logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|318|319|320|...|575

  Hoe focus het verschil maakt

  Hoe kun je een coachee helpen om zijn aandacht erbij te houden? Waar moet zijn concentratie op gericht zijn in een wereld vol afleiding? En hoe doet hij dat op een effectieve manier? Geïnspireerd op kennis uit de neuro- en sportpychologie en herkenbare voorbeelden uit de topsport, reiken wij in dit artikel graag praktische handvatten en tips aan. Loopbaanadviseurs en HR-professionals kunnen mensen helpen met het creëren van de juiste mindset en focus en zo stimuleren tot de gewenste resultaten binnen hun zingeving, ofwel het realiseren van hogere en gewaagde doelen op het werk.
  1,95
  lees meer

  Het Stoplichtmodel

  We hebben allemaal zo onze kwaliteiten en valkuilen. Dat leren we van het kernkwadrantenmodel (Ofman & Van der Weck, 2000). Gaandeweg ons leven leren we met de valkuilen omgaan. Sommige blijven ons echter het hele leven dwarsbomen, denk aan grenzen bewaken en loslaten. Bewustwording van de fysieke en mentale signalen kan mensen helpen om niet in de valkuil terecht te komen. Sunetta Theijken bedacht het ‘Stoplichtmodel’ om dit proces zichtbaar te maken.
  1,95
  lees meer

  Jeroen Kluytmans over het inzetbaarheidsbeleid bij DSM

  In het artikel ´De onbelichte organisatiecontext van loopbanen´, stelt hoogleraar Ans de Vos de vraag: hoe creëer je een context waarin alle werknemers het eigenaarschap over hun loopbaan kunnen en willen opnemen in synergie met wat de werkgever nastreeft? Dit artikel is het eerste in een reeks waarin we een kijkje nemen bij organisaties hoe hun loopbaanbeleid in de praktijk is vormgegeven. Jeroen Kluytmans, manager employability, bouwt gedurende vijf jaar met de medewerkers van DSM stap voor stap aan inzetbaarheidsbeleid. Doel is dit beleid te laten evolueren naar een loopbaancultuur waarin
  1,95
  lees meer

  Je werk als je levensvervulling

  In de tijd waarin wij leven is het terrein van de spiritualiteit in toenemende mate los komen te staan van het domein van het werk. Werk en ‘kerk’, je geld verdienen en je richten op wat jou bezielt, je functie vervullen en je gebed uitspreken: het zijn gebieden die niets met elkaar van doen hebben. Datzelfde geldt, misschien nog wel in sterkere mate, voor het gebied van de liefde en de vriendschap. Het is in de organisaties van vandaag de dag bijna een taboe geworden om je dieper te verbinden met je collega’s dan wat in functionele zin noodzakelijk is. Collega’s die een vriendschap, laat staan een liefdesrelatie aangaan met elkaar: dat doe je niet. Werk en privé hou je gescheiden. Maar zou het niet veel vruchtbaarder zijn als deze gebieden met elkaar verbonden worden? Als het werk ook een spirituele betekenis kan gaan krijgen en tot zingeving gaat voeren? En als collega’s zich dieper verbinden met elkaar en daardoor elkaar veel fundamenteler en dieper gaan aanspreken?
  1,95
  lees meer

  Zin maken we samen

  “Zin is een eerste levensbehoefte en we voorzien er zelf in”, schrijft Meerten ter Borg in het voorwoord van zijn boek Zineconomie (2003). Zingeving wordt vaak gezien als iets diepzinnigs, maar we zijn elke dag bezig met het vinden, maken en geven van zin. Zin is alledaags, zin is dichtbij en zin gaat vaak over het ervaren van verbondenheid. In de werkcontext gaat zingeving over het kunnen ervaren van verbondenheid met collega’s, met onze werkzaamheden en met het doel van de organisatie. Buiten de werkcontext wordt vaak verbondenheid met een hoger doel, of een hogere macht genoemd. In dit artikel gaan we in op een aantal manieren waarop we naar zingeving in de werkcontext kunnen kijken en wat dat betekent voor het werk van loopbaanprofessionals. Hierbij baseren we ons op literatuuronderzoek en interviews in het kader van lopend promotieonderzoek (Jansen). We zullen laten zien dat het niet alleen gaat om persoonlijke zingeving, maar dat oog voor werkomstandigheden en zorg voor elkaar, zingeving in en door werk dichterbij brengt.
  1,95
  lees meer

  Hoe kom je nou bij je bestemming?

  In 1980 startte ik mijn loopbaan in het studie- en beroepskeuzewerk. Een tijd van vooral testen en adviesgesprekken voeren. Tegenwoordig is (loopbaan-)begeleiding de standaard en begeleiden en coachen we bij de ontwikkeling van loopbaancompetenties als zelfreflectie, zelfsturing en jobmarketing. Algemeen doel hiervan is het vinden en houden van koers in de levensloopbaan, ook bij ongunstige en veranderende omstandigheden. Een ‘innerlijk kompas’ oftewel inzicht in de eigen bestemming geeft daarbij richting en houvast. Hoe komt de cliënt erachter wat zijn bestemming is? Hoe help je je cliënt daarbij?
  1,95
  lees meer

  Jongeren en balans

  Waar doe ik het eigenlijk voor? Gefrustreerd klap ik mijn laptop dicht en vraag me af waar ik me nu weer toe gezet heb. Ik open toch maar weer mijn laptop en mijn agenda en slaak een zucht van frustratie. Mijn hele week blijkt nog vol te zitten met taken die naar mijn idee doelloos zijn. Op de automatische piloot werk ik mezelf de week door en na één keer knipperen is het weekend weer voorbij en start het bandje weer opnieuw.
  1,95
  lees meer

  Voorbij toneelspel

  “Minder toneel.” Dat is wat Ben Tiggelaar op de digitale werkvloeren zag gebeuren in de eerste twee maanden van de coronacrisis, zo schreef hij in zijn column in NRC. “Tijdens videovergaderingen lopen huisdieren en kinderen door het beeld. We zitten allemaal, in spijkerbroek of sweatpants, in hetzelfde coronaschuitje”, aldus Ben. Stellig beweert hij dat het voortaan afgelopen is met het dodelijk vermoeiende surface acting, zoals toneelspelen op het werk ook wel heet. Voortaan gaan we ons op het werk menselijker gedragen en onze angsten, onzekerheden en fouten ongeremd delen. Iedereen kan voortaan gewoon als zichzelf naar het werk.
  Gratis
  lees meer

  Zo verliep de tijd die me toegemeten was

  Terugblikken op het leven dat achter je ligt, zien wat je betekend hebt voor anderen: dat is wat Dirk Van Duppen in dit boekje doet. Het is het relaas van een man die een half jaar de tijd kreeg, tussen zijn diagnose en zijn dood, om zijn verhaal in de wereld te zetten: over zijn gevecht tegen onrecht, zijn overwinningen en verandering. Een boekje over de stenen die één mens in een rivier kan verleggen, een bijzonder mens maar ook gewoon een mens.
  Gratis
  lees meer

  Werkgeluk

  Als jobcoach en loopbaanadviseur stelde ik regelmatig de volgende vragen aan de deelnemers: Waar krijg jij nu energie van als je aan werk denkt? Wanneer ga je fluitend naar je werk en wanneer kom je fluitend terug? Hoe ervaar je welbevinden en hoe functioneer je goed? Dit bleken vragen die erg moeilijk te beantwoorden zijn. Werk wordt vaak geassocieerd met brood op de plank brengen. Een baan waar je wekelijks van 9 tot 5 je werk doet en wacht op het weekend. Waar resultaten voor de werkgever vaak belangrijker zijn dan voldoening van je werk.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper