logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|228

  Zingeving (volledige uitgave, 14 artikelen)

  Is ‘zingeving’ te lezen als twee verschillende woorden: zin en geven? Wat is dan de zin en wat is het geven? Dat ‘zin’ in de context van deze uitgave van Psychosociaal Digitaal iets met een samenhangende verzameling woorden te maken heeft en daarmee een complete en begrijpelijke tekst oplevert, laat ik buiten beschouwing. Deze hele tekst bestaat uit zin-nen.   INHOUD THEMA ‘ZINGEVING’ (JUNI 2019)   Column Zingeving – Jos Govaarts Zijnsgericht begeleiden - Fred Korthagen, Ellen Nuijten Zingevende gespreksvoering -  Marjoleine Vosselman Leven met bezieling - Jasmin Vogeley Het enige dat je echt kunt veranderen, is je verleden  -  Jakob van Wielink, Leo Wilhelm De kracht herontdekken die je was kwijtgeraakt - John Stolvoort Heeft zingeving zin? - Sijtze de Roos Wat betekent het om in deze tijd te leven? - Merlijn Koch Zin in het leven,  Een verhaal over zingevingswerk - Annette Filippo Meer zin in het leven door goede relaties - Mirella Brok Waar is het grote geheel gebleven? - Mirjam Windrich Emotionele en geestelijke aspecten van kanker, In gesprek met Henk Fransen – Ineke Hamstra Zingeving bij herstel - Walter Krikilion  
  5,95
  lees meer

  Herwaardering van ‘de wil’

  Kort na de Tweede Wereldoorlog is er een verandering gekomen in de manier waarop serieuze hypnotherapeuten hun cliënten in hypnose gingen brengen. In de zestiger en zeventiger jaren was deze omslag voltooid. Dit was de tijd van mondiale protestbewegingen tegen het gezag, zoals provo, hippies, seksuele vrijheid, strijd voor medezeggenschap in scholen en bedrijven, baas in eigen buik. Zelfs de oorlog in Vietnam en de komst van kruisraketten werden door een mondige massa gestopt of verijdeld.
  Gratis
  lees meer

  Zingeving

  Is ‘zingeving’ te lezen als twee verschillende woorden: zin en geven? Wat is dan de zin en wat is het geven? Dat ‘zin’ in de context van deze uitgave van Psychosociaal Digitaal iets met een samenhangende verzameling woorden te maken heeft en daarmee een complete en begrijpelijke tekst oplevert, laat ik buiten beschouwing. Deze hele tekst bestaat uit zin-nen.
  Gratis
  lees meer

  Zijnsgericht begeleiden

  Zingeving is voor de meeste mensen verbonden met de ervaring van waarde te zijn of een waarde te vinden in het leven. Zingeving hoeft niet slechts een filosofisch thema te zijn, maar kan verbonden worden met het leven van alledag. Zijnsgericht begeleiden is een methode die mensen hierbij ondersteunt (Korthagen & Nuijten, 2018). Door deze vorm van begeleiding worden mensen zich meer bewust van hun kwaliteiten en idealen – ook wel ‘het innerlijk potentieel’ genoemd. Ze leren hun functioneren daarop af te stemmen. Dit verdiept het besef van de eigen waarde en betekenis voor anderen (Niemic & Ryan, 2014).
  1,95
  lees meer

  Zingevende gespreksvoering

  Anja functioneerde altijd prima als communicatieadviseur en werd door velen als een gezellige collega ervaren. Maar de laatste tijd zijn er klachten, over taken die ze laat liggen en over conflicten, met name met mannen. Haar leidinggevende vermoedt dat er iets aan de hand is in de privésfeer, maar krijgt Anja niet aan het praten. Om die reden heeft hij haar doorverwezen naar een professioneel begeleider.
  1,95
  lees meer

  Leven met bezieling

  Wat bezielt je? Waaraan ben je toegewijd? Waar zeg je voluit ‘ja ‘op? Beschouw de antwoorden op deze drie vragen als belangrijke wegwijzers in jouw leven. Het zijn positieve drijfveren omdat ze jouw innerlijke passie raken. Innerlijke passie wordt gevoed door inspiratie binnen en buiten jezelf. Zo raken sommige mensen vooral geïnspireerd door externe voorbeelden terwijl anderen hun inspiratie voornamelijk halen uit hun eigen belevingswereld en uit persoonlijke visies en ideeën.
  1,95
  lees meer

  Het enige dat je echt kunt veranderen, is je verleden

  Zoals zo vaak in onze gesprekken, ronden we af met een vooruitblik op schrijfwerk dat nog gedaan mag worden. En als er een nieuw verzoek ligt, zeggen we steevast tegen elkaar “geen tijd” om dan meestal snel daarna te concluderen dat ‘nee’ geen optie is. “Ja”, horen we je nu zeggen “hoezo, geen optie? Je kunt altijd ‘nee’ zeggen.” Wanneer is je ‘ja’ werkelijk ja, en je ‘nee’ werkelijk nee? Wat is de bron van waaruit je antwoord op een vraag volgt? Dat hangt voor ons samen met de vraag naar onze roeping, naar wat we ervaren als de diepste betekenis die we aan ons leven willen geven.
  1,95
  lees meer

  De kracht herontdekken die je was kwijtgeraakt

  Jan komt bij mij in de praktijk. Zijn broer Karel van 38 jaar heeft een enige jaren geleden de diagnose longkanker gekregen. Hij is een aantal keren in het ziekenhuis opgenomen voor verschillende behandelingen. Karel lijkt elke keer goed te reageren op de behandeling, maar steeds komt de kanker na een aantal maanden op een andere plaats in de long weer terug. Dan is er opnieuw een operatie nodig. Karel is wonderbaarlijk positief, met een groot vertrouwen dat hij kan genezen. Hij is niet bezig met het einde van het leven. Dat voelt voor Jan heel anders.
  1,95
  lees meer

  Begeleiding van mensen met kanker

  De verhalen van mensen die gediagnosticeerd zijn met kanker zijn indrukwekkend, er klinkt veel pijn en verdriet in door om wat verloren is gegaan op verschillende levensgebieden, en ook angst voor de toekomst. De behandeling van kanker is intensief en ingrijpend. 65% van de mensen die kanker hebben gehad kampt nog jarenlang met uiteenlopende gevolgen van de ziekte en/of de behandeling. Zij ervaren ‘late gevolgen’ van kanker, waardoor het dagelijkse functioneren wordt belemmerd, denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, seksuele problemen, angst voor terugkeer van kanker, depressie, je werk niet goed kunnen uitvoeren, neuropathie of hart- en vaatziekten (NFK 2018).
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »