logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|304|305|306|...|582

  Van verwerken tot verweven

  Freud (1917) leerde ons 100 jaar geleden dat ‘rouwarbeid’ noodzakelijk was om op een gezonde manier om te gaan met verlies. Centraal in deze arbeid staat het ‘onthechten’: het losmaken van de emotionele energie van de overledene om deze dan eventueel te kunnen investeren in een nieuwe relatie. Het werd in onze maatschappij het standaardmodel van de rouwverwerking. Het doel van rouw is geleidelijk herstellen van alle pijnlijke rouwreacties door de realiteit van het verlies te accepteren, de heftige emoties die daarmee gepaard gaan te ervaren en uit te drukken en de relatie los te laten. Zo sla je de bladzijde om en neem je de draad weer op. Na verloop van tijd is daar zelfs een einddatum op gekleefd, wat varieert van zes maanden tot een jaar.
  1,95
  lees meer

  Zingevingsgerichte psychotherapie voor mensen met kankermensen

  Kanker kan grote uitdagingen met zich meebrengen. Voor iedereen die de diagnose krijgt, maar vooral als je jong bent. Of als de ziekte grote veranderingen van je vraagt. Als je niet meer die actieve ouder kunt zijn die je was. Of als je te maken krijgt met ernstige vermoeidheid, veranderingen in je uiterlijk of het verlies van kracht. Het kan moeilijk zijn om dit te verwerken en je leven nog als zinvol te ervaren. Toch blijkt de meerderheid van de patiënten het hoofd te kunnen bieden aan deze veranderingen.
  1,95
  lees meer

  Afscheid zonder nabijheid

  Ik heb een drijvende kracht in mij om van de droevige, pijnlijke dingen die ons kunnen overkomen in dit leven weer iets moois te maken. Er de schoonheid uit te puren. Ja, zelfs uit de dood. Dat deel van het leven dat doorgaans weinig plaats mag innemen.
  Gratis
  lees meer

  Jezelf schrijven bij rouw

  In november 2018 overleed Frans Meijers, onderzoeker, lector, en levenspartner van Reinekke Lengelle. Reinekke en Frans werkten en schreven samen en hebben de narratieve methode Career Writing (loopbaanschrijven) ontwikkeld. In haar onlangs verschenen boek Writing the Self in Bereavement beschrijft ze haar leven met Frans. Ze vertelt ook over haar verdriet en combineert eigen ervaringen met huidig wetenschappelijk onderzoek over rouw. In dit artikel reageert ze op een aantal vragen die ze in eerdere interviews werd gesteld.
  1,95
  lees meer

  Francine Shapiro streeft vrede op aarde na

  Francine Shapiro is de grondlegster van de Eye Movement Desentisation and Reprocessing Therapy, kortweg EMDR-therapie genoemd. In dit artikel wordt verteld hoe ze tot haar inzicht is gekomen, hoe het in Nederland geland is en hoe het is doorontwikkeld, vaak tegen de heersende stroom in. EMDR-therapie wordt gebruikt bij veel vormen van psychopathologie, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  1,95
  lees meer

  Narratieve Exposure Therapie bij vluchtelingen

  Manan kijkt naar de grond en geeft korte antwoorden op vragen die de behandelaar stelt. Ze oogt vermoeid. Ze is verwezen voor behandeling, omdat ze nauwelijks eet of slaapt en soms schreeuwend wakker wordt. Ze woont met haar moeder en oudste broer in een azc in Nederland. Ze zijn in afwachting van een uitspraak in hun procedure. Manan behoort tot een etnische minderheid in Afghanistan, en de familie heeft veel meegemaakt, zoals bedreigingen, discriminatie en mishandelingen. Nadat haar vader werd bedreigd en een aantal dagen later is verdwenen, heeft haar oudste broer ervoor gezorgd dat zij konden vluchten.
  1,95
  lees meer

  Grond vinden

  Iedereen kent die markerende momenten van voor en na. Waar de grond onder je voeten vandaan geslagen en de wereld voor je een afgrond leek. De scheiding. De ziekte. De dood. Het ongeluk. De depressie. Wat voorheen gewoon was, leek voorgoed verdwenen. Mij overkwam dat bijna vijf jaar geleden. In 2016 raakte ik in het tijdsbestek van drie uur alle verbinding met mijzelf en mijn omgeving kwijt. Ik was 58 en had nog nooit eerder in mijn leven een dergelijke ontkoppeling meegemaakt. De diagnose: een ernstige depressie met psychotische kenmerken. Verdwaald in tijd en ruimte. Een diepe duikeling in een duister niks. Losgekoppeld van het leven, leeggezogen en meer dood dan levend. De draad volledig kwijt. En nu, zoveel tijd later, pak ik die weer op. Maar als ik die draad van het verleden weer oppak, pak ik dan ook weer de draad van verlies?
  1,95
  lees meer

  Berg

  We hebben heel wat te verwerken in Nederland. De afvalberg bijvoorbeeld. Uit de serie De vuilnisman van Teun van der Keuken blijkt iets wonderlijks: die hele berg waar je van af wilt, omdat het oud is, op, kapot, versleten of overtollig, is toch nog te verwerken tot iets bruikbaars. En als het niet is om te zetten in een grondstof voor een nieuw product, dan kun je het altijd nog opstoken, dan levert het je uiteindelijk weer nieuwe energie.
  Gratis
  lees meer

  Repareren aan en tussen generaties

  We dragen in families eigenschappen en kwaliteiten over, positief en negatief. Denk aan het generatie overstijgende schildertalent van de Toorops en de muzikaliteit van de familie Bach. Maar helaas worden er ook (gedrags)problemen van generatie op generatie overgedragen zoals alcoholisme, psychiatrische problemen, trauma en geweld. Dat betekent niet dat iedereen in de volgende generatie dit in zich draagt, integendeel. Het merendeel van de mishandelde kinderen mishandelt later als volwassene niet, maar wel is het risico op mishandeling zes keer zo groot. Het gaat hier dan zowel om herhaald slachtofferschap als om toekomstig daderschap, en soms om beide (Steketee, Dijkstra & Lünnemann, 2017).
  1,95
  lees meer

  Verwerken van persoonlijk verlies zonder afscheidzonder

  Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verdrietige ervaringen. In mijn persoonlijke leven begon dit al te spelen op mijn negende jaar, toen mijn vader plotseling overleed aan een hartaanval. En in die tijd werd je weggehouden van de uitvaart, waardoor ik geen afscheid van hem kon nemen. Later, toen mijn zoon 21 jaar was, pleegde hij suïcide. Weer een ervaring, waarbij afscheid nemen niet mogelijk was. Dit grote verlies had invloed op de relatie met mijn man. We groeiden uit elkaar. Ik besloot weg te gaan en afscheid nemen wilde hij niet, omdat hij dacht dat het tijdelijk was.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper