logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|90|91|92|...|573

  En Eva plukt het fruit...

  Van coaches hoor je wel zeggen dat ze de opvolgers zijn van door ontkerkelijking verdwenen dominees en pastoors. Hebben zij niet ook het goede met de mens voor? Spannen coaches zich niet net zo goed in om eenieder die bij hen aanklopt een luisterend oor te bieden?
  1,95
  lees meer

  De eerste keer

  “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het vast wel kunnen”, zei de legendarische Pippi Langkous. Kent niet alles wat je in je leven doet een eerste keer? De eerste keer dat je op je wiebelige beentjes een stap zet, de eerste keer fietsen zonder zijwieltjes, de eerste keer iets jatten, de eerste keer verliefd? Lang niet al die keren had ik Pippi in mijn achterhoofd. Ik heb juist heel vaak gedacht: hoe ga ik mij hieruit redden?! Hoe ga ik hier iets van maken?! “Fake it till you make it” – een uitspraak van een collega – spookte eerder door mijn hoofd.
  Gratis
  lees meer

  In gesprek met auteur Geert Kimpen

  Soms vind ik het jammer dat ik maar één leven leef. Misschien reïncarneren we ooit nog, maar dat geloof ik niet echt. Dus heb ik te maken met dit ene leven. Zou het daarom zijn dat ik graag coach? Om me zo ook te kunnen verdiepen in andere levens? Het is in ieder geval een reden waarom ik graag literatuur lees. Het geeft me de kans om gedurende een aantal bladzijden iemand anders te zijn en zo groter te leven. Boeken geven een nieuw of herkenbaar perspectief op levensvragen. Hoe doet de hoofdfiguur het? Wat maakt hij mee, waar gaat het mis? Hoe komt hij eruit?
  1,95
  lees meer

  De eerste keer mijn hart volgen

  Ken je dat moment dat je moet kiezen tussen hoofd en hart en dan vastzit in dit dilemma? De verstandige optie brengt een gevoel van ongenoegen met zich mee. Maar de keuze om het hart te volgen veroorzaakt angst en onzekerheid voor het onbekende. Wat doe je dan?
  1,95
  lees meer

  De volgende eerste keer

  Wanneer je wint, ben je happy en wanneer je je prijs in ontvangst neemt, straal je van geluk. Voor even word je gezien, ben je belangrijk en mag je er helemaal zijn. Maar dat duurt niet lang en voor je het weet, ben je alweer onderweg naar de volgende uitdaging. Gezien willen worden, belangrijk zijn en er helemaal mogen zijn, zijn voorbeelden van behoeften die sporters tot het uiterste kunnen drijven. Maar dezelfde drijfveren kunnen de sporter doen sidderen van angst en laten bevriezen op het moment dat het ertoe doet.
  1,95
  lees meer

  Coach in de spotlights

  De meeste coaches die ik ken, voelen zich het beste als ze op de achtergrond staan en zich richten op de ander. Maar er zijn kansen die je kunt pakken om zelf op de voorgrond te staan. Niet omdat die voorgrond zo belangrijk is, maar omdat wat jij wilt zeggen belangrijk is en gehoord moet worden. Bescheidenheid en plankenkoorts kunnen je dan tegenhouden. Maar je invoelingsvermogen en betrokkenheid zullen je juist helpen. En daar heb je genoeg van in huis.
  1,95
  lees meer

  Spring jij in onbekende diepten?

  Je bent al jaren teamcoach bij een grote instelling in de gezondheidszorg. Een van de managers vraagt je of je een traject wilt doen bij een team van een bevriende manager die bij een hogeschool werkt. Bij de intake blijkt dat het gaat om een vakgroep waar nogal wat onvrede heerst. Er wordt geroddeld, er zijn talloze grote en kleine conflicten, het ziekteverzuim is torenhoog en dat belast de overige docenten weer. Er heerst een duidelijke wij-zij-houding naar het management toe. Als je met de vakgroepmanager en de hrm’er praat, blijkt dat die een duidelijke mening hebben over de docenten van de vakgroep: het is een stel luie, ontevreden, initiatiefloze klagers, die geen mogelijkheid onbenut laten om ergens onderuit te komen. Ze hebben al van alles geprobeerd: nieuwe materialen, jonge en enthousiaste docenten invliegen, meer inspraak regelen, maar niets werkt. Eigenlijk willen ze het liefst iedereen ontslaan en met allemaal nieuwe mensen beginnen. Nu hoorden ze dat jij zo’n goede coach bent en dachten dat jij de zaak wel vlot zou kunnen trekken. Je hebt nog nooit zo’n coaching gedaan. Dit lijkt eerder conflictcoaching dan teamcoaching. Hoe pak je het aan?
  1,95
  lees meer

  Die vermaledijde eerste keer

  Wanneer had jij voor het laatst een eerste keer? Onlangs had ik er weer eentje en dat viel me best zwaar. Omdat ik op de tennisbaan de ballen echt niet meer zag, besloot ik lenzen te nemen. Zo ervoer ik weer eens hoe het is om iets, dat je eng vindt, voor het eerst te doen. Wat een gedoe en stress… Na het mislukken van mijn tigste poging dat flubberige dingetje in mijn oog te plakken, was ik de wanhoop wel nabij. Zou het niet heerlijk zijn als je de bewust (on)bekwame fase kunt overslaan? Dat je alles direct moeiteloos kunt? De praktijk is anders: proberen, vallen, opstaan, even ademhalen en opnieuw proberen.
  Gratis
  lees meer

  In gesprek met Anselm Grün over leiderschap en roeping

  “De leider heeft zijn innerlijke roep te ontdekken om anderen te kunnen roepen, wakker te maken en te inspireren. Met andere woorden: hij moet bereid zijn om zijn innerlijke bron van motivatie te zoeken en aan te boren om bij anderen talenten te zien, te ontsluiten en tot wasdom te laten komen. De leider maakt daardoor resultaten mogelijk door de vreugde die hij in de samenwerking laat ontstaan.”
  1,95
  lees meer

  Met nieuwe ogen kijken

  Volgens Proust is de ware ontdekkingsreiziger niet op zoek naar nieuwe plaatsen, maar erop uit om de bestaande wereld met nieuwe ogen te bezien, als het ware voor de eerste keer. Het is dit perspectief van de ontdekkingsreiziger dat ons iets kan leren over het verschil tussen veranderen en innoveren.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper