logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|302|303|304|...|575

  Diagnose-overstijgende visie in de praktijk

  Als mensen worden aangemeld bij de gespecialiseerde ggz (SGGZ), krijgen ze – na lang wachten – een intakegesprek en regelmatig blijkt dat de zorgeenheid of afdeling hen onvoldoende kan helpen met hun specifieke probleem of hulpvraag. Hierna volgt vaak een doorverwijzing naar een andere zorgeenheid of afdeling. Dit betekent voor patiënten nog langer wachten, ergernis en afnemende motivatie. Ook komt het regelmatig voor dat de zorgtoewijzing binnen een zorginstelling wordt beëindigd en patiënten elders in zorg moeten komen. Daar komt bij dat er een groep patiënten is die onvoldoende profiteert van het huidige behandelaanbod en/of bij wie de problematiek dermate complex en diagnose-overstijgend is dat er moeilijk zicht op te krijgen is en het reguliere behandelaanbod niet goed aansluit.
  1,95
  lees meer

  Ervaringsprofessional

  Inhoudsopgave   Ervaringsdeskundigheid - Alie Weerman   De nieuwe zorgprofessional - Simona Karbouniaris & Annemarie de Vries   Ervaringsdeskundigheid is een containerbegrip - Ivonne Meeuwsen   Open zijn: Moet dat nou? - Menno Oosterhoff   De keerzijde van de inzet van ervaringsdeskundigen - Ron van Deth   Ongezond of ongelukkig?  - Sijtze de Roos   Vrouwenhulpverlening en macht  - Ineke Hamstra   Hoe blijf je uit de reddersrol? - Marike van Gemert   Ervaring als brug en kunde  - Guido Smeding   Modern of noodzakelijk? - Jurgen Jaap Brandjes   Ervaringsdeskundige ouder - Patricia Bos   In gesprek met Robin Timmers: Leren omgaan met stemmen horen - Ineke Hamstra

  5,95
  lees meer

  Traumasensitief en ervaringsdeskundig

  Conform de tendens naar steeds meer gespecialiseerde generalisten – ook wel ‘T-shaped social professionals’ genoemd – specialiseren professionals zich in een bepaalde richting. In bij- en nascholingen wordt gretig geïnvesteerd in onder meer trauma, systemisch werken en mindfulness. Het arsenaal oogt onuitputtelijk en de specifieke expertise hangt deels af van de (type) vooropleiding en de vigerende opvattingen en wetenschap binnen een bepaald vakgebied.
  1,95
  lees meer

  Ervaringsdeskundigheid

  Ervaringsdeskundigen hebben in hun eigen leven leren omgaan met een ontwrichtende situatie of een belastend probleem of beperking. Zij weten hoe dat is. Wat zij hierin geleerd hebben, gebruiken zij om anderen in een soortgelijk proces te begeleiden. Zij doen dat op verschillende manieren in verschillende functies en rollen en gebruiken hierbij niet alleen hun eigen ervaringen, maar ook die van lot- en bondgenoten. Ervaringskennis heeft een individueel en een collectief aspect.
  1,95
  lees meer

  De keerzijde van de inzet van ervaringsdeskundigen

  Ervaringsdeskundigen worden al geruime tijd met veel enthousiasme in tal van sectoren ingezet. Daarvoor voert men goede argumenten aan met een accent op de meerwaarde voor de reguliere zorg. Andere artikelen in dit nummer getuigen daarvan. Maar is er bij al dat enthousiasme wel voldoende oog voor de nadelen, risico’s en valkuilen van de inzet van ervaringsdeskundigen? Zonder naar volledigheid te streven, zal ik er in deze bijdrage een aantal verwoorden met betrekking tot de hulpverlening aan mensen met psychische problematiek.
  1,95
  lees meer

  Leren omgaan met stemmen horen

  Stemmen horen is een verschijnsel waarbij je een of meerdere mensen hoort spreken die andere mensen niet kunnen horen. Voor sommige mensen geeft het horen van stemmen veel problemen. In plaats van het horen van stemmen bij voorbaat te zien als een teken van ziekte of gebrek, beschouwt ervaringsdeskundige Robin Timmers het als een veel voorkomende menselijke ervaring, als een variatie. Natuurlijk horen we de problemen van hen die lijden onder het stemmen horen te erkennen en hen waar mogelijk en gewenst zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar door stemmen horen bij voorbaat als een fout in de hersenen of als teken van ziekte te beoordelen, wordt voorbijgegaan aan de ervaring van miljoenen stemmenhoorders die geen last van hun stemmen hebben en het stemmen horen vaak als een waardevolle ervaring zien.
  1,95
  lees meer

  Open

  We verblijven twee dagen op een boerenlandgoed in het Noord-Brabantse Beers. De eerste dag van teambouwen en koers uitzetten zit erop. Nog voor het scoren van de Oranje leeuwen ga ik naar bed, ik ben moe. Horizontaal lees ik op mijn telefoon nog wat nieuwsberichten. Getekende cirkels in handpalmen krijgen mijn laatste beetje aandacht. Meer openheid over psychische gezondheid of zoiets. Ik droom weg…
  Gratis
  lees meer

  Ervaringsdeskundigheid is een containerbegrip

  Wat betekent het eigenlijk als iemand ervaringsdeskundig is? In feite zijn het twee begrippen die aan elkaar geplakt zijn: ‘ervaring’ en ‘deskundigheid’. Ervaring hebben is dus niet voldoende om ervaringsdeskundig te zijn. Je moet ook een zekere mate van deskundigheid hebben. Maar deskundigheid waarin? Wat kun je dan?
  1,95
  lees meer

  Open zijn

  “Waarom ga je niet de opleiding doen tot ervaringsdeskundige?”, was een vraag uit de zaal. Ik had een lezing gegeven over hoe open je als zorgprofessional kunt zijn over je persoonlijke problemen. Daarbij had ik ook besproken welke dilemma’s ik daarbij ervaar. En toen kreeg ik deze vraag. Ik heb gereageerd, dat ik geen enkele opleiding meer wil doen, maar dat ik het wel een leuke tip vond.
  1,95
  lees meer

  Ongezond of ongelukkig?

  Verandering en onzekerheid zijn kenmerkend voor onze tijd. Misschien was dat vroeger ook zo, maar tegenwoordig lijken wij er meer dan ooit last van te hebben. Alles lijkt op losse schroeven te staan. Hoe sneller de verandering, hoe groter de onrust. Veranderen is zelfs de norm. Veranderen moeten we, alleen al om bij te blijven. Dat heet groei, dat heet ontwikkeling, daar draait het bestaan tegenwoordig om, daar ben je zelf verantwoordelijk voor, daar word je op geselecteerd, daar hangt je succes en je geluk van af.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper