logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|158

  Verloren (volledige uitgave)

  Inhoudsopgave   Verlorenheid omdenken, Guido Smeding Fragmentatie en verbinding, Riet Fiddelaers-Jaspers Rouwen kinderen en jongeren hetzelfde als volwassenen? Mariken Spuij Het beste medicijn is de medemens, Kasper Bormans Pionier Sabina Spielrein, Fenneke Woertman Jezelf verliezen, je zelf vinden, Myriam Hellings Steun bij verlieservaringen bij borstkanker, Trenke Riksten-Unsworth (Her)ontdekken van je roeping door secure bases bij verlies, Jakob van Wielink & Leo Wilhelm Onderweg naar een veilige thuishaven, John Stolvoort Verloren als je je werk hebt verloren, Angela Koolmees Verbinden met verloren vrijgezellen, Mirella Brok

  5,95
  lees meer

  Verlorenheid omdenken

  In de film All is lost (Chandor, 2013) met Robert Redford maakt de hoofdrolspeler met zijn zeilboot een zeereis. Door een opeenvolging van tegenslagen verliest hij stapsgewijs alle hoop op overleven. Een botsing met een losgeslagen zeecontainer met schoeisel en vervolgens een tropische zeestorm dwingen hem zijn beschadigde schip te verlaten. Hij zoekt zijn toevlucht op het reddingsvlot. Na een wanhoopsdaad om met vuur de aandacht van een passerend schip te trekken brandt het vlot af waarna hij in het water belandt. De slotscene laat open of de hoofdrolspeler gered wordt of sterft
  1,95
  lees meer

  Fragmentatie en verbinding

  Met zijn armen over elkaar kijkt Thijs me boos aan. “Ik kan zo makkelijk nog dertig jaar verder leven of langer! Het ging toch goed tot nu toe?” Hij vergeet voor het gemak dat hij zelf de afspraak heeft gemaakt omdat hij niet meer vanuit de overlevingsstand wil leven. Thijs heeft een fijn gezin met jongvolwassen kinderen en zijn kleinzoon is anderhalf. Het is zijn tweede huwelijk. Zijn eerste vrouw, Mieke, verongelukte op de eerste dag dat ze na hun bruiloft weer ging werken. Ze was 21, hij 23. Dat is nu ruim dertig jaar geleden.
  1,95
  lees meer

  Rouwen kinderen en jongeren anders dan volwassenen?

  Hoewel we er liever niet al te lang bij stilstaan, verliezen jaarlijks veel kinderen een dierbare, zoals een ouder, broer, zus of grootouder. Bij opvoeders komen dan vragen naar boven over de rouw van kinderen, zoals: Hoe rouwen kinderen? Wat is daarin normaal en wat niet? En hoe kan ik mijn eigen kinderen begeleiden bij hun verlies? Psycho-educatie aan kinderen, hun ouders en andere betrokkenen helpt bij het in gesprek gaan met kinderen over de aan rouw gerelateerde gedachten en gevoelens die zij kunnen hebben. In deze bijdrage wordt stilgestaan bij rouw bij kinderen en jongeren en hoe zich dit onderscheidt van de rouw bij volwassen.
  1,95
  lees meer

  Het beste medicijn is de medemens

  In Nederland zijn er ruim 280.000 dementiepatiënten en dat aantal zal over twintig jaar verdubbelen. De cijfers stijgen onrustwekkend. 70% van de mensen met dementie woont nog thuis en wordt verzorgd door naasten. De aandoening treft op die manier drie keer zoveel mensen als patiënten. Mantelzorgers, hulpverleners, vrienden en familie lijden mee onder de draaglast van de aandoening. Hoe kunnen we deze ‘verborgen slachtoffers’ inschakelen als ‘verborgen hulpbronnen’? De veronderstelling dat dementiepatiënten communicatief onbereikbaar zouden zijn, zorgt ervoor dat deze mensen kunnen sterven aan een sociale dood, alvorens het fysieke levenseinde te bereiken. Hoe kunnen we dat voorkomen?
  1,95
  lees meer

  Verloren gewaand

  In haar jeugd was ooit sprake van seksuele intimidatie. Ze had hysterische aanvallen en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, kreeg een complexe liefdesrelatie met haar therapeut Jung, onderhield een professionele relatie met Freud, pionierde in de psychoanalyse, werd geteisterd door het Stalinregime en ten slotte gefusilleerd door de nazi’s. Sabina Spielrein is niet alleen door haar levensloop – mede in het licht van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw – een boeiende vrouw, maar ook door haar creatieve bijdrage aan de analytische theorievorming en praktijk.
  1,95
  lees meer

  Jezelf verliezen, je zelf vinden

  All is lost. In deze film zien we Robert Redford moederziel alleen dobberend in een lekke zeilboot op de eindeloze oceaan. Zijn jacht is beschadigd door een botsing met een op drift geraakte zeecontainer. Hij probeert de lekkage te repareren, maar steeds opnieuw maakt de boot water. Hij drijft af op een gevaarlijke storm en dan is er geen redden meer aan. Zijn schip vergaat. Nog net weet hij aan de zuigende kracht van de golven te ontsnappen in een opblaasbaar reddingsbootje. Machteloos wordt hij meegedreven op de stromingen van de oceaan, overgeleverd aan de brandende zon. Zijn situatie is uitzichtloos.
  1,95
  lees meer

  Steun bij verlieservaringen bij borstkanker

  Als vrouw met borstkanker verlies je veel: het idee dat jou niets zal overkomen, je gezondheid, het uiterlijk van of zelfs je hele borst(en), soms je haren en mogelijk vriendschappen. Hoe gaan borstkankerpatiënten daarmee om? Welke (psychosociale) steun krijgen zij en welke is gewenst? Welke tips hebben zij voor borstkankerpatiënten en mensen in hun omgeving? In dit ervaringenverhaal gaat het over vier vrouwen: Esther van der Ham, Alies Rodenburg, Tineke de Lange en mijzelf, Trenke Riksten-Unsworth.
  1,95
  lees meer

  (Her)ontdekken van je roeping door secure bases bij verlies

  Victor Strecher verloor zijn negentienjarige dochter Julia door een aandoening aan haar hart. Zwaar aangeslagen door dit verlies, vond hij nieuwe betekenis in een klassiek filosofisch inzicht dat zijn waarde tot op vandaag heeft behouden: “Stel je een medicijn voor waarvan bewezen is dat het je leven met jaren verlengt, het risico op hartaanvallen verkleint, […] je overdag helpt ontspannen en ’s nachts beter laat slapen […]. De uitvinders van dit medicijn zouden Nobelprijzen ontvangen. Maar het is geen medicijn. Het is je purpose” (Strecher, 2016). Stel je nu eens voor, als het vinden van je purpose en daarvan uit gaan leven dit effect heeft, wat zou er dan gebeuren wanneer je zou gaan leven vanuit je roeping?
  1,95
  lees meer

  Onderweg naar een veilige thuishaven

  Op 1 januari 2020 woonden 7120 minderjarige kinderen in asielzoekerscentra in Nederland. Net als in voorgaande jaren bestond de grootste groep kinderen uit vier- tot twaalfjarigen. Gevluchte kinderen hebben onderdrukking, verlies en angst ervaren. Zij hebben familie, vriendjes, huis en school achtergelaten. De gevolgen van hun ervaringen beperken zich niet tot materiële schade, het heeft eveneens een negatieve invloed op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Welke zorg kan een psychosociaal therapeut bieden en welke interventies zijn helpend? Anoek Binnerts, integratieve kindertherapeut deelt haar ervaring en kennis met ons.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper