logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|269|270|271|...|516

  “Het gaat uiteindelijk om kwaliteit”

  “Als een cliënt een klacht indient, doet dat ontzettend veel met een therapeut.” Aan het woord is Ineke Renkema, sinds begin dit jaar klachtenfunctionaris bij Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG). “Het is goed om je te realiseren dat onvrede en boosheid niet altijd te vermijden zijn, maar dat je er wel altijd van kunt leren.”
  1,95
  lees meer

  Boosheid en liefde

  Boosheid en liefde zijn twee kanten van dezelfde munt. Deze stelling wordt in dit artikel uitgewerkt. Daarmee geven we aan dat liefde en boosheid noodzakelijk zijn om ons leven ten volle te leven. Daarmee stellen we ook dat boosheid, net als liefde een geschenk is, een voedingsbron van ons bestaan. Zonder boosheid en liefde zouden we zonder ‘munt’ in het leven staan, waardeloos in een waardeloos leven. Wees trots op je liefde, wees trots op je boosheid.
  1,95
  lees meer

  Boosheid als psychische aandoening

  Zoals zoveel aspecten van het menselijk functioneren heeft ook boosheid een plaats gekregen binnen de psychiatrie. In het classificatiesysteem van psychiaters, de DSM, zijn verschillende vormen van boosheid ondergebracht bij de disruptieve stemmingsdisregulatiestoornis en de periodiek explosieve stoornis. De een wordt in de jeugd vastgesteld en de ander vaker bij (jong)volwassenen. Ik zal ze hieronder nader toelichten en eindigen met een kritische noot.
  1,95
  lees meer

  Bestaat de positieve kracht van woede?

  Veel mensen beweren dat woede niet alleen maar een negatieve kracht is, maar ook positief kan zijn. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is, maar dat een negatieve woedende ‘oprisping’ wel degelijk kan leiden tot een positieve aanpak van een probleem. In haar denken is Riekje Boswijk beïnvloed door de Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh. Zij voelt verwantschap met Marshall Rosenberg en diens geweldloze communicatie.
  1,95
  lees meer

  “Laten we anders zijn dan de wereld nu is”

  2016 wordt door velen bestempeld als het jaar waarin de boze mannen de overhand kregen. Veel kersttoespraken, oudejaarsconferences en nieuwjaarsredes bevatten verwijzingen naar dit fenomeen. Zo zei onze koning met kerst dat woede soms begrijpelijk is, maar dat die boosheid nooit het eindstation mag zijn. Een boodschap waar de Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum zich vast in kan vinden. Afgelopen december tourde zij door Nederland met haar nieuwste boek Woede en vergeving. Daarin betoogt ze dat niet alleen woede, maar ook vergeving moreel problematisch is. Gloedvol laat ze zien dat constructief werken aan de toekomst de voorkeur verdient.
  1,95
  lees meer

  Boos zijn is gezond

  ‘E-motie’ is Energie in beweging (in motion). Emoties zijn neutraal, net zoals energie neutraal is. Het enige wat een emotie wil is gevoeld worden. Er ontstaat pas een probleem als we een waardeoordeel gaan toekennen aan emoties, als we ze gaan verdelen in goed en fout, in ‘die wil ik voelen en die niet’. Een emotie die je niet wilt voelen komt uiteindelijk toch naar buiten, maar dan op een ongezonde en destructieve manier, energie moet nu eenmaal stromen.
  Gratis
  lees meer

  Boekrecensies Boosheid

  In deze rubriek de boeken: - Boosheid beheersen met mindfulness - Pubervulkanen
  Gratis
  lees meer

  Meer lezen over boosheid

  In deze rubriek de boeken: - Tijd van woede - De kunst van het vreedzaam vechten - Boos! - Het kwade denken
  Gratis
  lees meer

  Snel boos? Leun achterover!

  Lotte Veenstra onderzocht welke psychische processen betrokken zijn bij hoe mensen met hun boosheid en agressie omgaan. Meestal willen mensen die boos zijn de oorzaak van de boosheid benaderen. Veenstra laat zien dat wanneer de mogelijkheid om toe te naderen geblokkeerd of verminderd wordt, door bijvoorbeeld naar achteren te leunen in plaats van naar voren te leunen, dit helpt om de boosheid te verminderen.
  Gratis
  lees meer

  Boosheid in tekentherapie

  In tekentherapie en coaching is het altijd van groot belang om via het tekenen tot uitwisseling, inzicht en oplossing te komen. Boosheid is energetisch gezien een krachtige energie die in zijn gezonde vorm staat voor assertiviteit – ik met mijn eigen wil –, ‘nee’ durven zeggen, duidelijkheid creëren en grenzen durven aangeven.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »