logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|249|250|251|...|574

  Passie in onderwijs

  Elk kind heeft talent, het is de opdracht van onderwijs en opvoeding om dat talent wakker te kussen. Alex Latimer (2012) schetst in het kinderboek Pinguïns verborgen talent de zoektocht van pinguïn naar zijn talent. Moraal van het verhaal: iedereen bezit kwaliteiten en je hebt anderen nodig om die te ontdekken. Om die inclusieve talentgerichte blik op te roepen op scholen pleit ik in dit artikel voor werken vanuit een groeimindset en appreciative inquiry (waarderend veranderen) voor de gehele schoolontwikkeling.
  1,95
  lees meer

  Passie

  Passie is emotie, een grote liefde voelen, verlangen, in vuur en vlam staan voor iets. Je kunt een passie hebben voor zeilen, voor kunst, voor een land, maar onder passie in een relatie wordt over het algemeen de seksualiteit verstaan. Dankzij passie kun je je lichamelijk aan elkaar overgeven. Passie, hartstocht, zinderende seks… hoe belangrijk zijn deze zaken voor ons relatiegeluk?
  1,95
  lees meer

  Hoe ons verstand onze passie kan gijzelen

  Voor veel sporters geldt dat ze ooit begonnen zijn met hun sport uit pure liefde voor het spelletje. Genieten van het rennen over het veld met je teamgenoten, van de forehand die eindelijk strak langs de lijn gaat, van de soepele sprong over de hindernis of van de harde smash waarmee je een punt scoort. Regelmatig komt het echter voor dat die pure passie, ook wel ‘beginnersgeest’ genoemd, zoekraakt bij sporters die veel met hun sport bezig zijn. Wanneer het leveren van prestaties belangrijk(er) wordt of de sportbeoefening meer tijd en energie gaat vergen, kan de passie op de achtergrond raken.
  1,95
  lees meer

  De Straat Debater

  Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
  1,95
  lees meer

  Enthousiasme en passie

  Enthousiasme en passie zijn woorden die, zowel in het dagelijkse leven als in een professionele omgeving, vaak worden gebruikt. Bedrijven zoeken bijvoorbeeld naar enthousiaste medewerkers met passie voor hun vak. Een eenvoudige zoekopdracht op Google laat zien hoe populair de woorden enthousiasme (16.200.000 hits) en passie (13.400.000 hits) zijn. Terwijl andere begrippen uit de positieve psychologie, zoals welbevinden (728.000), veerkracht (1.040.000), bevlogenheid (213.000) en zelfwaardering (113.000) veel minder worden gebruikt. Alleen geluk mag op meer aandacht rekenen met 21.600.000 hits. Toch is het wetenschappelijk onderzoek naar enthousiasme en passie beperkt.
  1,95
  lees meer

  Coaching (volledige uitgave, 16 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘COACHING’ (februari 2018) Werken en leven in de VUCA-wereld, Paulien de Jong & Anje-Marijcke van Boxtel Ockhamvraag: Waar ben ik goed in? Hein Zegers Coachen van denkpatronen, Esther de Haan Waarderend teamcoachen, Yvonne Burger WETENSCHAP Is herstel van depressie te herkennen aan een glimlach? Marieke Helmich Oplossingsgerichte en probleemgerichte vragen in coaching, Fredrike Bannink Dankbaarheid als bron van veerkracht en welzijn, Ernst Bohlmeijer & Marijke Schotanus-Dijkstra De MHC-SF in de klinische praktijk, Katinka Franken & Sander de Vos De verschillende effecten van probleem- en oplossingsgericht coachen, Jet Zantvoord Vergeving en de kunst van het loslaten, Tom Hendriks PRAKTIJK Mindfulness en sterke kanten, Matthijs Steeneveld Zingeving, Ilse Vooren & Merlijn Koch Positieve coaching, Bas Snippert Design: Tinytask, Pieter Desmet Wijkverpleegkundige verstaat haar vak in duurzame samenleving, Merita van Mook Positieve psychologie en coaching Dit themanummer met een accent op coaching is samengesteld in een samenwerking tussen de redactie van het Tijdschrift Positieve Psychologie en de Universiteit Twente, met name met Ernst Bohlmeijer, mede in verband met het congres over coaching op 9 maart. De hoofdredactionele voorwoord is dan ook geschreven vanuit beide invalshoeken: een inhoudelijke inleiding van Ernst en een inleiding voor het themanummer namens de redactie van de hoofdredacteur Jan Walburg. Lees de volledige inleiding op dit themanummer

  5,95
  lees meer

  Positief uit de put komen

  Waarschijnlijk weet u wel dat een dagelijkse portie positiviteit – een mindful moment of even lekker lachen – gezond is. Toch maakt een op de vijf mensen een periode mee waarin hij niet of nauwelijks plezier ervaart en juist somber zijn. Gelukkig gaan deze depressieve klachten na een tijd vaak weer over. Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen duiken dieper in de dagelijkse dynamiek van depressie, en stellen de vraag: hoe werkt dat, herstellen van depressie? En wat is de rol van positieve emoties in het opknap-proces?
  1,95
  lees meer

  Positieve psychologie en coaching

  Dit themanummer met een accent op coaching is samengesteld in een samenwerking tussen de redactie van het Tijdschrift Positieve Psychologie en de Universiteit Twente, met name met Ernst Bohlmeijer, mede in verband met het congres over coaching op 9 maart. De hoofdredactionele voorwoord is dan ook geschreven vanuit beide invalshoeken: een inhoudelijke inleiding van Ernst en een inleiding voor het themanummer namens de redactie van de hoofdredacteur Jan Walburg.
  Gratis
  lees meer

  Werken en leven in de VUCA-wereld

  In een VUCA-wereld waarin verandering een constante is, zijn we op zoek naar manieren om ons aanpassingsvermogen en onze slagvaardigheid te vergroten. Coaching vanuit de positieve psychologie helpt bij het versnellen en verdiepen van veranderingsprocessen.
  1,95
  lees meer

  Waar ben ik goed in?

  “Wel, mijn probleem is...” Als coach, psychotherapeut of psycholoog krijg je dit introductiezinnetje vaak te horen. Weinig cliënten komen binnen met: “Wel, mijn sterkte is...” Niettemin is die tweede uitspraak soms een antwoord op de eerste. Vandaar onze OckHamvraag, de vraag die we zo eenvoudig mogelijk proberen te beantwoorden, maar niet eenvoudiger dan dat: “Waar ben ik goed in?”
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper