logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|4|5|6|...|571

  Programmeren als taalvaardigheid

  David Giron is Parijzenaar en studeerde informatica aan het European Institute of Technology. Als hoofd Onderwijsprogramma stond hij samen met de Franse telecommiljardair Xavier Niel aan de basis van de oprichting van de inmiddels zeer bekende Franse programmeerschool 42. Sinds 2018 is hij directeur van Codam, de Nederlandse zusterschool van 42 met hetzelfde innovatieve onderwijsmodel en curriculum. Ik sprak hem bij Codam in hartje Amsterdam op het moment dat de eerste studenten op het punt stonden om aan hun afstudeerstage te beginnen.
  1,95
  lees meer

  Hoe bouw je een interne academie die werkt?

  In dit praktijkvoorbeeld laten we je zien hoe je een interne academie kunt bouwen en daarmee het opleidingsaanbod binnen een organisatie stroomlijnt, maar ook de kwaliteit binnen de organisatie vergroot en borgt. Twee jaar zijn we bezig geweest met de bouw en gaandeweg zijn we diverse hordes gepasseerd. We beschrijven onze aanpak en geven tips om je voordeel mee te doen als je zelf aan de slag gaat.
  1,95
  lees meer

  De meerstemmige medewerker

  In organisaties is transparantie een modebegrip. Medewerkers worden geacht duidelijk te zijn in hun uitingen en communicatie. Wat is je standpunt, wat kies je, wat is je doel, wat besluit je? Dat moet helder zijn. We zien het in mails en memo’s, we zien het in trainingen en deskundigheidsbevordering en we zien het in vergaderingen en projecten.
  1,95
  lees meer

  Taal onder de waterlinie

  “We hebben nog niets concreet zien veranderen.” Van wie zouden deze woorden zijn? Van gays die nog steeds slachtoffer zijn van geweld? Van de Black Lives Matter-demonstranten, of #metoo? Ze zijn van Wouter Bolier, woordvoerder van Ieder(in), een belangenvereniging voor mensen met een beperking, handicap of chronische ziekte. “Mensen hebben gewoon recht op toegankelijke informatie. Dat is zelfs een mensenrecht.’’
  Gratis
  lees meer

  Wat je zegt, ben je zelf!

  Het toenemende besef dat organisaties onlosmakelijk verbonden zijn met de mensen die er werken, heeft geleid tot een groeiende aandacht voor de rol van identiteit in organisatieverandering. Toch is er nog weinig aandacht voor de narratieve identiteit van professionals in de implementatie van veranderideeën als agile, lean en scrum. We onderzochten hoe specifieke sleutelfiguren taal gebruiken om gelijktijdig zichzelf én een veranderidee te construeren.
  1,95
  lees meer

  De schoonheid van imperfectie in het werk

  Kapotte dingen gooien we weg en nare ervaringen verdrukken we. Helaas is dit een dominant fenomeen in onze samenleving. Wij pleiten voor het zien van de schoonheid van imperfectie, een kunst die je werk dagelijks net anders kan kleuren. In dit artikel gaat het niet over de vraag hoe het moet, maar juist over hoe het gáát. De barstjes en hiaten in het werk bieden een de ingang voor nieuwe inzichten. Zoals Leonard Cohen mooi bezong: “There is a crack in everything. That's how the light gets in.”
  1,95
  lees meer

  Mentale tijdreis naar je future work self

  We reizen massaal de wereld over en gaan zelfs de ruimte in, maar reizen in de tijd kan de mens nog niet. Of…toch wel? Als mens kunnen we zowel fysiek als mentaal reizen. Een unieke kwaliteit. Mentaal tijdsreizen is wél mogelijk. Sterker nog, mentaal tijdreizen is van essentieel belang: we kunnen leren van het verleden en plannen maken voor de toekomst. We kunnen toekomstscenario’s schetsen en daar nu al naartoe werken. Ook je toekomstige werkidentiteit, je future work self, kun je nu al verkennen en vormgeven. Verhalen zijn daarvoor een uitstekende inspiratiebron.
  1,95
  lees meer

  “Yes we can!”

  Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met weerstand bij veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Is de weerstand gericht op de boodschap, dan zullen mensen de boodschap minder stel accepteren. Management, beleidsmedewerkers en communicatiespecialisten buigen zich daar dagelijks over. Acceptatie bevorderen, kan op verschillende manieren. Eén ervan is door het toepassen van positieve taal.
  Gratis
  lees meer

  Werken in een RH Playground

  Heb jij de droom om jouw organisatie meer mensgericht te maken? Ben je op zoek naar een manier van organiseren die enerzijds recht doet aan mensen en anderzijds voor optimale flexibiliteit zorgt? Ontdek een aantal belangrijke ontwerpprincipes en spelregels van een mensgericht organisatieproces en lees mijn ervaringen over de transitie naar een mensgerichte organisatie.
  1,95
  lees meer

  Psychologische veiligheid

  Met de collega’s op teambuilding in een escaperoom. Herkenbaar? Voor de meesten is dat dolle pret. Meer nog, we werken doorgaans goed samen om te bewijzen dat wij – ja ja, ons team – collectief slim genoeg zijn om snel uit de overbeveiligde kamer te geraken. We zoeken aanwijzingen alsof ons leven ervan afhangt, geven het onmiddellijk toe als de code van het hangslot dan toch niet juist is en vragen om hulp. We vragen ons luidop af waar het fout gaat en zijn er als de kippen bij als we denken dat we voor een doorbraak staan. Samenwerking troef! En wie weet drinken we achteraf drinken we nog een biertje in de kroeg.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper