logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|549|550|551|...|554

  Issue: Het dertigersdilemma

  Uit onderzoek is gebleken dat twintigers en dertigers van nu uit een ander hout gesneden zijn dan hun voorgangers. Ze staan minder rationeel in hun leven en werk, zijn wars van ‘hoe het hoort’ en geloven in hun oneindige mogelijkheden. Vaak hebben ze daarvoor nog geen duidelijke focus ontwikkeld of doelen geformuleerd. Veel dertigers worstelen met keuzes en existentiële levensvragen: het zogenaamde dertigersdilemma.
  1,95
  lees meer

  Achtergrond: Het vertellen van levensverhalen

  Naast het uitwisselen van lotgevallen met de meest dierbaren, zoals dat door de eeuwen heen steeds gebeurde, zoeken mensen nu leeftijd- en lotgenoten op om met elkaar op verhaal te komen. We zien dat in het vormingswerk, binnen hulpverleningsprojecten en in cursussen zoals autobiografisch schrijven of biografisch leren en werken.
  1,95
  lees meer

  Help: Levensloop

  Nina van 43 is getrouwd met de 4 jaar oudere Joost, ze hebben samen zoon Joris van 6. Nina heeft een drukke, veeleisende baan, Joost is administratief medewerker. Nina doet haar werk met veel plezier en passie, maar het kost haar veel energie. Joost, die voorheen haar maatje was, neemt steeds meer afstand en gaat zonder haar allerlei ‘mannen’ dingen doen waar hij vroeger nooit belangstelling voor had. Het lijkt wel of ze in twee verschillende werelden leven. Joost neemt Joris vaak mee, onder het mom van ‘Je houdt dat kind veel te kort, hij heeft ook een verzetje nodig. Jij hebt toch geen tijd’. Joost kijkt de laatste tijd ook steeds naar jongere en in haar ogen mooiere vrouwen. Dat steekt haar. Het lijkt wel of Joost aan zijn tweede jeugd is begonnen. Nina is bang dat haar huwelijk strandt, nu de afstand tussen hen steeds groter wordt. Nina wil weten hoe ze Joost kan ‘terugveranderen’ naar het maatje van vroeger om zo te voorkomen dat hun huwelijk inderdaad op de klippen loopt.
  1,95
  lees meer

  De opinie van Margot Waddell

  Margot Waddell is werkzaam als psychoanalyst en kinderpsychotherapeut bij de Tavistock Clinic in Londen, een toonaangevende Britse instelling op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Dit instituut richt zich onder andere op ondersteuning en behandeling van adolescenten en hun ouders. Daarnaast is de Clinic ook een opleidingsinstituut, waar het bijvoorbeeld mogelijk is om een opleiding tot counsellor te volgen. Margot Waddell is jarenlang verantwoordelijk geweest voor de driejarige mastersopleiding Emotional Factors in Learning and Teaching: Counselling Aspects in Education. Een mooie reden om naar London af te reizen voor een gesprek, om haar te bevragen over haar ideeën met betrekking tot ontwikkelingen op het terrein van counselling en de rol van de counsellor.
  1,95
  lees meer

  Column: Take your life to the next level

  Take your life to the next level Eigenlijk best een gek idee dat je nooit klaar bent. Elk jaar stijgt je leeftijd, elke grote beslissing verandert je leven en alle nieuwe dingen die je leert, helpen je weer verder naar het volgende. Het lijkt wel alsof iedere levensfase een voorbereiding is op de volgende. Alsof je leert en je eigen maakt wat je de fase erna kunt toepassen. En volgens mij gebeurt dat op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel. Het principe leren/toepassen kun je je hele leven gebruiken. Het gaat alleen niet altijd zoals de bedoeling is. Vaak slaan we in ons leven leerprocessen over om er in de volgende levensfase last van te krijgen. Als je als kleuter niet leert samenspelen, heb je het op de middelbare school waarschijnlijk niet gemakkelijk. Als je als puber niet de ruimte neemt om je grenzen te ontdekken, is een ‘quarterlifecrisis’ best een risico. Als je als twintiger niet experimenteert met relaties, krijg je als vrouwelijke dertiger problemen als je nesteldrang krijgt. En wanneer je de kans niet grijpt om alsnog te ontwikkelen waarin je bent gestagneerd, blijf je de rest van je leven in hetzelfde beperkte en vaak destructieve patroon hangen. Misschien kun je het wel vergelijken met een computergame dat uit verschillende levels bestaat. Je mag pas door als je alles hebt verzameld wat je nodig hebt: level accomplished. Dan komt het volgende niveau; net wat moeilijker of sneller dan het vorige. En weer ga je overal doorheen voordat je weer verder kunt. Wij denken dat we zomaar door alle levels heen kunnen rennen en vergeten de bagage mee te nemen die we eigenlijk nodig hebben voor de volgende stap. Tot we er – soms op brute wijze – achter komen dat we iets vergeten zijn. Dan volgt de burn-out, ziekte van Pfeiffer, de zoveelste relatiebreuk of baan of verslavingen waar we niet van af komen. Iedere levensfase heeft zijn eigen leermogelijkheden. Heb jij alles geleerd wat nodig was? Maak eens een tijdlijn van periodes van vijf jaar en beschrijf welke mogelijkheden je hebt laten liggen. Ga er alsnog mee aan de slag om zo fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te groeien en volwassen te worden. Suzanne Unck (1972) is counsellor/coach, trainer, spreker en auteur. Zij inspireert mensen om echt te veranderen. www.suzanneunck.nl
  Gratis
  lees meer

  Caleidoscoop: Levensloopontwikkeling

  De Caleidoscoop is een nieuwe rubriek in Counselling Magazine waarin vanuit verschillende visies en dimensies, een diversiteit aan methoden en interventies zichtbaar en bespreekbaar wordt gemaakt. Het woord Caleidoscoop kent verschillende associaties, zoals ‘een kijkglas’, ‘meervoudig kijken en handelen’ of ‘verschillende gekleurde werelden’. Met iedere beweging van de Caleidoscoop ontstaat een ander beeld, een ander perspectief op verschillen en overeenkomsten in de werkwijze en aanpak van counsellors. We nodigen counsellors dan ook van harte uit om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het vakgebied door te schrijven over hun methoden en interventies die ze gebruiken in de individuele begeleiding van hun cliënten en/of inzetten bij hun opdrachtgevers.
  1,95
  lees meer

  Verlies (volledige uitgave, 12 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘VERLIES’ (augustus 2010) Horizon, Verborgen Verlies, Mieke de Buin Ander verlies, Frans van der Gouw De opninie van Riet Fiddelaers-Jaspers, Christine Beenhakker Lezerscolumn, Natuurlijk proces Susanne Unck Pioniers, Fredrick Perls, Adriaan de Heer PRAKTIJK Het beste medicijn na verlies, Daan Westerink Uit 't veld, ervaringsverhaal, Martinique Walraven Casus, HELP? Vakmanschap, Intervisie, Jeroen Hendriksen ACTUEEL Issue, Verlaat Verdriet, Mieke Ankersmid Gelezen Verder lezen over Verlies Forum. Vooraankondiging VOORWOORD Leven met verlies Vanmorgen kreeg ik een mailtje van een ex-studiegenoot: zijn dochter had zelfmoord gepleegd. Hij voelde zich lamgeslagen, vol ontzetting, ongeloof en verbijstering. Niet te dragen, niet te bevatten… waarom? Een vriendin werd getroffen door ontslag bij een groot farmaciebedrijf in Oss. Meer dan tweeduizend mensen worden bij dat bedrijf weggesaneerd. Onzekerheid, boosheid, angst… er is een gat geslagen in de bodem van haar bestaan. Wat nu? Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met verlies. Er zijn nog veel meer verliezen denkbaar die van betekenis zijn en waarop een periode van rouw volgt. In alle gevallen dringt rouw diep door in alle domeinen van het menselijk bestaan. Mensen kunnen soms hun verlies maar moeilijk verwoorden, waardoor het geen duidelijke plek krijgt. En hoeveel mensen stellen na verloop van tijd nog vragen aan iemand die een groot verlies heeft geleden? In het begin is er volop belangstelling maar later blijkt het leven gewoon weer door te gaan en lijkt het allemaal wel vergeten, terwijl pas dan het werkelijke rouwproces begint. Rouwdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers geeft ons haar visie op rouwen en inzicht in het rouwproces. Wat gebeurt er precies, wat gebeurt er bij jongeren, en wat te doen bij een verliestrauma? Ine Spee legt uit hoe men in het onderwijs op passende wijze met verlies kan omgaan. In Verlaat Verdriet vertelt Mieke Ankersmid over de impact die een ingrijpend, vaak onverwerkt verlies in de jeugd kan hebben op het leven als volwassene. Als achtergrondartikel onder meer een bijdrage van Frans van der Gouw, die vertelt over onzichtbaar ander verlies: het verliezen van een menselijk orgaan. Verder behandelen we dit keer Frederick Perls, grondlegger van de Gestalttherapie en in de rubriek Vakmanschap een bijdrage van Jeroen Hendriksen over Intervisie. Naast genoemde bijdragen vindt u in dit nummer nog meer aspecten van het thema. Wij hopen u weer volop inspiratie en praktische handvatten te geven voor het begeleiden van mensen met verlieservaringen, op welk vlak dan ook. Christine Beenhakker, hoofdredacteur  Reageren? redactie@counsellingmagazine.nl

  5,95
  lees meer

  Verborgen verlies

  Verlies is niet alleen gerelateerd aan een overlijden. Ook wanneer je je baan verliest, je gezondheid, je relatie of het perspectief van een gezamenlijke toekomst spreken we van verlies en is er sprake van rouw. De pijn van verdriet bij kinderloosheid, een miskraam, vermissing of verslaving en vele andere oorzaken roepen eenzelfde heftigheid aan emoties op als een verlies door overlijden. Verlieservaringen doen zich voor op alle denkbare levensgebieden: in relaties, gezondheid, werk en op persoonlijk vlak. Vaak wordt dit verlies niet als verlies erkend of ervaren, en daardoor ontstaat verborgen rouw.
  1,95
  lees meer

  Vakmanschap: Intervisie

  Voor counsellors is het een noodzaak om vanuit hun beroepsvereniging deel te nemen aan een intervisiegroep. Immers, het collegiaal bespreken van lastige ervaringen in je werk en het onderzoeken van de rol van je eigen person daarin als instrument bevordert de kwaliteit van het werk. Ruimte maken om echt door te vragen op de ingebrachte kwestie levert meer inzicht en leermateriaal op wanneer uitdrukkelijk de gevoelens en emoties van de probleemeigenaar bevraagd worden.
  1,95
  lees meer

  Uit 't veld: “Ik verloor mijn moeder aan longkanker”

  Ik was 21 toen mijn moeder overleed aan longkanker. We hadden een goede en warme band. Ook al zeiden we het niet altijd zo expliciet tegen elkaar, we gaven ontzettend veel om elkaar. Er was veel liefde en humor. Ik was in die periode bezig om zelfstandig te worden en mijn eigen leven invulling te geven (ik woonde inmiddels een aantal jaren op kamers). Maar tegelijkertijd was mijn moeder nog altijd heel belangrijk voor mij. Zij wist altijd goed te peilen hoe het met me ging, stelde me vragen en liet zich niet zomaar afschepen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper