logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|248|249|250|...|575

  Passie

  Wat was dat een teleurstelling toen bleek dat Sinterklaas een verklede oom was. De man waar ik met angst en ontzag, maar ook hebberig naar keek was gewoon oom Theo. Het is altijd een beetje een hachelijke onderneming om de waarheid te onderzoeken rond een sterk beladen emotioneel begrip. Het wetenschappelijk ontleden op basis van feiten lijkt soms iets kapot te kunnen maken. En het weer terugplaatsen van de losse onderdelen om er weer een geheel van te maken kan een monster van Frankenstein opleveren met zichtbare littekens en schroeven.
  Gratis
  lees meer

  Duurzaam vitaal en bevlogen werken in organisaties

  Werkgeluk is in. Tegelijkertijd kampen professionals en organisaties met verzuim door stress en burn-out. Door de risicovolle kanten van het streven naar bevlogenheid in een organisatie te herkennen en kleine aanpassingen te doen op de werkvloer laat je vitaliteit en bevlogenheid (duurzaam) floreren.
  1,95
  lees meer

  Moet ik mijn passie volgen?

  “Je moet jouw passie volgen!” Wellicht het populairste antwoord op de vraag: “Wat moet ik met mijn leven aanvangen?” Maar is dit antwoord ook correct? Moet ik mijn passie volgen? Dat is de Ockhamvraag die we hier wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger dan dat. En eenvoudig is het niet, want ons brein is onderhevig aan een aantal typische denkfouten. Gelukkig is er de psychologische wetenschap. Die helpt ons om onze eigen denkfouten te doorprikken en blinde vlekken te belichten.
  Gratis
  lees meer

  De passie van Circus Weemoed

  Wat mijn passie is? Sinds ik zeven jaar geleden in The World Book of Happiness honderd internationale onderzoekers in de positieve psychologie een stem gaf, mag ik de wereld over reizen om over dit thema te spreken. Vorig jaar gaf ik zo’n honderd voorstellingen in Nederland alleen. Goed voor meer dan 30.000 enthousiaste deelnemers in verscheidene domeinen van de samenleving: beleid, zorg, onderwijs, management enzovoort. Koning Willem-Alexander zat zelfs twee keer op de eerste rij. Is dit mijn passie?
  1,95
  lees meer

  Passie in het onderwijs

  Het Agora voortgezet onderwijs in Roermond biedt een uniek concept van gepersonaliseerd ‘leren in vrijheid’. De school levert dit jaar de eerste lichting examenkandidaten en het concept trekt veel belangstelling. Medeoprichter, onderwijskunstenaar en directielid Sjef Drummen gebruikt bij zijn lezingen over dit onderwijsconcept een tekst van Bob Dylan (1966): “But to live outside the law, you must be honest” – wees zuiver op de graat als je stappen zet buiten de gebaande paden. Voor Agora vult Drummen dat in door buiten de lijntjes durven denken om doordacht onderwijs te bieden. TPP vraagt hem naar het Agora-concept, leren en passie.
  1,95
  lees meer

  Is Grit het Magische Elixer van een goed karakter?

  De MacArthur-prijs winnende psychologe Angela Duckworth heeft in 2016 haar langverwachte eerste boek gepubliceerd: De GRIT factor: De Kracht van Passie en Doorzettingsvermogen (GRIT: The Power of Passion and Perseverance ). Haar wetenschappelijke studie over het onderwerp in 2007 werd volgens Google Scholar al 1.157 keer geciteerd, en haar zes minuten durende Ted Talk uit 2013 over grit is inmiddels meer dan 13 miljoen keer bekeken.
  1,95
  lees meer

  Gezonde passie?

  Is het leven leuker en zinvoller wanneer je een passie hebt? Mensen die bezig zijn met hun passie zijn vaak zeer gefocust en voelen zich goed. Zij ervaren regelmatig een toestand van flow, waarbij ze alles om zich heen vergeten. Mensen die van hun passie hun werk weten te maken, zijn vindingrijk en productief – het werk lijkt weinig energie te kosten. Zo luidt doorgaans de boodschap over passie. Echter, niet iedere passie is een gezonde drijfveer. Niet alles waar mensen zichzelf in verliezen en dat zij met hart en ziel doen, maakt uiteindelijk gelukkig. Sterker nog, soms voert een sterke passie richting een burn-out. Hoe zit dat precies?
  1,95
  lees meer

  De meerwaarde van muziektherapie

  Muziek kan ons emotioneel raken, het kan helpen bij het uiten van emoties, het kan ontspannend werken, het kan sociale interactie versterken en het kan motiveren. Het luisteren naar muziek kan leiden tot activatie van emotionele netwerken in het brein (Blood & Zatorre, 2001, Brown, 2004, Koelsch, 2014) en invloed hebben op het deel van het zenuwstelsel en het hormonale netwerk dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het stresshormoon cortisol, de hartslag en bloeddruk (Koelsch et al., 2016, Linnemann et al., 2015). Hoe sterker muziek ons weet te raken, des te meer zijn we geneigd om sociale relaties te versterken (Loersch & Arbuckle, 2013, Schafer et al., 2013).
  1,95
  lees meer

  Sterke leiders stimuleren passie

  In de organisatiepsychologische literatuur is passie beschreven als het enthousiasme, het plezier, en zelfs de vurige ambitie die voortkomt uit het energiek en onverminderd nastreven van een belangrijk, uitdagend, en inspirerend werkgerelateerd doel (Smilor, 1997). Onderzoek laat zien dat de ervaring van passie belangrijke gevolgen kan hebben voor individuele medewerkers en voor organisaties als geheel. In dit artikel beschrijf ik kort het verschil tussen harmonieuze en obsessieve passie, en ga ik na hoe leidinggevenden passie kunnen stimuleren bij hun medewerkers. Ik bespreek achtereenvolgens het aanreiken van hulpbronnen, job crafting, en het herkennen en benutten van sterke kanten.
  1,95
  lees meer

  Het effect van zelfsturing op het ontwikkelen van sterke kanten

  Hoe kunnen we leerlingen en studenten stimuleren om te focussen op hun sterke kanten? In een vijftal empirische studies, waarvan de uitkomsten onlangs zijn gepubliceerd in het tijdschrift Learning & Instruction, onderzochten we het effect van zelfsturing op de tijd en energie die studenten investeren in het ontwikkelen van hun sterke kanten (Hiemstra, Van Yperen & Timmerman, 2018). De uitkomsten laten zien dat studenten in een zelfgestuurde leeromgeving meer focussen op hun sterke kanten, terwijl studenten in een toetsgestuurde leeromgeving meer focussen op hun zwakke kanten.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper