logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|15

  Digitaal abonnement: Tijdschrift Positieve Psychologie (4 uitgaven)

  Met het Tijdschrift Positieve Psychologie (TPP) maken we de toepassing van de wetenschappelijke principes van de positieve psychologie toegankelijk voor mensen uit de praktijk. Het TPP publiceert artikelen over de wetenschappelijke onderbouwing van positieve psychologie, de ontwikkeling van praktijktoepassingen en de evaluatie ervan. Het tijdschrift bevordert de dialoog tussen praktijk en wetenschap. Kennis als kern van verbinding. Verschijningsdata (klik hier voor alle thema's) 20 oktober 2015 – Op eigen kracht - Deze uitgave is voor iedereen gratis beschikbaar! 14 januari 2016 – Betrokkenheid - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 11 april 2016 - Veerkracht - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 29 augustus 2016 – Optimisme / hoop - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 24 oktober 2016 – Verbondenheid - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 30 januari 2017 - Onderwijs - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 16 mei - Homo Prospectus - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 28 augustus 2017 - Online - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 13 november 2017 - Gezondheid 26 februari 2018 - Coaching 28 mei 2018 - Purpose 27 augustus 2018 - Floreren 19 november 2018 - Leiderschap Neem een digitaal abonnement op het Tijdschrift Positieve Psychologie en ontvang de komende 4 uitgaven in uw account. U ontvangt dezelfde versie als de papieren uitgave, alleen dan digitaal in PDF vorm. Uiteraard stellen wij u op de hoogte wanneer een nieuwe uitgave beschikbaar is! Na 4 uitgaven stopt het abonnement automatisch.
  22,00
  lees meer

  Online (volledige uitgave, 13 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘ONLINE’ (augustus 2017) Daar zijn waar de patiënt is, Alexander Waringa, Jorne Grolleman & Marc Coenen Toolkit voor professionals, Jacqueline Boerefijn Ockhamvraag: Maakt Facebook gelukkig? Hein Zegers WETENSCHAP Smarter phones, happier people? Nele Jacobs, Mayke Janssens, Jennifer Reijnders, Sanne Peeters & Johan Lataster Meer dan een online dagboek, Iris ter Haar, Anneke Sools & Gerben Westerhof Acceptance en Commitment Therapie als eHealth, Wendy Pots De geboorte van de zelfmetende zorgconsument, Jorne Grolleman & Liza Cornet PRAKTIJK Leren in flow, Anne Zagt, Steven de Rooij & Djoerd Hiemstra De Goedzak, Pieter Desmet Een losse flirt of een gelukkig huwelijk? Jarno Meijer Hoe smart is werkgerelateerd smartphone gebruik eigenlijk? Daantje Derks De toekomst van duurzame ontwikkeling, Anne Ribbers & Marc Coenen Positieve psychologie en technologie We staan, als het gaat om het versterken en bevorderen van de mentale gezondheid, nog maar aan het begin van de toepassing van internettechnologie en sociale media. De grootste bedrijven van de wereld zijn nu Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon en Facebook. De toepassing rond gezondheid houdt met deze spectaculaire ontwikkeling geen gelijke tred. Dat heeft alles te maken met de enorme investeringen die nodig zijn om diensten te leveren die naadloos aansluiten en zelfs anticiperen op de behoeftes van consumenten. Investeringen die nog niet rendabel zijn in de zorg of in coaching. Lees de volledige inleiding op dit themanummer
  5,95
  lees meer

  Positieve psychologie en technologie

  We staan, als het gaat om het versterken en bevorderen van de mentale gezondheid, nog maar aan het begin van de toepassing van internettechnologie en sociale media. De grootste bedrijven van de wereld zijn nu Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon en Facebook. De toepassing rond gezondheid houdt met deze spectaculaire ontwikkeling geen gelijke tred. Dat heeft alles te maken met de enorme investeringen die nodig zijn om diensten te leveren die naadloos aansluiten en zelfs anticiperen op de behoeftes van consumenten. Investeringen die nog niet rendabel zijn in de zorg of in coaching.
  Gratis
  lees meer

  Stand van zaken e-mental health in de GGZ

  Dit zijn de eerste zinnen die op je beeldscherm verschijnen als je het gesprek aangaat met de digitale therapeut Eliza[1]. Het gaat hier om een computerprogramma dat reeds in 1966 is ontwikkeld door computerwetenschapper Joseph Weizenbaum. Deze Eliza is in staat om een dialoog te voeren met een patiënt op basis van steekwoorden uit de reacties van de patiënt. Hoewel er sprake is van een geautomatiseerde interactie, krijgt een patiënt toch enige tijd het gevoel met een echte therapeut van doen te hebben. Hierdoor is Eliza een van de eerste computerprogramma’s die zich geheel automatisch en autonoom kon voordoen als therapeut.
  1,95
  lees meer

  Toolkit voor professionals

  De Positive Psychology Toolkit maakt deel uit van het Positive Psychology Program: A science-based online platform. Dit Engelstalige platform is in 2013 opgericht door Seph Fontane Pennock, Hugo Alberts en hun internationale team van ruim twintig ‘positieve psychologie enthousiastelingen’ met zeer diverse achtergronden. Deze Toolkit zou het gemakkelijk maken om positieve psychologie in de praktijk toe te passen door alle benodigde tools beschikbaar te stellen.
  1,95
  lees meer

  Maakt Facebook gelukkig?

  Is muziek mooi? Smaakt pizza lekker? Zijn computers leuk? Het wetenschappelijk correcte antwoord op dit soort vragen is: soms wel, soms niet, voor sommige mensen, in sommige omstandigheden, in bepaalde mate, afhankelijk van de definitie, enzovoort. In dit rijtje veel te algemene vragen past ook: maken sociale media ons gelukkig? Daarom beperken we onze huidige queeste alvast tot het meest wijdverbreide sociale netwerk. En luidt de Ockhamvraag die we hier proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat: maakt Facebook gelukkig?
  Gratis
  lees meer

  Smarter phones, happier people?

  De alomtegenwoordigheid van het internet en de razendsnelle ontwikkeling van krachtige mobiele technologie heeft voor een van de grootste doorbraken van onze tijd gezorgd, namelijk de opmars van de mobiele gezondheidszorg, ook wel mHealth genoemd. mHealth verwijst naar het aanbod van gezondheidsgerelateerde diensten via mobiele apparaten en draadloze communicatie. Zorg wordt hierbij toegankelijk via apparaten die de gebruiker altijd bij zich heeft. Smartphones zijn daar een goed voorbeeld van. In 2016 had 85% van alle Nederlanders ouder dan twaalf jaar een mobiele telefoon of een smartphone met toegang tot het internet (CBS, 2017). Daarnaast neemt de ontwikkeling en het gebruik van smartphoneapplicaties in snel tempo toe, waarbij steeds meer applicaties ter bevordering van de gezondheid beschikbaar zijn.
  1,95
  lees meer

  Persoonlijk bloggen

  Tijdens het literatuuronderzoek voor haar masterthese, waarbij ze zich richtte op bloggers die schrijven over hun gezondheid, viel het Iris ter Haar op dat de beschrijvingen in wetenschappelijke literatuur geen recht deden aan de rijkheid van blogs. Een persoonlijke blog werd beschreven als een soort online dagboek, met lotgenotencontact en het op de hoogte houden van familie en vrienden als voornaamste functies. Voor haar onderzoek deed ze een systematische review naar Nederlandstalige blogs en interviewde ze zes vrouwen met chronische lichamelijke aandoeningen die hier op verschillende manieren uiting aan geven op hun blogs. Hoe ervaren zij het bijhouden van een blog?
  1,95
  lees meer

  Acceptance en Commitment Therapie als eHealth

  Voluit Leven online, gebaseerd op Acceptance en Commitment Therapie en mindfulness, is een behandeling die men via de computer kan volgen. Deze bijdrage geeft een overzicht van de effecten en toepassing van Voluit Leven online als behandeling van depressie.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Positieve Gezondheid

  Datum: 1 december 2017
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »