logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|255|256|257|...|546

Biedt therapie met avatars echt meerwaarde?

In de conferentiehal van de Technische Universiteit Berlijn praat ik met Biljana van Rijn tijdens het TA wereld congres over haar onderzoek naar het gebruik van virtual reality en avatars in therapie.
1,95
lees meer

Intieme relatie met robots noodzakelijk

In vrijwel elk boek of film waar robots een rol spelen, komen ze er bekaaid vanaf. Ze worden neergezet als de antagonist of de mechanische schurk zoals in The Matrix. De robot kan ook een tijd reizende huurmoordenaar zijn, zoals in The Terminator. Soms zijn het klunzige machines die uiteindelijk hopeloos vastlopen, zoals afgebeeld in tekenfilms als een ijzeren lichaam waaruit de springveren en bouten in het rond springen. Heel zelden trekt de robot in harmonie op met de held van het verhaal, zoals KITT en Michael in Knight Rider.
1,95
lees meer

Is online de toekomst voor TA?

Is TA-training en supervisie via het internet de toekomst? Ik waardeer ten zeerste dat de redactie me vroeg om hierover een artikel te schrijven. Ik formuleerde mijn ideeën rond waarom ik de nood ervaar aan een virtuele TA-groep en over mijn ervaringen met digitaal connecteren met studenten via supervisiesessies, workshops en online evenementen. In dit artikel diep ik uit waarom ik als trainer meer online ben gaan werken, hoe ik mij verhoud tot de technologie en geef ik je enkele overwegingen mee rond leerfilosofieën. Als afsluiter krijg je mijn lijstje van zaken waarmee je het beste rekening houdt wanneer je online wil werken.
1,95
lees meer

Robots: vanaf morgen een nieuwe werkelijkheid

Ze duiken langzamerhand op: robots in de dienstverlening en zorg. Binnen afzienbare tijd komt de meerderheid van de bevolking ermee in aanraking. Hoe gaan we communiceren met deze robots? Zullen hulpverleners uiteindelijk vervangen worden door robots? Willen we op een menselijke manier communiceren met humanoïde robots, dan biedt de TA zeker een aantal concepten die een meerwaarde kunnen bieden. In dit artikel gaan de auteurs na of echte transacties tussen mens en robot mogelijk zullen zijn, waardoor hulpverlening met robots een optie zou kunnen worden.
1,95
lees meer

Anne op weg naar haar eigen plek

Als vroedvrouw en haptotherapeut begeleidt Monique Duran regelmatig vrouwen die een lange geschiedenis hebben van misbruik en problemen. Met haptonomie en TA (re)activeert Duran bij haar cliënten het vermogen tot voelen, gewaarworden en affectief, liefdevol aanwezig zijn. Daardoor zijn ze beter in staat om werkelijk in contact te treden met zichzelf en met anderen. In de case van Anne, een jonge vrouw die is vastgelopen en bij haar komt voor begeleiding, laat de auteur zien hoe ze TA, lichaamswerk en schilderen gecombineerd inzet in therapie.
1,95
lees meer

Maak kennis met: Sander Reinalda

In deze vaste interviewrubriek praten we met een gecertificeerde TA Trainer en/ of Supervisor over wat TA voor hen betekent.
1,95
lees meer

Geen Script zonder Taal (volledige uitgave, 9 artikelen)

INHOUDSOPGAVE ‘GEEN SCRIPT ZONDER TAAL’ (juni 2017) Werkwoorden op de grens van autonomie, Jacobien Geuze De kracht van woorden, George Kohlrieser Deep Democracy, Louise Boelens “De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld”, Willem Lammers Beter script herkennen in taal, Suzanne Bremmer-van de Kooij Betekenisgeving door taal als uniek menselijk talent, Antoinette van Reekum & Tin Vanderhoeven Geweld in de verzorging, Sonja Billmann Estafette interview, Vandaag: Matti Sannen, Tin Vanderhoeven TA-nieuws, Annick Vanhove Taal en script Het belang van taal en taalgebruik staat centraal in de transactionele analyse. TA is gebaseerd op het idee dat wij in transacties niet alleen informatie overdragen, maar ook betekenis. Die betekenis stamt uit onze perceptie, die vertekend is door onze ervaringen en geschiedenis. Die geschiedenis is gechunkt in scriptelementen. Het leren van transactionele analyse omvat niet alleen het leren van modellen, concepten en technieken, maar ook een persoonlijk leertraject waarin we ons ontdoen van oude percepties, en opnieuw leren horen en gehoord worden in het hier en nu. Ons gehoor weer op scherp zetten houdt in dat je leert niet alleen informatie maar ook de betekenis nu en de betekenis vroeger te ontwarren. Ik ben erg trots op deze editie van TA magazine, waarin wij wederom binnenlandse en buitenlandse TA-professionals aan het woord laten in originele artikelen over taal en scriptontwikkeling. Ons eigen redactielid Jacobien Geuze, coach, sociolinguïst en taalpatholoog, vertelt over het belang van grenswerkwoorden als signaal voor onderliggende scriptpatronen. George Kohlrieser, leiderschapsexpert en gijzelingsonderhandelaar, belicht hoe onze verhalen en woordgebruik ons gegijzeld kunnen houden in oude gebeurtenissen en herinneringen. Louise Boelens, sociaal psycholoog en jurist, biedt het werken met schijnbare oppositie in Deep Democracy aan, als aanvulling op TA. Willem Lammers, TSTA-P en ontwikkelaar van Logosynthese, geeft praktische woordoefeningen om los te komen van diepe scriptovertuigingen. Suzanne Bremmer, gespecialiseerd in jeugdzorg, laat zien hoe je kan werken aan het herkennen van scriptdrivers in het taalgebruik van je cliënt. Jacqueline van Gent, TSTA-C, gebruikt naast TA ook Relational Frame Theory om de psychische flexibiliteit en autonomie van haar klanten te vergroten. Kijk ook naar haar interview filmpje! De CTA-case van Sonja Billman schrijft over haar baanbrekende werk in een zorginstelling, om de cultuur van schuld en schaamte te doorbreken rond de behandeling van gehandicapten in Nederland. Het estafette-interview is deze keer met Matti Sannen, TSTA-O.
5,95
lees meer

Werkwoorden op de grens van autonomie

Grenswerkwoorden – mogen, willen, moeten, kunnen en durven – geven een indicatie van de verantwoordelijkheid die een persoon neemt en de mate van autonomie. Het zijn aanknopingspunten die professionals kunnen gebruiken om met cliënten hun script te verkennen. In dit artikel benadert de auteur de link tussen taal en script vanuit de sociolinguïstiek en reikt ze opties aan om hiermee in de professionele praktijk te werken.
1,95
lees meer

De kracht van woorden

Er bestaat een fundamentele paradox in de scripttheorie tussen vrijheid van keuze en geconditioneerde automatische reacties. In hoeverre zijn onze scriptbesluiten geprogrammeerd in plaats van een bewuste beslissing? Hoeveel vrijheid hebben we eigenlijk om te kiezen en in hoeverre zijn we een gijzelaar van onze impliciete herinnering? Wat mensen houden voor een keuze, zijn vaak onbewuste patronen, die opgesloten liggen in een impliciete herinnering in onze hersenen. Dit artikel bespreekt hoe wij ons script kunnen veranderen met behulp van woorden.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dag van de Coach

Thema: Stress

Datum: 6 juni 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »