logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|515|516|517|...|523

  Wetenschap: Van botsing naar beter

  In Nederland wonen en werken mensen met zeer verschillende achtergronden. Dit betekent dat er ook grote verschillen bestaan in de normen en waarden die de basis vormen voor het handelen van mensen. Deze verschillen leiden regelmatig tot spanningen en conflicten. Het omgaan hiermee is niet altijd makkelijk, maar voor wie er energie in wil steken bieden de verschillen ook kansen. Ze bieden mogelijkheden tot het aanscherpen van ons denken, verbreden en vernieuwen van ons handelingsrepertoire en het versterken van ons professioneel handelen.
  1,95
  lees meer

  Verkenning: diversiteit als gegeven

  Het kunnen werken met verschil en verscheidenheid, ofwel diversiteit, is in onze hedendaagse maatschappij een noodzakelijke competentie. Diversiteit is de aanwezigheid van verschil tussen mensen in een sociale eenheid: samenleving, bedrijf, (beroeps)vereniging, buurt, familie. In dit artikel belichten wij de maatschappelijke context, theorie en een praktijksituatie met betrekking tot dit thema vanuit een psychodynamische invalshoek en nodigen collega’s uit te reflecteren op hun eigen praktijk.
  1,95
  lees meer

  Vakmanschap: Online netwerken, iets voor counsellors?

  Zit u al op Twitter? Bent u actief met LinkedIn? Menig counsellor twijfelt of actief netwerken via de zogenaamde “social media” wel zo handig is. Om te beginnen, verduidelijk ik eerst enkele vaktermen en begrippen van ‘het nieuwe netwerken’
  1,95
  lees meer

  Uit ‘t veld: “De kaart is niet het gebied”

  Als geboren en getogen Zuid-Afrikaanse ging ik ervan uit dat ik mij toch aardig bewust ben van cultuurverschillen en de invloed daarvan op ons denken en doen. Dit was ook een belangrijk onderwerp in mijn opleiding tot counselling psycholoog in de jaren ‘90 aan het einde van de apartheid in Zuid-Afrika. Later, door mijn emigratie naar Nederland twaalf jaar geleden werd ik voor mijn gevoel “ervaringsdeskundige”, met name door die nodige cultuuraanpassingen en het leren van een nieuwe taal. Toch werd ik in het voorjaar van 2010 geconfronteerd met een cliënt waardoor ik veel van mijn standpunten met betrekking tot diversiteit moest bijstellen.
  1,95
  lees meer

  Pioniers: Prof. Geert Hofstede

  Het beschrijven en begrijpen van cultuurverschillen is moeilijk en gevaarlijk, omdat er altijd een zekere vooringenomenheid is van degene die de beschrijving geeft. Wij gaan namelijk altijd uit van onze eigen culturele normen. Geert Hofstede wordt gezien als dé expert op het gebied van culturele dimensies en zijn boek “Culture’s Consequences” is hét standaardwerk over cultuur en samenleving. In zijn werkkamer in Velp neemt een wereldbol een prominente plaats in. Geert Hofstede gunt ons een kijkje in zijn wereld van culturen.
  1,95
  lees meer

  Issue: Op zoek naar de alteriteit in onszelf

  Diversiteit betekent verschil. Diversiteit houdt in dat verschillen naast elkaar bestaan. Diversiteit betekent dat verschil verrijkt kan worden door verschil. Diversiteit bestaat bij de gratie van de ontmoeting tussen verschil en verschil, tussen anders en anders.
  1,95
  lees meer

  Ik hoor je niet, ik luister wel

  Niet je vermogen om te horen, maar het hebben van de juiste instelling is nodig om goed te kunnen luisteren. Alleen als je met je hart luistert, kun je voelen wat de ander te vertellen heeft.
  1,95
  lees meer

  Help: Diversiteit

  Miriam is een Indonesische vrouw van 70 jaar, ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Toen zij jaren geleden in Nederland aankwam merkte ze dat niet iedereen blij was met de komst van Indonesiërs. Het was een harde tijd geweest om haar kinderen weerbaar te maken in deze nieuwe Nederlandse cultuur waar ze vaak niets van begreep. Nu de kinderen de deur uitzijn, zijn Miriam en haar man onlangs verhuisd naar een kleinere woning. Wie er ook bij haar op bezoek komt, er staat altijd wel iets lekkers op het fornuis te pruttelen en iedereen mag mee-eten: koken is haar lust en leven. Maar als ze aan het koken is, klagen de buren dat het stinkt. Miriam durft niet meer het eten te koken waar ze trots op is en dat maakt haar verdrietig. Haar bekruipt weer hetzelfde gevoel als toen ze net in Nederland kwam. Ze bezoekt een counsellor omdat ze merkt dat ze zich steeds meer terugtrekt en het contact met haar buren vermijdt.
  1,95
  lees meer

  Diversiteit en Arbeid

  ‘Wat zijn eigenlijk de sterke en zwakke kanten van dit bedrijf?’, vroeg de sollicitante, een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. De commissie had daar nog niet zo over nagedacht en kwam er niet goed uit. ‘Wat heeft u mij dan te bieden?’ vervolgde ze. Ook daar kwam niet een echt bevredigend antwoord op. ‘Goed dan’, probeerde ze vasthoudend, ‘kunt u mij dan misschien duidelijk maken wat ik mis zou lopen, als ik niet voor u ga werken?’
  1,95
  lees meer

  De opinie van Nel Jessurun

  De cultureel competente counsellor maakt in de dagelijkse praktijk, maar ook in zijn persoonlijk leven, gebruik van een pakket van transculturele technieken en vaardigheden. Centraal staat het systeem theoretisch kader, met aandacht voor antropologische inzichten over de menselijke interacties, de levensfasen, de gezinsconstellatie en de problematiek rond migratie.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »