logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|85|86|87|...|543

  Wees vrij! (maar met mate)

  Onder filosofen, neurowetenschappers en psychologen is het in de mode om de vrije wil af te doen als een illusie. “Was het maar waar”, zullen veel ouders verzuchten wanneer ze geconfronteerd worden met de eigen wil van hun koppige peuter of weerspannige puber en alle zeilen moeten bijzetten om hen in het gareel te krijgen. Nog niet zo lang geleden stond in bepaalde kringen opvoeden gelijk aan het ‘breken van de wil’ van het kind. Sporen daarvan vinden we in het klassieke behaviorisme, waar het kind langs de weg van straffen en belonen tot gehoorzaamheid aan het ouderlijk gezag werd opgevoed. Meer verlichte opvoedingsdenkers menen juist dat kinderen in de opvoeding aangemoedigd moeten worden hun eigen wil te ontplooien. Hoe zit het nu precies? Bestaat er zoiets als de ontwikkeling van de vrije wil?
  1,95
  lees meer

  Iedereen kan een held zijn

  “We kunnen verzeild raken in giftige omstandigheden. In situaties terechtkomen die ons gedrag beïnvloeden op een manier die we niet voor mogelijk houden, die we ons niet kunnen voorstellen. En we geloven dat we daarin een keuze hebben, al blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd waar is. We moeten en kunnen ons bewust zijn van de sociale situaties waarin we terechtkomen en hoe deze ons beïnvloeden en vormen. Ieder mens loopt de kans om onder druk van de sociale omstandigheden ‘slecht’ gedrag te vertonen. Maar ook ieder mens heeft de kans om een ‘alledaagse held’ te worden en van de wereld een betere plek te maken.”
  1,95
  lees meer

  Wat wil de coach?

  De coach wil coachen. Anders zou zij wel banketbakker zijn, op de Zuidas werken of leidinggeven aan een ploeg vrijwilligers bij Natuurmonumenten. De vraag zou dan misschien ook beter kunnen luiden: hoe wil de coach coachen? Wil zij dat zelfstandig doen of onder de paraplu van het UWV? In dat geval gaat de coach ‘s morgens naar haar werk, het liefst op de fiets of met de trein, want coaches zijn van nature milieubewust. En coaches zijn ook sportief, ze zorgen goed voor hun lichaam en letten op beweging en voeding. Want je weet maar nooit met welke vragen cliënten komen. En mocht dat met het hele wezen, dat wil zeggen, ook met hun fysieke verschijning te maken hebben, dan is het goede voorbeeld geven toch zeker iets wat een coach wil of zeker zou moeten willen.
  Gratis
  lees meer

  Een kwestie van willen?

  Arnoud Plantinga is gedragswetenschapper bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij houdt zich bezig met de vraag hoe mensen financiële keuzes maken. Zo doet hij onderzoek naar hoe mensen een lening aangaan, hoe mensen omgaan met sparen en hoe mensen een belegging kiezen. ‘Mensen zijn niet altijd – vaak niet zelfs – rationeel. Allerlei psychologische factoren kunnen een rol spelen bij financiële keuzes’, aldus Plantinga. Plantinga (2019) promoveerde op de betekenis van schaamte in situaties van armoede. Ik legde hem een stelling voor die bij sommigen van onze vakgenoten graag wordt gebezigd, namelijk: als je maar wilt, gaat het lukken. Met andere woorden, als het niet lukt, dan ben je onvoldoende gemotiveerd. Hoe beoordeelt hij deze uitspraak in het licht van iemand die in armoede gevangen zit?
  1,95
  lees meer

  De gevangenis die ‘schaamte’ heet

  Onlangs verscheen The Shame Factor van de Amerikaanse klinisch psycholoog Stephan Poulter. Zoals in alle boeken die Poulter in de afgelopen jaren heeft gepubliceerd, onderzoekt hij hoe een onbewust patroon of thema een 'factor' in je leven is geworden en hoe je hier grip op krijgt. In zijn meest recente uitgave onderzoekt hij hoe schaamte ons kan ontregelen en tot gedragsstoornissen als zelfdestructie kan leiden. Het onderzoek naar schaamte voert langs thema's als hechting en familiesystemen, verslaving, zelfhaat en het bedriegerssyndroom.
  Gratis
  lees meer

  Ik wil niet verslaafd zijn of wil ik het toch wel?

  ‘Iets willen’ en ‘slaaf zijn van’ vormen een schijnbare tegenstelling. Als je verslaafd bent, lijkt het alsof je wil niet sterk genoeg is om er wat aan te doen, terwijl er ook een wil is die het middel of de toestand waar je in zit, in stand wil houden. Hoe zit dat met die ‘wil’? Is het gewoon een kwestie van wilskracht om een verslaving te overwinnen? Waarom lukt dat bij sommige mensen wel en bij anderen niet? Valt daar iets te coachen? Nina de Ruiter, psycholoog en werkzaam bij de drugsinfolijn van het Trimbos instituut, deelt met de redactie haar kennis over middelen en verslaving en haar ervaring vanuit de coachende gesprekken die ze voert met de mensen die bellen naar de infolijn.
  1,95
  lees meer

  Triggers en truggers

  De titel van Saskia Teppema’s boek Er gaat niets verkeerd triggert stevig. Er gaat toch van alles helemaal verkeerd? Wordt hier mijn recht op een zekere somberheid uit handen geslagen? Hebben we hier een volgende stap in de verplichting tot levenslange blijmoedigheid? Maar op dezelfde titelpagina word ik meteen al tot de orde geroepen: “Bevrijd je van negatieve patronen, gedachten en ervaringen.” Dat klinkt al een stuk redelijker, maar alweer raak ik getriggerd: ik word niet bevrijd, neen, ik moet het zelf doen. “Het leven is er vol van: triggers”, schrijft Teppema, maar bij haar gaan ze vooral terug op negatieve ervaringen uit de jeugdjaren. Het zijn dan dus ook ‘truggers’.
  Gratis
  lees meer

  Waar een wil is, is een weg. Of niet?

  Een team beleidsmedewerkers staat bekend om hun eigenwijsheid en kwalitatief hoogstaand werk. Ze hebben een leidinggevende die zich vooral met de externe betrekkingen bezighoudt. Ze vormen een ‘los-zand-team’ met steeds minder vertrouwen in elkaar. Omdat hun leidinggevende gepromoveerd wordt, zoeken ze een nieuwe manager. Ze willen iemand die leidinggeeft, besluiten neemt en hen weer tot een team smeedt. Bij de sollicitatieprocedure kiezen ze voor Elsa, een voormalig teamcoach, die al een paar jaar leidinggeeft aan de interne opleiderspool. Elsa is gevleid dat ze voor haar kiezen en gaat blij aan de slag.
  1,95
  lees meer

  In wat je wilt is er altijd een weg

  Als teamcoach kom je weleens teams tegen die van goede wil lijken te zijn, maar waarin het samenwerken gewoon niet wil lukken. Het lijkt wel alsof ze iedere stap in de goede richting saboteren. Willen ze niet of kunnen ze niet? Als conflictcoach krijg je altijd de vraag om mensen te helpen een conflict aan te pakken en te transformeren tot een leerproces. Maar er is lang niet altijd sprake van een conflict. Soms is het een onrustige fase waar een team doorheen moet om verder te groeien, soms is er sprake van meerdere conflicten die door elkaar lopen en soms gaat het alleen maar om de perceptie van de opdrachtgever. Het enige wat je weet, is dat mensen een conflict ervaren en daarvanaf willen.
  1,95
  lees meer

  Heibel in je hersens

  Al eeuwenlang proberen onderzoekers via psychologisch onderzoek vast te stellen waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Sinds kort heeft dit onderzoek een enorme boost gekregen uit de neurologische hoek. Technische methoden, zoals CT, PET, MRI, fMRI en EEG geven veel inzicht in de opbouw maar vooral ook in de werking van onze hersens. Verschillen in ons brein voor en na psychologische testen zijn nu zichtbaar te maken en bevestigen de werking van tot dusverre niet wetenschappelijk onderzochte methodes zoals neurolinguïstisch programmeren (NLP).
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper