logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|244|245|246|...|545

  De Snuffel-Knuffel helpt bij inslaapritueel

  Ons huis, de lente, een taart in de oven, de was aan de lijn, een vers geplukte aardbei – we worden omringd door geuren. We staan er niet altijd bij stil, maar die geuren hebben een grote invloed op ons gevoelsleven. Ze zijn direct verbonden met ons emotioneel geheugen, en zo kan de geur van een koekje ons ineens terugvoeren naar het geluk van een jeugdherinnering. Kun je dit verband tussen geur en herinnering ontwerpen? Dat was de ontwerpuitdaging van Jonas Bähr. Jonas had zichzelf tot doel gesteld een ontwerp te maken waarmee mensen met behulp van geuren hun stemming kunnen verbeteren.
  1,95
  lees meer

  Veerkracht in jeugdhulpverlening en onderwijs

  Zowel in de jeugdhulpverlening als in het onderwijs is de focus voornamelijk gericht op pathologie, problemen en risico’s. Deze focus vertoont tekortkomingen. De auteurs houden een pleidooi voor een focus op veerkracht en geven een aantal aanbevelingen die niet alleen het welbevinden van kinderen en hun omgeving, maar ook van hulpverleners en leerkrachten kunnen bevorderen.
  1,95
  lees meer

  Mentale veerkracht breed bekend maken… een haalbare kaart?

  Wie zich lichamelijk fit voelt, is gezond. Minder bekend is dat mentale veerkracht net zo belangrijk is. Het draagt bij aan het welbevinden en kan beschermend werken voor klachten zoals stress en somberheid. Hoe dit gedachtengoed over te brengen in voorlichtingen? Na een onderzoek is de voorzichtige conclusie dat het zin heeft voorlichting voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen.
  1,95
  lees meer

  Imaginatie en creatieve expressie bij kanker

  Imaginatie en creatieve expressie bieden een ‘non-verbale stem’, een medium voor het irrationele zelf. Het doet daarmee recht aan wat van binnen leeft. Bij kanker kan het helpen om het emotionele en psychische evenwicht dat kwijt was, weer te hervinden of opnieuw op te bouwen, met nieuwe mogelijkheden.
  1,95
  lees meer

  Veerkracht op school

  In het hele leven, ook in het onderwijs, hebben mensen te maken met externe krachten waar ze niet altijd zelf directe invloed op hebben, die een beroep doen op de menselijke veerkracht. Maar er zijn ook factoren waar het individu wel grip op heeft. Wat kunnen leerlingen en onderwijsprofessionals zelf doen om terug te veren van tegenslag naar een normaal of hoog niveau van welbevinden?
  1,95
  lees meer

  Betrokkenheid (volledige uitgave, 17 artikelen)

  INHOUDSOPGAVE THEMA 'BETROKKENHEID' (januari 2016) Inleiding thema Betrokkenheid, Redactie Interview met Bas Mesters, Nina Schuyffel Te betrokken, Anoniem Stadslab Leiden vergroot betrokkenheid tussen burgers en stad, Arian van Rijssen & Matthijs Steeneveld Ockhamvraag - Gelukkig in een rolstoel?, Hein Zegers Pech met boeddhistisch geluksadvies, Ad Bergsma WETENSCHAP Teamflow, Jef van den Hout Kwaliteit in woonzorgcentra, Charlotte Van Cleynenbreugel & prof. dr. Ferre Laevers Kansen voor positieve psychologie, Patricia Vuijk & Juliette Liber Ben jij werkelijk betrokken bij mij?, Nicole Torka Een vergelijkende studie met focus op Frankrijk, Gaël Brulé Conflict als leermoment: lessen van piloten, Eva van der Fluit PRAKTIJK KonneKt: de barrière als speelbord, Pieter Desmet De docent als linking pin, Jolien van Uden Het Koninklijk Concertgebouworkest: samen excelleren, Floris Hurts & Judith van der Wel Interview met Guido Heezen, Erik Overdick & Marianne van Woerkom Menselijke Maat: van klacht naar kracht, Aad Francissen Betrokkenheid Onlangs werd de tweede conferentie Positieve Psychologie gehouden in Bussum, met als thema ‘sterke kanten’. De dag was zonder meer een groot succes door de kwaliteit van de presentaties en door het grote aantal enthousiaste deelnemers. Zij hebben het congres ook positief beoordeeld met een gemiddelde waardering van 7,9. Daarmee was deze bijeenkomst een prachtige start van een aantal activiteiten die we gaan ontwikkelen rond de kennisoverdracht in het domein van de positieve psychologie, kennis die een gretige toepassing vindt in bedrijven, op scholen en op andere plaatsen. Het Tijdschrift Positieve Psychologie is het vlaggenschip van deze kennisoverdracht. Het doet ons als redactie plezier om u het tweede nummer voor te leggen, een special rond het thema betrokkenheid. Lees de volledige inleiding op dit themanummer

  5,95
  lees meer

  Inleiding thema ´Betrokkenheid´

  Onlangs werd de tweede conferentie Positieve Psychologie gehouden in Bussum, met als thema ‘sterke kanten’. De dag was zonder meer een groot succes door de kwaliteit van de presentaties en door het grote aantal enthousiaste deelnemers. Zij hebben het congres ook positief beoordeeld met een gemiddelde waardering van 7,9. Daarmee was deze bijeenkomst een prachtige start van een aantal activiteiten die we gaan ontwikkelen rond de kennisoverdracht in het domein van de positieve psychologie, kennis die een gretige toepassing vindt in bedrijven, op scholen en op andere plaatsen. Het Tijdschrift Positieve Psychologie is het vlaggenschip van deze kennisoverdracht. Het doet ons als redactie plezier om u het tweede nummer voor te leggen, een special rond het thema betrokkenheid.
  Gratis
  lees meer

  Interview met Bas Mesters

  Bas Mesters is pleitbezorger van Constructieve Journalistiek, een vorm van nieuwsverslaggeving die zich niet alleen richt op de problemen in de wereld maar ook laat zien wat er goed gaat. De stroming vindt op steeds meer redacties in Nederland doorgang. Met een probleem: ‘Van het woord ‘positief’ gaan bij journalisten de nekharen recht overeind staan.”
  1,95
  lees meer

  Te betrokken

  Alsof ik in volle vaart een frontale botsing had gehad met een goederentrein. Zo voelde ik me. Bont en blauw van top tot teen, alles deed pijn. Ik moest van het ene moment op het andere noodgedwongen stoppen met alles. Behalve ademhalen, dat ging door, vanzelf, moeizaam en pijnlijk. M’n pas nog zo veilige nestje leek nu wel een hunebed, mijn donzen dekbed 10 ton zwaar. Zo pijnlijk dat ik ademhalen het liefste ook had gestopt. Maar het lijf blijft autonoom doorademen, als een gek, ook als het hoofdkantoor niet wil. Oncontroleerbaar, veel te snel en veel te diep, zuchtend, hyperventilatie. Ik besefte dat ik de ademhaling moest proberen onder controle te krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan met ook de bibbers van binnen, trillingen, onrust, mijn lijf leek mijn lijf niet meer, maar een hele boze vreemdeling.
  Gratis
  lees meer

  Stadslab Leiden vergroot betrokkenheid tussen burgers en stad

  In een oud handwerklokaal zijn een stuk of dertig mensen met elkaar in gesprek en schrijven ideeen op. Er lijkt geen duidelijk verband – allerlei leeftijden, kledingstijlen en een veelheid aan onderwerpen. Ze praten over een duurzame stad, over het Singelpark, over mobiliteit, communicatie, zorg en contact tussen burgers. Dit zijn allemaal betrokken Leidenaren die via Stadslab hun steentje bijdragen aan een betere leefomgeving.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper