logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|98|99|100|...|546

Uit liefde voor het leven

In het aangaan van zingevingsvraagstukken hebben coaches en leidinggevenden tegenwoordig een belangrijke rol: op ons vermogen tot zingeving wordt een groot appel gedaan in onze huidige samenleving. Hoe kun je de ander helpen om het vermogen tot zingeving verder te ontwikkelen?
1,95
lees meer

De verliefde coach

Je bent als enige externe coach verbonden aan een grote organisatie. Er is ook nog een interne pool van coaches, bestaande uit zes intern opgeleide coaches. Het is jouw taak om mensen te coachen, die geen interne coach willen of die door deze interne coaches zelf niet geschikt gevonden worden om door een van hen begeleid te worden. Op een goede dag krijg je de vraag om Juul, een van de drie oprichters te coachen. Op het moment dat Juul bij je binnenstapt is het raak. Je maag maakt een koprol, je handen beginnen nog net niet te zweten, je verdrinkt in die prachtige blauwe ogen. Kortom: het is liefde op het eerste gezicht. Professioneel als je bent, doe je de intake. Tegelijkertijd voel je je als een verliefde puber. Je wilt Juul weer zien, hoe langer je aan hem denkt, hoe heftiger dat gevoel wordt. Thuisgekomen bekruipt je een onbehagelijk en onrustig gevoel, want kun je je taak als coach wel aan? Hoe zit het met je objectiviteit, kun je nog luisteren zonder je te laten leiden door je hart, kun je je professionele afstand bewaren? Vrij snel na het gesprek word je door Juul gebeld. Jij bent dé coach die nodig is om de uitdagingen te verkennen die een ervaren directeur als Juul tegenkomt – de klik tussen jullie beiden was énorm! Juul had voorafgaand aan de intake al duidelijk gemaakt dat een coach van de interne pool geen optie was. Je weet dat de organisatie geen andere externe coach wil inschakelen. Wat nu? En wat nou als een coachee verliefd wordt op jou?
1,95
lees meer

Wat hebben vrijheid, gelijkheid en broederschap ons te zeggen?

Vrijheid, gelijkheid en broederschap waren de leuzen en idealen van de Franse Revolutie, nu iets meer dan 200 jaar geleden. 200 jaar, wat is dat nu op de tijdlijn van de geschiedenis? Dat was gisteren ongeveer. Toen kwam het volk in opstand tegen de vriendjespolitiek, tegen de ongelijkheid en tegen de onderdrukking. Nu weten we intussen dat die revolutie bepaald niet geweldloos is verlopen, maar dat neemt niet weg dat positieve waarden en idealen er wel degelijk toe doen.
1,95
lees meer

The Samurai Game®

George Leonard (1992) noemt vijf sleutelelementen in zijn boek Mastery: The keys to success and long-term fulfillment: instructie, oefening, overgave, intentie en spelen op het scherpst van de snede. En dat is precies wat The Samurai Game® biedt: een ervaring op basis van een duidelijke instructie met betrekking tot de rollen, verantwoordelijkheden en spelregels, een oefening vanuit intentie, overgave aan het samen spelen, leren en resultaat boeken, en omgang met je eigen en andermans grenzen, kwaliteiten en kwetsbaarheden. Met andere woorden: een intense ervaring in (persoonlijk) leiderschap.
1,95
lees meer

Reset je brein en business

We leven in roerige tijden. Alles om ons heen verandert. En dat in een tempo dat voor velen niet bij te benen is, laat staan te begrijpen. Geen wonder dat over dit zo flitsende fenomeen druk gecongresseerd wordt. Een representatief voorbeeld was de conferentie Managen in een Onvoorspelbare Wereld over de effecten van de ‘vierde (industriële) revolutie’ op mens en bedrijf, die medio december 2016 plaatsvond in Bussum.
Gratis
lees meer

Over de kracht en het belang van eigenliefde

Toen ik jong was kocht mijn moeder eens een dubbel-cd van Harrie Jekkers voor me: Het Gelijk van de Koffietent. Deze cd’s waren voor mij een introductie in de wondere wereld van humor en verhalend vertellen, vermengd met serieuze materie en diepe levenslessen. Ik was direct verslaafd aan Harrie Jekkers, zijn voorstellingen, zijn liedjes, zijn verhalen. Jekkers vertelt op meeslepende wijze verhalen en balanceert daarbij heel scherp tussen de humor om het luchtig te houden, en de nuchterheid en scherpheid om de diepte in te gaan. Veel van zijn liederen inspireren mij vandaag de dag nog steeds, waarbij een in het bijzonder die ik nog vaak luister: Ik hou van mij.
1,95
lees meer

Quo vadis, moderne Hamlet?

Kapitaal zorgt voor groei en groei zorgt voor winst. Dat is de economische mantra van deze tijd. De mens is intussen zo geconditioneerd om altijd maar meer te willen. De gevolgen zijn niet min. Er trekt een ware burnoutepidemie over het land. De maatschappij met de jacht op positie en aanzien maakt de mens ziek. De in 2015 overleden filosoof René Gude voorspelde: “Depressie is in 2020 volksziekte nummer één.” We lijken goed op weg om de voorspelling te doen uitkomen.
1,95
lees meer

Love drug

De populariteit van xtc (‘ecstasy’) als recreatieve drug lijkt in de afgelopen jaren toegenomen in de uitgaans- en festivalscene in Nederland (Van Laar et al., 2016). Op grote dance-evenementen zijn de festivalgangers die dansend en elkaar knuffelend rondlopen haast niet meer weg te denken. Die groei in populariteit zou te maken kunnen hebben met de effecten die het middel kan brengen. Niet voor niets wordt xtc ook wel de love drug genoemd (Neve & Van Ooyen-Houben, 2006): gebruikers ervaren een euforisch, verliefd, empathisch gevoel met een versterkte behoefte aan contact met anderen (Decuypere & Decorte, 2006).
1,95
lees meer

Sartre

Mijn vader was psychotherapeut en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb zijn boekenkast geërfd, met daarin werk van veel beroemde en beruchte psychologische en filosofische denkers. Als ik de omslagen bekijk, vraag ik me af wat wij coaches kunnen leren van deze grote denkers. Voor deze artikelenreeks pak ik elke keer een ander boek uit de kast, om antwoord te vinden op deze onderzoeksvraag. Ik nodig je graag uit om deel te nemen aan deze speurtocht, in dialoog met onze traditie.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dag van de Coach

Thema: Stress

Datum: 6 juni 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »