logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|264|265|266|...|574

  Van exclusief naar inclusief

  Talentmanagement is een van de meest belangrijke, hedendaagse onderwerpen binnen humanresourcesmanagement (hrm). Een groot aantal bedrijven in Nederland heeft een officieel talentmanagementbeleid en maakt gebruik van talentmanagementpraktijken zoals leiderschapstrainingen. In de meerderheid van deze bedrijven is talentmanagement ‘niet voor iedereen’, maar slechts voor een selecte groep werknemers die uitstekend presteren of veel leiderschaps- of groeipotentieel vertonen. Een dergelijke, exclusieve benadering is in tegenstrijd met een van de meest centrale aannames in de positieve psychologie: de aanname dat iedereen op een of andere manier getalenteerd is. Geïnspireerd door deze aanname pleit ik in mijn proefschrift voor een nieuwe, inclusieve benadering van talentmanagement waarbij rekening wordt gehouden met de unieke sterke punten van alle medewerkers.
  Gratis
  lees meer

  Congres IPPA

  Van 26 tot en met 28 juni 2015 vond het vierde wereldcongres plaats van de International Positive Psychology Association (IPPA). De locatie was goed gekozen: Disneyworld, dé plek van geluk en plezier. Meer dan 1100 congresdeelnemers uit de hele wereld verzamelden zich op de zonnige locatie. Het congres had een indrukwekkend programma, met keynote sprekers zoals Martin Seligman, Barbara Fredrickson, Tal Ben- Sharar, Mihaly Csikszentmihalyi en Corey Keyes, en meer dan tachtig symposia met presentaties rond diverse thema’s binnen de positieve psychologie. Sanne Lamers, Jan Walburg en Ernst Bohlmeijer vertellen.
  Gratis
  lees meer

  Veerkracht en posttraumatische groei in de hulpverleningspraktijk

  Mentale veerkracht en posttraumatische groei zijn twee belangrijke begrippen uit de positieve psychologie. In deze bijdrage worden aan de hand van meta-analyses factoren besproken die hiermee samenhangen. Daarnaast wordt ingegaan op de toepasbaarheid van de Experience Sampling Methode in de psychologische hulpverlenings- of coachingspraktijk.
  Gratis
  lees meer

  Leren omgaan met studie-uitstelgedrag

  Elk jaar beginnen veel studenten met hun opleiding in het hoger onderwijs, maar helaas verloopt de studie niet voor allen even succesvol. Vooral studenten met uitstelgedrag hebben een verhoogd risico op uitval. Praktisch verslag van een interventiestudie naar de werking van de cursus ‘Krachtgericht Studeren’, gebaseerd op de positieve psychologie.
  Gratis
  lees meer

  Hoe talenten werken

  Sterke punten zijn natuurlijke patronen in denken en doen. Bij toepassing geven ze energie en kunnen ze tot goede prestaties leiden. Iemand met een positieve instelling zal altijd een kans zien. Iemand met een talent voor ideeënvorming krijgt energie van brainstormen, terwijl iemand die gericht is op ‘actie’ altijd op zoek is naar het concreet maken van toekomstplannen. Een onderzoek in twee workshops.
  Gratis
  lees meer

  Online positieve psychologie

  Wat is de waarde van positieve psychologie voor de preventieve geestelijke gezondheidszorg? Dit was de belangrijkste vraag uit mijn proefschrift Online positive psychology: using the internet to promote flourishing on a large scale, dat ik op 27 maart 2015 aan de Universiteit Twente heb verdedigd.
  Gratis
  lees meer

  Uniekies: je beperking als superkracht

  Hoe voelt het om een superheld te zijn? Met ‘Uniekies’, een spel ontworpen door Janine Innemee, kan je dat zelf ervaren. Het spel is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zes tot elf jaar. Wat het bijzonder maakt, is dat het actief samenspel stimuleert tussen kinderen met én zonder lichamelijke handicap. Door de positieve insteek is Uniekies een goed voorbeeld van hoe je iemands eigen kracht als uitgangspunt kunt nemen voor een vernieuwend ontwerp.
  Gratis
  lees meer

  Sterke kanten meten in de GGZ

  Begin 2015 is in het Journal of Contemporary Psychotherapy een speciale editie (editie nummer 45) verschenen gericht op positieve psychotherapie. Eén van de artikelen in deze editie is specifiek gericht op een pilotstudy naar het begrijpen en meten van de sterke kanten van patiënten in psychotherapie. Een korte samenvatting van deze pilotstudy van Tanja Bellier-Teichmann en Valentino Pomini.
  Gratis
  lees meer

  Barbara Fredrickson in geprek met Steven Hayes

  Barbara Fredrickson is één van de invloedrijkste positieve psychologen, bekend van haar broaden-and-build-theorie. Steven Hayes is de grondlegger van de snelgroeiende Acceptance and Commitment Therapy (ACT). De beide boegbeelden gaan voor het eerst met elkaar in debat. Wat is de kracht van positieve psychologie en ACT? Waarin verschillen ze, waarin komen ze overeen? Kunnen ze van elkaar leren?
  Gratis
  lees meer

  Positieve supervisie

  ‘Van je fouten leer je het meest’, wordt wel gezegd. Onderzoek laat echter zien dat je meer leert van je successen (Histed et al., 2009). Toch ligt de focus in supervisie vooral op wat er mis is en hoe dat te herstellen is. Bij positieve supervisie ligt de focus juist op wat goed gaat en waarop verder gebouwd kan worden. Deze vernieuwende vorm van supervisie, gebaseerd op de positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie, versterkt de competenties van supervisanten, en dat nu is precies het doel van supervisie.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper