logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|245|246|247|...|558

De kracht van vertellen en luisteren

Er waait de laatste jaren een nieuwe wind door de politiek. Poetin, Trump, Le Pen, Wilders, Farage: ze combineren allen een lonkend perspectief voor het eigen land met stoere taal over immigranten. De woorden die ze hierbij gebruiken laten, zoals een politicus betaamt, weinig aan de verbeelding over. Ze kondigen aan het eigen land weer ‘groot’ te maken en mensen die niet mee willen doen buiten te sluiten. Over de waarde van verhalen voor onze beroepspraktijk.
1,95
lees meer

Optimisme / hoop (volledige uitgave, 14 artikelen)

INHOUD THEMA ‘OPTIMISME / HOOP’ (augustus 2016) Hoop, Fredrike Bannink Gedicht: De weg van de hoop, Václav Havel Ockhamvraag: Is optimisme een morele plicht?, Hein Zegers Het geheim van de positieve psycholoog, Ad Bergsma WETENSCHAP Hoop en optimisme op de werkvloer, Sanne Ghielen & Marianne van Woerkom De vele gezichten van hoop en geluk, Emma Pleeging, Martijn Burger, Sasqia Chin Hon Foei & Ruut Veenhoven Mijn ideale leven, Madelon Peters Serieuze Opmontering wekt positieve energie op, Paul Iske PRAKTIJK Ontwikkel hoop verminder stress, Marieke Jacobs & Matthijs Steeneveld Wetenschappelijke webcursussen over positieve psychologie, Patricia de Wit Billy Cash: sparen voor geluk, Pieter Desmet Kennis van je brein leidt tot optimisme, Sandra van Aalderen, Nienke van Atteveldt & Meike Grol De zin van vervreemdende toekomstverbeelding, Anneke Sools, Theresa Borgmann & Elian de Kleine Optimisme “Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist”, is een vaak gehoorde uitspraak. In de positieve psychologie zijn we geneigd ons optimisme een betere eigenschap te vinden dan andermans pessimisme. Beide perspectieven hebben hun waarde: een optimist weet dat er een negatieve uitkomst kan zijn, maar laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Ook een pessimist kan, mits hij niet in tobben vervalt, realistisch zijn omdat hij beseft dat alles een keerzijde heeft. Wel is duidelijk dat een optimistische kijk meer plezier geeft en meer positieve emoties, waardoor we steeds correlaties vinden tussen optimisme en welbevinden. Lees de volledige inleiding op dit themanummer
5,95
lees meer

Optimisme

“Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist”, is een vaak gehoorde uitspraak. In de positieve psychologie zijn we geneigd ons optimisme een betere eigenschap te vinden dan andermans pessimisme. Beide perspectieven hebben hun waarde: een optimist weet dat er een negatieve uitkomst kan zijn, maar laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Ook een pessimist kan, mits hij niet in tobben vervalt, realistisch zijn omdat hij beseft dat alles een keerzijde heeft. Wel is duidelijk dat een optimistische kijk meer plezier geeft en meer positieve emoties, waardoor we steeds correlaties vinden tussen optimisme en welbevinden.
Gratis
lees meer

Hoop

Hoop is een belangrijk begrip in de positieve psychologie. De oude Grieken zagen hoop echter niet als iets positiefs, maar als een vloek. Dat begon allemaal met de Doos van Pandora.
1,95
lees meer

Is optimisme een morele plicht?

‘Optimisme is een morele plicht.’ De filosoof Karl Popper nam deze maxime naar verluidt regelmatig in de mond (O’Hear, 1995). Daarbij baseerde hij zich op Immanuel Kant, maar dat is een ander verhaal. In ons verhaal vragen we ons gewoon af of dit altijd klopt: is optimisme altijd een morele plicht? Het meest eenvoudige antwoord op deze vraag is: neen. Een iets genuanceerder antwoord krijgen we als we de zaak behandelen volgens het scheermes van Ockham: zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat.
Gratis
lees meer

De weg van de hoop

Diep in onszelf dragen we hoop: als dat niet het geval is, is er geen hoop.
Gratis
lees meer

Het geheim van de positieve psycholoog

De achilleshiel van de positieve psychologie is dat haar enthousiasme niet altijd te staven is met empirisch onderzoek. Tegelijkertijd is evidence based werken een van de kernwaarden van de positieve psychologie. Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen bevlogenheid en bescheidenheid?
1,95
lees meer

Hoop en optimisme op de werkvloer

Op iedere werkvloer krijgen medewerkers te maken met dingen die niet gaan zoals verwacht, bijvoorbeeld door veranderingen of tegenslagen. Sommige medewerkers hebben dan de kracht om te blijven proberen hun doelen te bereiken. Die kracht komt vaak voort uit hoop en optimisme. In dit artikel bespreken we de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar deze fenomenen op de werkvloer en gaan we vervolgens in op hoe hoop en optimisme van medewerkers beïnvloed kunnen worden.
1,95
lees meer

De vele gezichten van hoop en geluk

Hoop en geluk lijken nauw met elkaar verbonden. Een hoopvolle instelling zorgt er doorgaans voor dat we ons gelukkiger voelen en wanneer we gelukkig zijn, versterkt dit vaak ook onze hoop op een goede toekomst. Maar zowel geluk als hoop kunnen verschillende vormen aannemen en de relatie tussen hoop en geluk is niet altijd eenduidig, hoop kan bijvoorbeeld ook juist gebruikt worden als afweermechanisme door ongelukkige mensen in tijden van crisis en valse hoop draagt doorgaans niet bij aan een gelukkig leven. Wat weten we tot nu toe over de relatie tussen hoop en geluk en hoe kunnen we deze complexe relatie beter begrijpen?
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »