logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|276|277|278|...|575

  Werken met ego-toestanden

  Carla (28 jaar) is een hooggevoelige en van zichzelf veeleisende in het onderwijs werkende getrouwde vrouw, die zich van jongs af aan sterk verantwoordelijk voelt voor iedereen en alles en zichzelf daarbij vergeet. Ze meldt zich in november 2006 met een verwijzing van de huisarts voor depressieve angst en vermoeidheidsklachten. Een aantal veranderingen (bevalling van tweede kind, verhuizing en nieuwe werkfunctie) die in een korte tijd hebben plaatsgevonden, heeft haar geconfronteerd met de grenzen van haar veeleisendheid en verantwoordelijkheidsgevoel.
  1,95
  lees meer

  Maak kennis met: Marij Peeters

  In deze vaste interviewrubriek praten we met een gecertificeerde TA Trainer en/of Supervisor over wat TA voor hen betekent.
  1,95
  lees meer

  Werken met permissies (volledige uitgave, 9 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘WERKEN MET PERMISSIES’ (juni 2018) Editorial: Voorwaarden voor groei, Sari van Poelje Het permissiewiel in de praktijk, Laurie Hawkes, vertaling: Lut Slembrouck Zichtlijnen, Daphne Kaffka Het Proces Communicatie Model en permissies, John Parr, vertaling: Marielle Frumau Hoe te werken met permissie, protectie en potentie in een team, Marijke Arendsen Hein Samenwerken en samen creëren, Trudi Newton Interview met een grote TA-dame: Jean Illsley Clarke, Tin Vanderhoeven Contracten zijn de sleutels tot succes, Jan Slump Maak kennis met: Joost Levy, Tin Vanderhoeven TA-nieuws

  5,95
  lees meer

  Het permissiewiel in de praktijk

  Net zoals injuncties kunnen permissies krachtige beïnvloeders zijn van het levensscript. De therapeute Gysa Jaoui ontwikkelde einde vorig eeuw in Frankrijk het permissiewiel. Daarmee wilde ze een visuele voorstelling kunnen geven van de hoeveelheid vrijheid die een individu ervaart in zijn script. Lauri Hawkes publiceerde hierover in TAJ (2007). We konden Laurie strikken voor een artikel in TA magazine. Na een korte opfrissing van injuncties en permissies, legt zij uit hoe je met het permissiewiel kunt werken in psychotherapie, counselling en coaching. Ze illustreert het gebruik hiervan met een semifictieve casestudy.
  1,95
  lees meer

  Zichtlijnen

  Daphne Kaffka is zelfstandig counsellor en (paarden)coach. In 2014 maakte zij kennis met de Miskenningsmatrix van Ken Mellor, een model dat vaak cognitief wordt gebruikt. Op basis van deze matrix ontwikkelde Daphne het veld van de Zichtlijnen. Zij voegt zo een lichamelijke ervaring toe. “Ik experimenteer door de matrix in zijn geheel op de grond te leggen. Het is nu een liggend veld om doorheen te wandelen. En dat werkt: bij het lopen komt er meer informatie vrij. Zo krijg je op diverse niveaus inzichten over je vraag. “
  1,95
  lees meer

  Het Proces Communicatie Model en permissies

  In dit artikel wil John Parr de relatie verkennen tussen de hedendaagse theorie van het Proces Communicatie Model (PCM) en transactionele analyse (TA). PCM is bijna geheel een gedragsmodel en daarom vindt er geen onderzoek plaats naar de onderliggende structuren van de ondersteunende gedragingen van de ego-toestanden, er is weinig tot geen vermelding van permissies in PCM. Echter, om tot een vergelijk te komen, bespreekt John een aantal concepten en ideeën. Hij kijkt naar de ontwikkeling van het Kind, de ontwikkeling van levensscriptvraagstukken en de dramadriehoek in relatie tot gegeven permissies. De relatie die John schetst tussen TA en PCM vertegenwoordigt zijn persoonlijk standpunt en is niet bedoeld om de kern van de PCM-theorie te definiëren.
  1,95
  lees meer

  Hoe te werken met permissie, protectie en potentie in een team

  Door vallen en opstaan leerde ik hoe belangrijk permissie, protectie en potentie in een team kunnen zijn. De drie P’s introduceren en gebruiken, in dienst van het team, de medewerkers en de cliënten en daarmee van de hele organisatie, was een grote uitdaging voor mij. Destijds gaf ik leiding aan een psychotherapeutische dagbehandeling. Langzaamaan leerde ik ook welke modelfunctie de leider heeft en hoe zij het klimaat en de sfeer in een organisatie met behulp van de drie P’s kan beïnvloeden.
  1,95
  lees meer

  De rol van permissies tijdens supervisie

  Voor mij is supervisie vooral een plek waar beiden leren: de supervisor en de supervisant. Daarom wil ik met u delen wat het inhoudt, binnen de ontmoeting die supervisie is, permissies te geven en wat hun doel is, en hoe de ontmoeting kan worden ingebed binnen een cocreërende relatie.
  1,95
  lees meer

  Interview met een grote TA-dame: Jean Illsley Clarke

  Jean Illsley Clarke is een TSTA-E en gecertificeerde Family Life Educator. Zij ontving in 1995 de Eric Berne Memorial Award voor haar toepassingen van TA in de begeleiding van ouders en professionals met een opvoedkundige taak. Jean ontving tijdens haar leven drie eredoctoraten en schreef twintig boeken. Ze werd bekend voor haar aanvullingen op de theorie van de ego-toestanden waarin ze de nadruk legt op de functionele benadering en het stellen van positief Voedend en Structurerend Ouder-gedrag. Jean heeft zeven kleinkinderen, een achterkleinkind en leeft met haar man Richard in Minnesota.
  1,95
  lees meer

  Contracten zijn de sleutels tot succes

  Jan Slump beschrijft hoe hij TA heeft gebruikt om een project in een organisatie succesvol te managen. In dit stuk beschrijft hij hoe hij zijn innerlijke proces heeft geanalyseerd en gemanaged en hoe dat het fundament heeft gelegd voor het project. In het project stond het contracteren van de grens centraal, hetgeen van grote invloed is geweest op de samenwerkingscultuur en transactiepatronen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper