logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|236

  Verwerken (volledige uitgave)

  Inhoudsopgave   In and out of the box? Guido Smeding   Bijwerkingen van psychotherapie, Ron van Deth   Van verwerken tot verweven, Johan Maes   Zingevingsgerichte psychotherapie voor mensen met kanker, Karen Holtmaat   Afscheid zonder nabijheid, Johan Terryn   Jezelf schrijven bij rouw, Reinekke Lengelle   Francine Shapiro streeft vrede op aarde na, Ineke Hamstra   Narratieve Exposure Therapie bij vluchtelingen, Simone de la Rie   Grond vinden, Alje Bosma   Berg, Irene Diepstraten   Repareren aan en tussen generaties, Sietske Dijkstra   Verwerken van persoonlijk verlies zonder afscheid, Ineke Hamstra   Verwerken op niveau, Hilde Bolt

  5,95
  lees meer

  In and out of the box?

  Verwerken lijkt op water uit de kraan: het is zo gewoon dat de werkelijkheid ervan pas tot je doordringt als het stromen stagneert. Even vanzelfsprekend is onze stofwisseling, waarbij iedereen wel eens ervaart hoe het gaat als het o zo heerlijke, maar toch te vette eten niet te verwerken is… Je fysieke lichaam komt in opstand en geeft je zonder omhaal te kennen dat het eten letterlijk niet te verteren is: na de nodige buikpijn en misselijkheid komt de hele hap retour. Maar hoe gedraagt zich onze psychische stofwisseling in relatie tot wat zij te verteren krijgt?
  1,95
  lees meer

  Bijwerkingen van psychotherapie

  Het coronatijdperk maakt goed duidelijk dat de geneeskunde veel aandacht schenkt aan mogelijke bijwerkingen. Maar ook al voor deze periode schrokken nogal wat mensen zich een hoedje wanneer ze de bijsluiter van hun medicatie lazen. Bij psychotherapie ligt dat heel anders. De meeste therapeuten gaan er stilzwijgend van uit dat hun therapie onschadelijk is. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, is vaak de teneur in therapieland. Die veronderstelling is evenwel onhoudbaar. Als therapieën gunstige veranderingen kunnen bewerkstelligen bij cliënten, dan kunnen we er niet onder uit dat ze ook ongewenste of negatieve gevolgen kunnen hebben. Maar wat verstaan we daar eigenlijk onder en wat is eraan te doen?
  1,95
  lees meer

  Van verwerken tot verweven

  Freud (1917) leerde ons 100 jaar geleden dat ‘rouwarbeid’ noodzakelijk was om op een gezonde manier om te gaan met verlies. Centraal in deze arbeid staat het ‘onthechten’: het losmaken van de emotionele energie van de overledene om deze dan eventueel te kunnen investeren in een nieuwe relatie. Het werd in onze maatschappij het standaardmodel van de rouwverwerking. Het doel van rouw is geleidelijk herstellen van alle pijnlijke rouwreacties door de realiteit van het verlies te accepteren, de heftige emoties die daarmee gepaard gaan te ervaren en uit te drukken en de relatie los te laten. Zo sla je de bladzijde om en neem je de draad weer op. Na verloop van tijd is daar zelfs een einddatum op gekleefd, wat varieert van zes maanden tot een jaar.
  1,95
  lees meer

  Zingevingsgerichte psychotherapie voor mensen met kankermensen

  Kanker kan grote uitdagingen met zich meebrengen. Voor iedereen die de diagnose krijgt, maar vooral als je jong bent. Of als de ziekte grote veranderingen van je vraagt. Als je niet meer die actieve ouder kunt zijn die je was. Of als je te maken krijgt met ernstige vermoeidheid, veranderingen in je uiterlijk of het verlies van kracht. Het kan moeilijk zijn om dit te verwerken en je leven nog als zinvol te ervaren. Toch blijkt de meerderheid van de patiënten het hoofd te kunnen bieden aan deze veranderingen.
  1,95
  lees meer

  Afscheid zonder nabijheid

  Ik heb een drijvende kracht in mij om van de droevige, pijnlijke dingen die ons kunnen overkomen in dit leven weer iets moois te maken. Er de schoonheid uit te puren. Ja, zelfs uit de dood. Dat deel van het leven dat doorgaans weinig plaats mag innemen.
  Gratis
  lees meer

  Jezelf schrijven bij rouw

  In november 2018 overleed Frans Meijers, onderzoeker, lector, en levenspartner van Reinekke Lengelle. Reinekke en Frans werkten en schreven samen en hebben de narratieve methode Career Writing (loopbaanschrijven) ontwikkeld. In haar onlangs verschenen boek Writing the Self in Bereavement beschrijft ze haar leven met Frans. Ze vertelt ook over haar verdriet en combineert eigen ervaringen met huidig wetenschappelijk onderzoek over rouw. In dit artikel reageert ze op een aantal vragen die ze in eerdere interviews werd gesteld.
  1,95
  lees meer

  Francine Shapiro streeft vrede op aarde na

  Francine Shapiro is de grondlegster van de Eye Movement Desentisation and Reprocessing Therapy, kortweg EMDR-therapie genoemd. In dit artikel wordt verteld hoe ze tot haar inzicht is gekomen, hoe het in Nederland geland is en hoe het is doorontwikkeld, vaak tegen de heersende stroom in. EMDR-therapie wordt gebruikt bij veel vormen van psychopathologie, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  1,95
  lees meer

  Narratieve Exposure Therapie bij vluchtelingen

  Manan kijkt naar de grond en geeft korte antwoorden op vragen die de behandelaar stelt. Ze oogt vermoeid. Ze is verwezen voor behandeling, omdat ze nauwelijks eet of slaapt en soms schreeuwend wakker wordt. Ze woont met haar moeder en oudste broer in een azc in Nederland. Ze zijn in afwachting van een uitspraak in hun procedure. Manan behoort tot een etnische minderheid in Afghanistan, en de familie heeft veel meegemaakt, zoals bedreigingen, discriminatie en mishandelingen. Nadat haar vader werd bedreigd en een aantal dagen later is verdwenen, heeft haar oudste broer ervoor gezorgd dat zij konden vluchten.
  1,95
  lees meer

  Grond vinden

  Iedereen kent die markerende momenten van voor en na. Waar de grond onder je voeten vandaan geslagen en de wereld voor je een afgrond leek. De scheiding. De ziekte. De dood. Het ongeluk. De depressie. Wat voorheen gewoon was, leek voorgoed verdwenen. Mij overkwam dat bijna vijf jaar geleden. In 2016 raakte ik in het tijdsbestek van drie uur alle verbinding met mijzelf en mijn omgeving kwijt. Ik was 58 en had nog nooit eerder in mijn leven een dergelijke ontkoppeling meegemaakt. De diagnose: een ernstige depressie met psychotische kenmerken. Verdwaald in tijd en ruimte. Een diepe duikeling in een duister niks. Losgekoppeld van het leven, leeggezogen en meer dood dan levend. De draad volledig kwijt. En nu, zoveel tijd later, pak ik die weer op. Maar als ik die draad van het verleden weer oppak, pak ik dan ook weer de draad van verlies?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper