logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|244|245|246|...|558

  Zin in je verhaal

  Mensen vertellen elkaar verhalen. Dat draagt bij aan hun zoektocht naar de zin van het leven. De manier waarop mensen dit doen, zegt iets over hun welbevinden en geestelijke gezondheid. Er komt steeds meer bewijs dat ‘narratieve interventies’ effectief zijn. Het ontwerpen van nieuwe narratieve interventies sluit goed aan bij ontwikkelingen in de zorg, waarbij de cliënt en patiënt centraal staan.
  1,95
  lees meer

  Werken aan verbondenheid en interafhankelijkheid

  Hoe kunnen we werken aan verbondenheid door verschillen in relationele werkpraktijken een plaats te geven? Relationele praktijken van hoge kwaliteit vormen de levenskracht van groepen, teams en samenwerkingsverbanden. In voorbeelden wordt de werking hiervan geïllustreerd in uiteenlopende contexten waar verbondenheid tot duurzame resultaten leidt.
  1,95
  lees meer

  New ways of working

  Het belang van ondersteuning van werknemers door hun leidinggevenden wordt vaak onvoldoende onderkend. Dit onderzoek laat zien hoeveel invloed die ondersteuning – op het gebied van autonomie en gezin – heeft op de werk-gezinsbalans van werknemers en daarmee tegemoetkomt aan hun basisbehoefte van verbondenheid.
  1,95
  lees meer

  Zintuigen en zingeving in de zorg

  De 85-jarige Hendrik Groen beschrijft het troosteloze leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord in zijn dagboeken Pogingen iets van het leven te maken (Groen, 2015) en Zolang er leven is (Groen, 2016). Met precisie en humor schrijft hij onder meer over het doelloze en kleinburgerlijke in de dagelijkse gang van mede bewoners, de hardwerkende verzorgenden die handen en vooral tijd tekortkomen, en het harde op efficiëntie gerichte beleid van de directrice, die elk incident beantwoordt met een nieuwe huisregel.
  1,95
  lees meer

  Verbondenheid komt niet vanzelf

  Nederland kent een heuse Verklaring van verbondenheid, een soort geloofsbelijdenis voor het Nederlanderschap. Mensen die Nederlander willen worden, dienen sinds 2009 deze verklaring officieel af te leggen tijdens een naturalisatieceremonie die gewoonlijk plaatsvindt op het stadhuis, met de burgermeester als belangrijkste getuige.
  1,95
  lees meer

  Wat is de belangrijkste sleutel tot geluk?

  Deze keer klinkt ze wel erg ambitieus, onze Ockhamvraag – de vraag die we wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat: wat is de belangrijkste sleutel tot het geluk? “Het resultaat van mijn levenslang geluksonderzoek kan je in drie woorden samenvatten”, zegt Professor Christopher Peterson. Hij pauzeert even… voor een extra dramatisch effect. En zegt dan met een warme glimlach: “Other People Matter.” Andere mensen zijn belangrijk (Peterson, 2011).
  Gratis
  lees meer

  Verbinding

  Elk mens komt op de wereld vanuit de diepst denkbare verbinding met een ander mens om vanaf dat moment nieuwe verbindingen aan te gaan met anderen. Aanvankelijk voorzichtig en terughoudend, maar al snel overrompelend met veel verschillende mensen. Een aantal relaties springt eruit: in het gezin, met een partner, met vrienden, op het werk, en een aantal is vervangbaar zoals dat met kennissen het geval is. Dan zijn er ook nog de meer abstracte verbindingen die mensen aangaan: met een idee, een geloof of een gemeenschap. En bijna de helft van de mensen in Nederland heeft een liefdevolle relatie met een huisdier.
  Gratis
  lees meer

  Stadsdorp Story: Ontwerpen voor het geluk van een gemeenschap

  Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
  1,95
  lees meer

  Huisdieren

  Gezelschapsdieren spelen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Veelal wordt een huisdier beschouwd als een lid van het gezin en ervaren mensen een hechte band met het dier. Waarom vallen we massaal voor de charmes van een hond of kat? Is dat alleen maar vanwege de gezelligheid die zij te bieden hebben, of ontlenen we meer aan hun aanwezigheid?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »