logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|13

  Digitaal abonnement: Tijdschrift Positieve Psychologie (4 uitgaven)

  Met het Tijdschrift Positieve Psychologie (TPP) maken we de toepassing van de wetenschappelijke principes van de positieve psychologie toegankelijk voor mensen uit de praktijk. Het TPP publiceert artikelen over de wetenschappelijke onderbouwing van positieve psychologie, de ontwikkeling van praktijktoepassingen en de evaluatie ervan. Het tijdschrift bevordert de dialoog tussen praktijk en wetenschap. Kennis als kern van verbinding. Verschijningsdata (klik hier voor alle thema's) 20 oktober 2015 – Op eigen kracht - Deze uitgave is voor iedereen gratis beschikbaar! 14 januari 2016 – Betrokkenheid - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 11 april 2016 - Veerkracht - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 29 augustus 2016 – Optimisme / hoop - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 24 oktober 2016 – Verbondenheid - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 30 januari 2017 - Onderwijs - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 16 mei - Homo Prospectus - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 28 augustus 2017 - Positieve Psychologie online en social media 13 november 2017 - Gezondheid Neem een digitaal abonnement op het Tijdschrift Positieve Psychologie en ontvang de komende 4 uitgaven in uw account. U ontvangt dezelfde versie als de papieren uitgave, alleen dan digitaal in PDF vorm. Uiteraard stellen wij u op de hoogte wanneer een nieuwe uitgave beschikbaar is! Na 4 uitgaven stopt het abonnement automatisch.
  22,00
  lees meer

  Homo Prospectus (volledige uitgave, 15 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘HOMO PROSPECTUS’ (mei 2017) Laat iedereen geestelijk floreren, Joost van der Net Ockhamvraag: Kunnen we toekomstige gevoelens voorspellen? Hein Zegers Mentaal reizen in de tijd, Fredrike Bannink De ‘purposerevolutie’ in het bedrijfsleven, Ben Tiggelaar De casus van het Griekse Referendum in 2015, Anneke Sools, Sofia Triliva, Eva Fragkiadaki & Emmanouil Tzanakis WETENSCHAP Vooruitkijken versterkt mentale gezondheid, Marianne Simons, Sanne Peeters, Jennifer Reijnders, Mayke Janssens, Johan Lataster & Nele Jacobs Het belang van toekomstperspectief, Dorien Kooij Denk in mogelijkheden, maar niet te veel…Marijke van Putten Acceptance en Commitment Therapie in de praktijk, Wendy Pots & Karlein Schreurs PRAKTIJK Veerkracht in het spel, Lies Wouters Glowb kalmeert tijdens een psychische crisis, Pieter Desmet Een avontuurlijke reis naar jezelf, Marga Rijken Kansen voor de ggz, Peter Delsink & Jan Spijker In het nu of in de toekomst? Matthijs Steeneveld Homo prospectus We zouden deze titel nooit bedacht hebben, als de positief psycholoog Martin Seligman, de filosoof Peter Railton, de wetenschapper Roy Baumeister en hersenwetenschapper Chandra Sripada geen recent boek met die titel zouden hebben geschreven. Wij zijn, volgens hen, niet zozeer een wetende mens – geen homo sapiens – maar een naar de toekomst levende mens: een homo prospectus. Niet kennis onderscheidt ons, maar ons vermogen om te anticiperen op toekomstige mogelijkheden. Dat is de kern van het succes van de menselijke soort. Lees de volledige inleiding op dit themanummer
  5,95
  lees meer

  Homo prospectus

  We zouden deze titel nooit bedacht hebben, als de positief psycholoog Martin Seligman, de filosoof Peter Railton, de wetenschapper Roy Baumeister en hersenwetenschapper Chandra Sripada geen recent boek met die titel zouden hebben geschreven. Wij zijn, volgens hen, niet zozeer een wetende mens – geen homo sapiens – maar een naar de toekomst levende mens: een homo prospectus. Niet kennis onderscheidt ons, maar ons vermogen om te anticiperen op toekomstige mogelijkheden. Dat is de kern van het succes van de menselijke soort.
  Gratis
  lees meer

  Laat iedereen geestelijk floreren

  Het is alweer vijfhonderd jaar geleden dat Thomas More zijn Utopia publiceerde. Het boek, voor het eerst gedrukt in 1516, beschrijft de denkbeeldige samenleving van het eiland 'Utopia'. More schreef zijn utopische fantasie vooral om missstanden in het Engeland van zijn tijd op een vrolijke en relatief veilige wijze aan de kaak te stellen. Toch bevat het boek ook een duidelijk ideaal, dat More heel graag in het echt gerealiseerd wilde zien. More droomde dat ooit werkelijk iedereen geestelijk zou kunnen floreren. In zekere zin is het beroemde communisme van het eiland Utopia een poging van More om speels een alternatieve maatschappelijke orde te bedenken, waarin het ideaal daadwerkelijk gerealiseerd zou kunnen zijn.
  1,95
  lees meer

  Kunnen we toekomstige gevoelens voorspellen?

  We dromen van de zomervakantie. Zucht. Vakantie, zalig. Op dat moment in de toekomst zullen we volkomen gelukkig zijn. Denken we. Maar is dat wel zo? Misschien zitten we dan wel ellendig met een jeukende zonnebrand en reizigersdiarree de hele dag in het kleinste kamertje van een groezelig hotel. Dit voorbeeld mag wat van de pot gerukt klinken, maar de basisvraag blijft: kunnen we toekomstige gevoelens voorspellen? Dat is de Ockhamvraag die we hier proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat.
  Gratis
  lees meer

  Mentaal reizen in de tijd

  De chiefs van de Mohawk indianen hebben de verantwoordelijkheid om zeven generaties vooruit te denken. Hun traditie is gebaseerd op de gedachte dat beslissingen die zeven generaties geleden genomen zijn de mensen die vandaag leven nog beïnvloeden, en dat beslissingen die vandaag worden genomen de zeven volgende generaties zullen beïnvloeden.
  1,95
  lees meer

  De 'purpose-revolutie' in het bedrijfsleven

  Niet alleen privé zoeken we naar betekenis. Ook op het werk, waar we nu eenmaal een groot deel van ons leven doorbrengen, willen we dat het zin heeft waar we mee bezig zijn. Maar om dat concreet handen en voeten te geven is nog niet zo makkelijk.
  1,95
  lees meer

  De casus van het Griekse Referendum in 2015

  In dit artikel wordt een nieuwe toepassing van persoonlijke toekomstverbeeldingen besproken, namelijk als prospectief reflectie-instrument in een politieke context. De casus hiervoor is het Griekse Referendum van 2015. In de dagen voorafgaand aan dit Referendum werden via een online survey 124 brieven vanuit de toekomst van 99 Griekse potentiële kiezers verzameld over een gewenste toekomst na een ja- of een nee-uitslag van het Referendum. De brieven laten een zeer divers beeld zien, maar hebben als overeenkomst dat het Referendum door potentiële kiezers als een ambigue en onzekere situatie wordt beschouwd. Aan de hand van een brief analyseren we diepgaand hoe de toekomstige identiteitsconstructie van een potentiële kiezer functioneert als waardebepaling voor het heden.
  1,95
  lees meer

  Vooruitkijken versterkt mentale gezondheid

  Een blik op de toekomst. Plannen kunnen maken en vooruitdenken. Komt een dergelijk toekomstgericht tijdsperspectief ten goede aan de psychische gezondheid? In dit artikel wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de associatie tussen het hebben van een toekomstgericht tijdsperspectief en de mentale gezondheid. Daarnaast worden op basis van onze resultaten positief psychologische interventies aanbevolen, die in de praktijk toegepast kunnen worden met als doel de mentale gezondheid te bevorderen.
  Nu: GratisActie geldig t/m 03-09-2017
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Positieve Gezondheid

  Datum: 1 december 2017
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »