logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|318|319|320|...|529

  Ervaren coaches worden steeds meer levenscoach

  Teun van Aken en Wouter Reynaert signaleren in hun artikel een spanningsveld tussen wat de ‘markt’ vraagt en waar begeleiding aandacht aan mag geven. Opdrachtgevers willen snel resultaat zien van de begeleiding van werk naar werk. Cliënten daarentegen maken graag eerst pas op de plaats om zo weer in contact te komen met wat hen zingeving en vitaliteit brengt. Een loopbaanprofessional heeft met beide kanten rekening te houden. En doet dat ook veelal. Toch schetsen de auteurs een eenzijdig, somber en karikaturaal beeld van de loopbaanprofessional.
  Gratis
  lees meer

  Het spel en de knikkers

  “Zijn er adviesbureaus die werken volgens jullie ideeën?” “Loopbaanadviesbureau Mentaris in Rotterdam”, is het antwoord van Teun van Aken en Wouter Reynaert. Tom Luken bestudeerde de website, bekeek enkele filmpjes en sprak directeur/ eigenaar Margot Thomassen per telefoon.
  Gratis
  lees meer

  Zelfontplooiing als sleutel

  Een manager van 48 jaar vroeg zich af of managen wel zijn passie was. Zijn moeder was jong overleden. Hij moest toen, noodgedwongen, de verantwoordelijkheid voor het gezin dragen. Van zijn omgeving heeft hij hiervoor waardering en erkenning gekregen, maar in essentie is het in zijn leven nog nooit over hemzelf gegaan. Diep van binnen voelde hij zich minderwaardig. Toen hij tijdens onze coachingsgesprekken het patroon van een te grote verantwoordelijkheid doorzag en het verdriet van verloren kinderjaren verwerkte, kon hij zichzelf voor het eerst ervaren.
  Gratis
  lees meer

  Loopbaanprofessionals vervreemden mensen van het leven

  “De loopbaanprofessional wil niet veranderen.” Dat schreven we in ons vorige artikel. Nu gaan we in op de verandering die volgens ons nodig is. En die is nogal rigoureus: de loopbaanprofessional moet zich tot levensprofessional bekwamen. Het onderscheid werktijd en vrije tijd is niet langer zinvol. Het gaat om leeftijd. En leven doe je samen met anderen. Het draait niet om het ‘ik’ maar om het ‘wij’. Er is een te scherp onderscheid tussen werk en leven en de rol van het ‘ik‘ is te groot.
  1,95
  lees meer

  Hoe lees je alle onderzoeken?

  In de media kom je regelmatig arbeidsmarktonderzoeken tegen, soms met vette koppen als ´De heetste banen van dit moment´ of ´De 24 meest gevraagde functies van 2015´. En je denkt al snel: goh, administratief werk, daar is zeker veel vraag naar... En dat is nooit de hele waarheid. Deel één van een serie van vier artikelen over het duiden van de achtergronden en conclusies van toonaangevende onderzoeken.
  1,95
  lees meer

  Creatief, expressief en reflectief begeleiden

  In de afgelopen twintig jaar is narratieve loopbaanbegeleiding (Savickas, 2011) in opkomst om mensen de kans te geven loopbaanverhalen te construeren die zin, betekenis en richting geven. Deze verhalen dienen om mensen bewuster te maken van zichzelf en meer actief, zelfverzekerd en creatief te laten zijn op de huidige onzekere arbeidsmarkt. Loopbaanschrijven is een nieuwe methode binnen de narratieve begeleiding. Promotieonderzoek laat zien dat het mogelijkheden biedt voor het begeleiden van studenten. Hierbij een beschrijving van de methode, het onderzoek en voorbeelden van hoe loopbaanschrijven inzichten kan verschaffen (Lengelle, 2014).
  1,95
  lees meer

  ‘Werken aan Leuk Werk’

  Mobiliteit en employability awareness zijn dé voorwaarden voor succes op de arbeidsmarkt van vandaag. Ik noem dat ‘Werken aan Leuk Werk’: werken aan je duurzame inzetbaarheid, alert zijn en blijven op wat er nu en in de toekomst van je gevraagd wordt aan vakkennis en aan vaardigheden. Maar hoe zorg je er als hr-medewerker of loopbaanprofessional voor dat een medewerker daadwerkelijk aan de slag gaat met zijn of haar loopbaan? Het ‘Effectiviteitsmodel Duurzame Inzetbaarheid’ helpt loopbaanprofessionals bij het opstellen van een gezamenlijk en doelgericht beleid voor het realiseren van duurzame inzetbaarheid.
  1,95
  lees meer

  De spanning tussen zelfkennis en flexibiliteit

  Eind 2012 lanceerden de Noloc en de NSvP (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek) de campagne ‘Verken de grenzen’. Zij riepen op tot vernieuwende initiatieven op het gebied van loopbaanontwikkeling. Uit een twintigtal inzendingen werd medio 2013 het projectvoorstel ‘Een ACT toolkit voor LOB’ gekozen. Inmiddels is dat project voltooid. Dit artikel biedt een korte beschrijving van de resultaten. We beginnen met de vraag waarom ACT (Acceptatie en Commitment Therapie) voor ons een belangrijke inspiratiebron is voor LOB (Loopbaanoriëntatie en -Begeleiding). Centraal hierbij staat de spanning tussen zelfkennis en flexibiliteit.
  1,95
  lees meer

  Eigen Risico Drager voor de WGA. Wat betekent dit voor een werkgever?

  Sinds de jaren negentig is het overheidsbeleid gericht op terugdringen van de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen. Hierbij verschuift het financiële risico steeds meer van de overheid naar de werkgevers. Dezen dragen een eigen risico in de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Wat houdt de WGA in, wat is een eigenrisicodrager en wat betekent dit voor een werkgever?
  1,95
  lees meer

  De ontwikkeling van studieloopbaancoaching

  Studieloopbaancoaching (SLC) vormt een wat aparte eend in de bijt van onderwijscurricula. Onderwijs kwalificeert de student en bij succesvolle afronding volgt een beloning met studiepunten. Bij SLC is het niet evident of er een te belonen kwalificatie mee wordt opgebouwd. Het begeleidingsproces levert in elk geval studiebelasting op voor de student. Als de inspanningen van studenten niet worden beloond met studiepunten dan vormt SLC een extracurriculaire belasting. Studenten kiezen dan wellicht niet voor SLC, maar is dat erg?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »