logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|255|256|257|...|575

  Denk in mogelijkheden, maar niet te veel…

  Toekomstperspectief. Als je online zoekt op ‘toekomstperspectief’, kom je onder meer uit bij de site van de Universiteit van Leiden. Onder toekomstperspectief staat beschreven welke vele kanten je op kunt met onze masters Psychologie. En dat wordt gepresenteerd als een goede zaak. Veel keuzemogelijkheden hebben, wordt gezien als iets positiefs en als een voordeel van in dit geval een studie.
  1,95
  lees meer

  Acceptance en Commitment Therapie in de praktijk

  Acceptance en Commitment Therapie past zowel binnen de gedragstherapeutische stroming als binnen de stroming van de positieve psychologie, omdat het naast het verminderen van klachten zich ook richt op het versterken van de positieve geestelijke gezondheid. Deze therapievorm is evidence-based en aan het einde van de twintigste eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes (Hayes et al., 1999).
  1,95
  lees meer

  Veerkracht in het spel

  Spelen. Voor kinderen is het een eerste levensbehoefte. Het levert cognitieve vaardigheden op en bevordert creativiteit en wedijver. In spelletjes met een competitief karakter leren zij strijden, incasseren en samenwerken. Spelenderwijs bouwen zij veerkracht op. Een basis voor persoonlijke groei. Goed omgaan met tegenslag en kracht putten uit voorspoed, is ook binnen organisaties van groot belang. Veerkracht maakt weerbaar en vanuit die gedachte kan een team meters maken. Maak kennis met het spel Op weg naar je doelen, dat deelnemers leert doelen te stellen en hun veerkracht verhoogt.
  1,95
  lees meer

  Glowb kalmeert tijdens een psychische crisis

  Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
  1,95
  lees meer

  Een avontuurlijke reis naar jezelf

  Hoe breng je jongeren in contact met hun sterktes, hun talenten en hun levensdoel? Deze vraag stelden Mark Simons en Marianne van Wetter zich een aantal jaren geleden, toen ze plannen maakten om in Nepal met eigen spaargeld een persoonlijk leiderschapsprogramma op te zetten voor jongeren in weeshuizen op de grens van volwassenheid. Dit programma is inmiddels uitgegroeid tot de Nepalese stichting Mountain Child Care en de Nederlandse organisatie MyQuest die jaarlijks een groot aantal Nepalese en Nederlandse jongeren in contact brengen met hun eigen unieke kwaliteiten, talenten en dromen.
  1,95
  lees meer

  Positieve gezondheid

  Patiëntgerichte zorg is zorg die is afgestemd op de voorkeuren, behoeften en waarden van de patiënt. Zij vormt een centraal uitgangspunt in de kwaliteit van zorg en is als zodanig al sinds 1996 in de wet verankerd. Dit artikel beschrijft hoe positieve gezondheid, zoals gekarakteriseerd door Huber et al. (2011), een model vormt dat kansen biedt om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) meer patiëntgericht te maken. Positieve psychologie is compatibel met positieve gezondheid en is zeer geschikt om het model inhoudelijk en praktisch meer invulling te geven binnen de sector.
  1,95
  lees meer

  Mindfulness

  Als ik een workshop of training in mindfulness geef, vraag ik altijd wat mensen denken dat mindfulness is. Er antwoordt steevast iemand met: “In het hier en nu zijn.” Hoe verhoudt dat zich tot een toekomstperspectief? Je zou zeggen dat dat een tegenstelling is. Als positief psycholoog die werkt met toekomstgerichte interventies over hoop en de gewenste toekomst van appreciative inquiry en als mindfulnesstrainer wil ik daar graag mijn idee over delen.
  Gratis
  lees meer

  Onderwijs (volledige uitgave, 13 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘ONDERWIJS’ (januari 2017) Weerbaarheid en welbevinden op school, Linda Bolier, Karin Monshouwer, Jeroen Lammers, Simone Onrust & Marloes Kleinjan Ockhamvraag: In leerlingen geloven, werkt dat? Hein Zegers Mentale fitheid in het onderwijs, Jacqueline Boerefijn Beter onderwijs met behulp van positieve psychologie, Jacqueline Boerefijn WETENSCHAP Hoe kun je floreren in je alledaagse leven? Marijke Schotanus-Dijkstra Focus op je sterke kanten? Djoerd Hiemstra Het Positief Educatief Programma, Jochem Goldberg, Marjolein Blomesath-Prenger, Aleisha Clarke, Teuntje Elfrink, Karlein Schreurs & Ernst Bohlmeijer Teamflow, Jef van den Hout PRAKTIJK Met aandacht voor de klas, Marjolein Blomesath-Prenger Ambassade van de Jeugd, Pieter Desmet Gelukskoffer, Clara den Boer & Pascalle Kaljé Heleschoolbenadering positieve psychologie, Rinka van Zundert Onderwijs Educatie is gericht op de bevordering van de persoonlijke ontplooiing ten dienste van het maatschappelijk functioneren van volwassenen door de ontwikkeling van kennis, inzicht, vaardigheden en houdingen op een wijze die aansluit bij hun behoeften, mogelijkheden en ervaringen alsmede bij maatschappelijke behoeften.” Aldus artikel 1.2.1. van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Vanuit de positieve psychologie hadden we dat doel nauwelijks beter kunnen formuleren: persoonlijke ontplooiing en een breed begrip van de kennis en vaardigheden die tot ontwikkeling kunnen komen. Lees de volledige inleiding op dit themanummer

  5,95
  lees meer

  Onderwijs

  Educatie is gericht op de bevordering van de persoonlijke ontplooiing ten dienste van het maatschappelijk functioneren van volwassenen door de ontwikkeling van kennis, inzicht, vaardigheden en houdingen op een wijze die aansluit bij hun behoeften, mogelijkheden en ervaringen alsmede bij maatschappelijke behoeften.” Aldus artikel 1.2.1. van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Vanuit de positieve psychologie hadden we dat doel nauwelijks beter kunnen formuleren: persoonlijke ontplooiing en een breed begrip van de kennis en vaardigheden die tot ontwikkeling kunnen komen.
  Gratis
  lees meer

  Weerbaarheid en welbevinden op school

  Investeren in de kwaliteit van het onderwijs betekent ook investeren in de mentale weerbaarheid en het welbevinden van de leerlingen. Maar hoe doe je dat? Welke soorten programma’s zijn effectief en wat zijn effectieve ingrediënten? In dit artikel zetten we de resultaten van het effectonderzoek op een rij.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper