logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|234

  Veiligheid ( volledige uitgave, 10 artikelen)

  lees meer

  Pleidooi voor psychologische veiligheid in organisaties

  De auteur bespreekt The fearless organization: creating psychological safety in the workplace for learning, innovation, and growth van Amy C. Edmondson (2018). Hij vindt het boek het lezen waard voor mensen die willen bijdragen aan de psychologische veiligheid in hun team of organisatie. Door de heldere definitie, structuur en adviezen die aangeboden worden, is het boek een aanrader voor (aspirant)leidinggevenden, coaches en adviseurs die met dit onderwerp aan de slag gaan.
  lees meer

  De innerlijke wereld van de coach

  De auteur bespreekt Rijker coachen. Verdieping door inzet van je eigen persoon van Jan Remmerswaal (2018). Hij vindt het een boek voor coaches die, op wat voor leeftijd en met wat voor ervaring ook, eraan toe zijn persoonlijker te coachen. Hij komt tot de conclusie dat het een rijk, maar wat onevenwichtig boek is over een uiterst actueel thema.
  lees meer

  De Weg

  In dit onderdeel van Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over wat hen maakte tot wie zij zijn. Via welke weg kwamen ze in het vak terecht? Wat waren beslissende kruispunten? Welke ontmoetingen, reisgenoten, films, beelden of boeken waren belangrijk? En waren er ook dwaalwegen? In deze aflevering vertelt Thijs Homan daarover. ‘Mijn weg is een tweebaansweg: achteraf hooguit selectief te reconstrueren, vooraf nooit te voorspellen. De rode draad is de combinatie van wetenschap en praktijk. Enerzijds onderzoek doen, publiceren, anderzijds ontdekken dat het in de praktijk anders in elkaar zit dan de wetenschappelijke modellen doen geloven’, aldus Homan.
  lees meer

  De predikant als begeleider

  Een avond in februari, een grote vierkante tafel, brandende kaarsen, vier dominees en twee redactieleden. De predikanten zijn ingegaan op de uitnodiging om van gedachten te wisselen over de begeleidingskundige kant van hun werk, en dan met name vanuit het perspectief van ‘veiligheid’. Aan het woord komen Henk van den Bosch, Marion Bruggen, Kees van Dusseldorp en Dirk Jan Lagerweij. Ze deden alle vier de opleiding supervisiekunde (later begeleidingskunde) of zijn er nog mee bezig. Het artikel doet verslag van deze boeiende bijeenkomst.
  lees meer

  Hoezo is het hier onveilig? '

  De slagkracht van het woord ‘onveiligheid’ is overduidelijk, aldus de auteur. Het is een woord met driedubbele woordwaarde, een woord dat niet zomaar teruggaat in de fles. Als een rood sein dat ons op de rem doet trappen, opdat we stil komen te staan en kunnen onderzoeken wat er aan de hand is. Wat moeten we met dit woord, dat zowel pijn onthult als pijn doet? Het laat zich niet tussen haakjes zetten en als je het doorstreept, blijft het te lezen. We moeten het woord dat geven, waar het zo dwingend om vraagt: aandacht.
  lees meer

  Containment bij executive teamcoaching

  In deze bijdrage passen de auteurs het begrip veiligheid toe op de rol van de executive teamcoach die als begeleider wordt ingeschakeld door leiderschapsteams om hen te ondersteunen bij een ontwikkelvraag. Hoe draagt een teamcoach op professionele wijze zodanig zorg voor een veilige setting in executive teamcoaching, dat de spanningen in een team optimaal kunnen worden gehanteerd, besproken en productief gemaakt? Eerst gaan zij in op het thema executive teamcoaching. Daarna bespreken ze theorie over containment en werken dit uit naar een ‘praktijktheorie’ over ontwerpregels in executive teamcoaching. Het artikel besluit met een reflectie.
  lees meer

  Veiligheid in begeleiding

  In dit artikel gaat de auteur dieper in op het aspect veiligheid in begeleiding vanuit het perspectief van de cliënt en de begeleider. Dit doet zij reflecterend op haar eigen praktijk als psycholoog en coach. ‘Het voelt gewoon niet veilig.’ De auteur hoort het geregeld als startvraag bij coachtrajecten of hoe mensen in een team reageren op vragen over de teamsamenwerking. Zij denkt het zelf ook weleens in situaties waarin ze verzeild raakt. Je weet vaak feilloos wanneer het ‘veilig’ is en wanneer niet. Veiligheid is echter een vaag begrip, dat vooral terug te voeren is naar een gevoel.
  lees meer

  Honderduit

  ‘Laatst keek ik terloops uit het raam en zag in de verte helikopters hangen boven Kanaleneiland. De straat waar ik als jongen elke dag doorheen fietste, op weg naar school, was opeens veranderd in een plek des onheils. Wereldnieuws. (...) Zulk soort collectieve, fysieke onveiligheid maak ik gelukkig niet vaak mee. Veiligheid is voor mij vooral iets geestelijks tussen mensen’, zo begint de column van Harry Haakman over veiligheid in verschillende situaties.
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »