logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|573|574|575

  Over eigen grenzen heen kijken

  In het artikel over Erik Erikson wordt het begrip moratorium geïntroduceerd. Een fase die vaak vergeleken wordt met een experimenteerruimte, timeout of de ‘Sturm und Drang-periode’. Het is soms niet gemakkelijk om de goede grenzen voor het experimenteren te bepalen. Als je de grenzen te eng maakt, worden ze zeker overtreden, maar het is ook belangrijk om genoeg kansen en mogelijkheden te creëren om te experimenteren. Het programma Youth in Action biedt verschillende mogelijkheden voor jongeren om nieuwe ervaringen op te doen en zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Zeker voor jongeren in kwetsbare posities, die de grenzen bewust opzoeken in hun eigen omgeving geeft het programma de mogelijkheid om zich voor een kortere of langere periode te ontwortelen van hun leefomgeving en tegelijkertijd te wortelen in zichzelf. Voor begeleiders zijn er diverse workshops, trainingen en handleidingen om jongeren te ondersteunen en te begeleiden in deze levensfase.
  1,95
  lees meer

  Ondernemen: Verkoop jezelf

  Het aantrekken van nieuwe klanten levert stress en onzekerheid op voor de een en een kick voor de ander. Hoe staat u tegenover uzelf profileren en acquireren? En aan welke handvatten hebt u behoefte om nieuwe klanten te werven en bestaande relaties te behouden? Ga er maar aan staan: uw vak als professional uitvoeren en nog klanten binnenhalen ook!
  1,95
  lees meer

  Issue: Infobesitas, hype of echt probleem?

  Geen zwaarlijvigheid, obesitas, maar informatieovervloed, infobesitas. Het is de nieuwe ziekte. Ook dé nieuwe trend, vooral onder jongeren. Met als klacht: vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen. En als verrassende diagnose: de angst om iets te missen en er niet bij te horen.
  1,95
  lees meer

  Inzicht in angststoornissen

  Als counsellors hebben we te maken met cliënten met een grote diversiteit aan klachten. Kennis over klachten (of ziektebeelden) kan ons werk als counsellor verder ondersteunen. In deze uitgave bieden we u meer inzicht in angststoornissen. De redactie had hiervoor een interview met Marieke V. Marieke heeft net haar diploma gehaald, is 21 jaar en heeft sinds een jaar last van angstaanvallen.
  1,95
  lees meer

  De opinie van Prof. dr. Ton Notten

  Wij ontmoeten elkaar op een zonnige dag in de lobby van hotel Val Monte in de prachtige bosrijke omgeving van Nijmegen. Prof. dr. Ton Notten is lector Opgroeien in de Stad aan de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast doceert hij onder andere Volwasseneneducatie en Multiculturele problemen aan de Vrije Universiteit Brussel. Een boeiend gesprek met een gedreven man.
  1,95
  lees meer

  Help: Jongeren

  Ellen is 18 jaar. Ze volgt een Hbo-opleiding, maar vindt haar opleiding zwaar. Het kost haar moeite om haar vakken te halen, wat haar aan het twijfelen brengt over haar opleiding. Ze weet niet meer goed wat ze wil. De opleiding is leuk en op zich heeft zij het goed naar haar zin met haar studiegenoten, maar het ‘knaagt’ aan haar dat het haar zoveel moeite kost. Het gaat haar studiegenoten veel gemakkelijker af, althans zo lijkt het. Een van de oorzaken dat ze het lastig vindt om haar studie goed te doen, is dat zij zich de laatste tijd moeilijk kan concentreren. Haar ouders zijn onlangs gescheiden en ze vindt het niet makkelijk daarmee om te gaan. Haar moeder verwijt haar vader dat hij niks gedaan heeft aan het huwelijk en klaagt daar vaak bij Ellen over. Ellen weet niet goed wat zij daarmee aan moet. Het voelt als “een kant kiezen” als haar moeder haar hart bij haar lucht. Ellen is ’s avonds vaak moe, waardoor ze regelmatig geen zin heeft om te studeren. Ze vraagt zich af of ze wel moet doorgaan met de opleiding en vraagt een counsellor om hulp.
  1,95
  lees meer

  Column: Identiteit

  Identiteit Hoe ontdek je wie je bent? Een vraag die voor volwassenen vaak al nauwelijks te beantwoorden is, maar de grootste klapper hierin, kom je tegen in je puberteit. Ervaren wie je bent door je af te zetten (tegen ouders, denkbeelden, klasgenoten) of door je te identificeren (met je leraar, idool of ‘groepsgenoten’). En juist ook in die periode word je geleid door razende hormonen terwijl je moeilijke keuzes moet maken over je toekomst. En als we nu allemaal ongeschonden uit onze jeugd tevoorschijn komen, is het nog wel te doen allemaal. Dan heb je geleerd hoe je goede beslissingen neemt, beschik je over voldoende zelfvertrouwen en heb je een realistisch beeld van je eigen talenten. Maar helaas hebben ouders niet altijd de capaciteiten om dit aan hun kinderen mee te geven, dus veel jongeren worstelen met zichzelf en het leven terwijl ze zich verliezen in verleidingen waaraan ze worden blootgesteld. En dat zijn er best wat: van gamen tot drugs en alcohol, van perfectionisme via controle tot onverschilligheid, van geliefd willen zijn naar drama en anorexia. Eigenlijk is de puberteit bij uitstek de periode waarin je al je hulpbronnen nodig hebt. Maar veel pubers ‘doen maar wat’ of weten niet wat hun eigen echte drijfveren zijn. Zelf worstelde ik in die tijd met mijn gevoelens en emoties; ik had geen idee hoe ik ermee moest omgaan. Ik vluchtte in de aandacht van jongens en stortte me op muziek. Ik wilde graag naar de School voor Journalistiek, maar werd uitgeloot en ging toen maar naar de Pabo. Daar werd je altijd aangenomen. En jaren later kon ik pas aan de slag met herstelwerkzaamheden, na wat verkeerde relatiekeuzes, vier banen in vier jaar tijd en een burnout. Natuurlijk heb ik er veel van geleerd. Maar was het nodig? Hoe zou het zijn geweest als ik in mijn puberteit had geleerd te vertrouwen op wie ik werkelijk was en daar mijn keuzes mee had kunnen matchen? Counselling voor jongeren vereist dat je door gedrag heen kunt kijken, dat je ziet op welke wijze iemand worstelt met zijn eigen identiteit; welke strategieën hij erop loslaat. In onzekere tijden, bij grote veranderingen worden de beschermingsmechanismen het meest zichtbaar. En hoe jonger je bent, des te flexibeler om te leren op een effectieve manier met jezelf om te gaan: in balans, zonder oordelen over jezelf die je tegenhouden en vanuit persoonlijk leiderschap. Stel je eens voor dat dit het doel zou zijn van de puberteit: je ontwikkelen tot een evenwichtige volwassene die zijn leven leidt vanuit vrijheid, verantwoordelijkheid en een gezonde eigen identiteit. Of zou dat oorspronkelijk de bedoeling zijn geweest....? Hoe zit het met jouw puberteit? Welke beschermingsmechanismen paste je toe en wat had je graag willen leren? Boekentip: De Onschuldige Gevangene van Ingeborg Bosch Suzanne Unck (1972) is counsellor/coach, trainer, spreker en auteur. Zij inspireert mensen om echt te veranderen. www.suzanneunck.nl
  Gratis
  lees meer

  Aan de hand van: Rationeel Emotieve Therapie

  Ontspannen ouderschap – de kunst van acceptatie Het opvoeden van de kinderen: veel van onze cliënten worstelen ermee. Rationeel Emotieve Therapie (RET) biedt zowel counsellor als cliënt concrete handvatten waarmee de ouder kan leren emotioneel in balans te blijven bij de opvoeding.
  1,95
  lees meer

  Perspectief (volledige uitgave, 10 artikelen)

  INHOUD THEMA 'PERSPECTIEF' (februari 2010) Visie, Perspectief. Een andere kijk op de zaak, Christine Beenhakker De opninie van, Nathan Deen, Arnold Vermeulen Lezerscolumn, Herinnering, Suzanne Unck Pioniers, Carl Rogers, Ron van Deth PRAKTIJK Aan de hand van, NLP, Christine Beenhakker Ondernemen, Wet BIG, Frank van der Mijn Uit ‘t veld, Samengestelde gezinnen, Boukje Overgaauw Help, Casus ACTUEEL Issue, Counselling in nieuw perspectief, Fenneke Woertman Forum, Wat verkoopt u eigenlijk? In het nieuws, Actualiteiten en Agenda Gelezen De redactie stelt zich voor Verenigingsnieuws, ABvC Verenigingsnieuws, NAC Vooraankondiging VOORWOORD Een nieuw begin met perspectief Na meer dan anderhalf jaar denken, vergaderen, brainstormen, aftasten, wachten en weer oppakken is het dan eindelijk zover: de eerste editie van Counselling Magazine is een feit. En we zijn er trots op! Deze eerste editie hebben wij het toepasselijke thema Perspectief meegegeven. “Het gezichtspunt dat je kiest, beïnvloedt het beeld dat je van de situatie vormt.” Ieder mens bekijkt de wereld vanuit zijn of haar eigen perspectief. Wat voor de één de normaalste zaak van de wereld is, is voor de ander een obstakel of een probleem. Als counsellors veranderen wij niet het wereldbeeld van de ander, maar laten de cliënt andere gezichtspunten zien waardoor het perspectief op dezelfde situatie verandert. Maar ook het beeld dat derden van counsellors hebben, is niet eenduidig gedefinieerd. Met Counselling Magazine als platform kunnen wij een helder toekomstperspectief bieden voor het vakgebied van counselling. Een vakblad maken voor counselling professionals is niet eenvoudig. Immers, de achtergronden van onze achterban is divers en de gehanteerde methodieken en specialismen zeer uiteenlopend. In dit eerste nummer besteden wij daarom speciaal aandacht aan deze achtergrond. Waar ligt de oorsprong van counselling? In het achtergrondartikel over Carl Rogers gaan we in op zijn leven, zijn werk en de actualiteit ervan in de huidige counsellingpraktijk. De ontstaansgeschiedenis van counselling in Nederland wordt nader toegelicht in het boeiende interview met emeritus hoogleraar Prof. Nathan Deen van de Universiteit van Utrecht. In het artikel van Fenneke Woertman leest u hoe wij counselling in Nederland beter kunnen professionaliseren, positioneren en profileren als een inspirerend perspectief voor de toekomst in de reguliere gezondheidszorg. Verder treft u een aantal vaste rubrieken aan zoals Help!, waarin twee counsellors reageren op een casus vanuit hun eigen visie en wijze van counsellen. Aan de hand van zet een specifieke methode uiteen die de counsellor gebruikt om zijn cliënt in beweging te krijgen. In de rubriek Ondernemen komen praktische kwesties als sociale wetgeving, boekhouding, marketing, arbo en gezondheid en verzuim aan de orde. De rubriek Uit ’t veld is een ervaringsverhaal van de counsellor: wat gebeurt er in de praktijk, wat helpt de cliënt vooruit en wat juist niet? Deze keer gaan we nader in op de problematiek van samengestelde gezinnen. Kortom: een allround vakblad met een schat aan informatie en inspiratie voor u als professioneel counsellor. Als nieuw “zusje” van het Tijdschrift voor Coaching en Loopbaanvisie kunnen wij deze vorm van begeleidingskunde een eigen professioneel platform geven. Wij hopen u hiermee een nieuw perspectief te bieden op het boeiende vakgebied van counselling en wensen u veel inspiratie en nieuwe gezichtspunten toe! Christine Beenhakker, hoofdredacteur Reageren? redactie@counsellingmagazine.nl

  5,95
  lees meer

  Ondernemen: Wet BIG interessant voor counsellors?

  Emeritus hoogleraar Wim van der Mijn (1930) stond aan de wieg van de nieuwe wet voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (kortweg de Wet BIG genoemd) en maakte er zijn magnum opus van. Voor- en tegenstanders beschouwden hem als de voorvechter van goede regelgeving voor professionals die een rol spelen in de gezondheidszorg. De wet relativeerde het monopolie van de traditionele geneeskundigen en brak een lans voor andere beroepen die de gezondheid van de mens dienen. Maar niet voor alle beroepen is de wet een noodzakelijke leidraad. Wat kunnen bijvoorbeeld counsellors met de wet? Is aansluiting wenselijk?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper