logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|253|254|255|...|567

  Zintuigen en zingeving in de zorg

  De 85-jarige Hendrik Groen beschrijft het troosteloze leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord in zijn dagboeken Pogingen iets van het leven te maken (Groen, 2015) en Zolang er leven is (Groen, 2016). Met precisie en humor schrijft hij onder meer over het doelloze en kleinburgerlijke in de dagelijkse gang van mede bewoners, de hardwerkende verzorgenden die handen en vooral tijd tekortkomen, en het harde op efficiëntie gerichte beleid van de directrice, die elk incident beantwoordt met een nieuwe huisregel.
  1,95
  lees meer

  Verbondenheid komt niet vanzelf

  Nederland kent een heuse Verklaring van verbondenheid, een soort geloofsbelijdenis voor het Nederlanderschap. Mensen die Nederlander willen worden, dienen sinds 2009 deze verklaring officieel af te leggen tijdens een naturalisatieceremonie die gewoonlijk plaatsvindt op het stadhuis, met de burgermeester als belangrijkste getuige.
  1,95
  lees meer

  Wat is de belangrijkste sleutel tot geluk?

  Deze keer klinkt ze wel erg ambitieus, onze Ockhamvraag – de vraag die we wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat: wat is de belangrijkste sleutel tot het geluk? “Het resultaat van mijn levenslang geluksonderzoek kan je in drie woorden samenvatten”, zegt Professor Christopher Peterson. Hij pauzeert even… voor een extra dramatisch effect. En zegt dan met een warme glimlach: “Other People Matter.” Andere mensen zijn belangrijk (Peterson, 2011).
  Gratis
  lees meer

  Verbinding

  Elk mens komt op de wereld vanuit de diepst denkbare verbinding met een ander mens om vanaf dat moment nieuwe verbindingen aan te gaan met anderen. Aanvankelijk voorzichtig en terughoudend, maar al snel overrompelend met veel verschillende mensen. Een aantal relaties springt eruit: in het gezin, met een partner, met vrienden, op het werk, en een aantal is vervangbaar zoals dat met kennissen het geval is. Dan zijn er ook nog de meer abstracte verbindingen die mensen aangaan: met een idee, een geloof of een gemeenschap. En bijna de helft van de mensen in Nederland heeft een liefdevolle relatie met een huisdier.
  Gratis
  lees meer

  Stadsdorp Story: Ontwerpen voor het geluk van een gemeenschap

  Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
  1,95
  lees meer

  Huisdieren

  Gezelschapsdieren spelen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Veelal wordt een huisdier beschouwd als een lid van het gezin en ervaren mensen een hechte band met het dier. Waarom vallen we massaal voor de charmes van een hond of kat? Is dat alleen maar vanwege de gezelligheid die zij te bieden hebben, of ontlenen we meer aan hun aanwezigheid?
  1,95
  lees meer

  De kracht van vertellen en luisteren

  Er waait de laatste jaren een nieuwe wind door de politiek. Poetin, Trump, Le Pen, Wilders, Farage: ze combineren allen een lonkend perspectief voor het eigen land met stoere taal over immigranten. De woorden die ze hierbij gebruiken laten, zoals een politicus betaamt, weinig aan de verbeelding over. Ze kondigen aan het eigen land weer ‘groot’ te maken en mensen die niet mee willen doen buiten te sluiten. Over de waarde van verhalen voor onze beroepspraktijk.
  1,95
  lees meer

  Optimisme / hoop (volledige uitgave, 14 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘OPTIMISME / HOOP’ (augustus 2016) Hoop, Fredrike Bannink Gedicht: De weg van de hoop, Václav Havel Ockhamvraag: Is optimisme een morele plicht?, Hein Zegers Het geheim van de positieve psycholoog, Ad Bergsma WETENSCHAP Hoop en optimisme op de werkvloer, Sanne Ghielen & Marianne van Woerkom De vele gezichten van hoop en geluk, Emma Pleeging, Martijn Burger, Sasqia Chin Hon Foei & Ruut Veenhoven Mijn ideale leven, Madelon Peters Serieuze Opmontering wekt positieve energie op, Paul Iske PRAKTIJK Ontwikkel hoop verminder stress, Marieke Jacobs & Matthijs Steeneveld Wetenschappelijke webcursussen over positieve psychologie, Patricia de Wit Billy Cash: sparen voor geluk, Pieter Desmet Kennis van je brein leidt tot optimisme, Sandra van Aalderen, Nienke van Atteveldt & Meike Grol De zin van vervreemdende toekomstverbeelding, Anneke Sools, Theresa Borgmann & Elian de Kleine Optimisme “Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist”, is een vaak gehoorde uitspraak. In de positieve psychologie zijn we geneigd ons optimisme een betere eigenschap te vinden dan andermans pessimisme. Beide perspectieven hebben hun waarde: een optimist weet dat er een negatieve uitkomst kan zijn, maar laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Ook een pessimist kan, mits hij niet in tobben vervalt, realistisch zijn omdat hij beseft dat alles een keerzijde heeft. Wel is duidelijk dat een optimistische kijk meer plezier geeft en meer positieve emoties, waardoor we steeds correlaties vinden tussen optimisme en welbevinden. Lees de volledige inleiding op dit themanummer

  5,95
  lees meer

  Optimisme

  “Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist”, is een vaak gehoorde uitspraak. In de positieve psychologie zijn we geneigd ons optimisme een betere eigenschap te vinden dan andermans pessimisme. Beide perspectieven hebben hun waarde: een optimist weet dat er een negatieve uitkomst kan zijn, maar laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Ook een pessimist kan, mits hij niet in tobben vervalt, realistisch zijn omdat hij beseft dat alles een keerzijde heeft. Wel is duidelijk dat een optimistische kijk meer plezier geeft en meer positieve emoties, waardoor we steeds correlaties vinden tussen optimisme en welbevinden.
  Gratis
  lees meer

  Hoop

  Hoop is een belangrijk begrip in de positieve psychologie. De oude Grieken zagen hoop echter niet als iets positiefs, maar als een vloek. Dat begon allemaal met de Doos van Pandora.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper