op de eerste plaats in de organisatie: hij geeft ze alle liefde. Hij staat open voor innovatie en schroomt niet om veranderingen aan te gaan op het gebied van leidinggeven en technologie. Als voormalig top-basketballer gaat hij uitdagingen niet uit de weg en wil hij graag winnen. Zijn leiderschapsstijl is te omschrijven als een vorm van positief leiderschap, waarin we gemakkelijk kenmerken van de positieve psychologie terugvinden. Wat maakt Ozgür tot zo’n goede leidinggevende? Waarom werd hij genomineerd tot beste general manager wereldwijd? Eline Kuiper, zelf werkzaam als hr-manager in een hotel, interviewde hem.
  1,95
  lees meer

  “Ik houw van jou”

  Voor mij staat een jonge papa. Hij heeft aandachtig geluisterd naar mijn lezing over geluk en komt me vertellen hoe hij elk woord herkent. Dan vertelt hij over zijn zoon van zeven. Toen die drie jaar was moest hij een nieuw hart krijgen. Een bijzonder ernstige operatie waarvoor zij met hun jonge gezin drie jaar door een hel gingen. Maar de operatie is geslaagd. Iedereen blij. Een stralende zoon van zeven nu. Enige bemerking: de dokters voorspellen dat zijn hart ongeveer vijftien jaar zal meegaan en dat het nadien heel lastig, waarschijnlijk onmogelijk, zal worden om een nieuwe harttransplantatie uit te voeren.
  1,95
  lees meer

  Ouder worden (volledige uitgave, 12 artikelen)

  “Iedereen wil graag oud worden, maar niemand wil oud zijn” Oud zijn wordt in eerste instantie vaak geassocieerd met aftakeling, ziekte en verlies. En dat is ook wel begrijpelijk. Immers, met toenemende leeftijd worden we geconfronteerd met fysieke en cognitieve achteruitgang, met chronische ziekten, alsook met verlieservaringen zoals het verlies van een werkomgeving, van vrienden en kennissen. Sociale isolatie en eenzaamheid kunnen dan op de loer liggen. Lees de volledige inleiding op dit themanummer   INHOUD ‘Positief ouder worden’   WETENSCHAP Human Resources Management en duurzame inzetbaarheid, Karen Pak, Dorien Kooij, Annet de Lange & Marc van Veldhoven Ockhamvraag: En ze leefden nog lang en gelukkig? Hein Zegers Positieve psychologie in het woonzorgcentrum, Noortje Kloos Succesvol ouder worden op het werk, Annet de Lange & Dorien Kooij Goed leven: een holistische visie op ouder worden, Franka Bakker, Annelies Harps- Timmerman, Mieke Veerman, Annemieke van den Berg & Carolien Smits Een positieve psychologische kijk op dementie, Ad Bergsma   PRAKTIJK Staying flexible while aging, Jennifer Reijnders, Marianne Simons, Tim Batink, Mayke Janssen, Sanne Peeters, Johan Lataster & Nele Jacobs Een positieve interventie voor mensen met een chronische ziekte, Eline Dorrestijn, Yvon Simone van Veen, Nienke Peeters, Ernst Bohlmeijer & Christina Bode Ouder worden als waardevolle biografie, John Arkenbout Issho: Het spijkerjack dat om je geeft, Pieter Desmet Oplossingsgericht werken met ouderen, René den Haan & Fredrike Bannink Zien genieten is doen genieten, Willeke van de Ruitenbeek, Carolien Smits, Thóra B. Hafsteinsdóttir  

  5,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper