logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|3

  Angst (volledige uitgave, 11 artikelen)

  INHOUDSOPGAVE 'ANGST' (november 2016) De realiteit van angst, John Stolvoort Systemisch werken en angst, Ineke Hamstra Behandeling van angst bezien vanuit de hypnotherapie, Ingrid Mehrtens Vertrouwen op moerassige grond, Ralph Evers Het verschil in angst tussen jongens en meisjes, Lia van Kooten Verkracht en veerkracht, Annette Nobuntu Mul Angst is niet voor rede vatbaar, Jikke Verhulst De methode Logosynthese®, Ineke Kersten Hoe je een trauma kunt begrijpen, Linda Wennekers “Als je het doel hebt bereikt en er is dan niks, dan is de zon weg”, Anneke Dorrestein Angst is een goede raadgever – zeker voor (jonge) mannen, Marten Bos De realiteit van angst Angst, elk mens heeft er wel eens last van. Meestal gaat het om een situatie die we als pijnlijk of onaangenaam ervaren. Angst komen we in verschillende gedaantes tegen. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor het geven van een presentatie, angst om te falen op een examen, angst om te vliegen, of voor de tandarts, angst voor spinnen. Kleine angsten die van grote invloed kunnen zijn op ons leven. Lees de volledige inleiding op dit themanummer
  5,95
  lees meer

  De realiteit van angst

  Angst, elk mens heeft er wel eens last van. Meestal gaat het om een situatie die we als pijnlijk of onaangenaam ervaren. Angst komen we in verschillende gedaantes tegen. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor het geven van een presentatie, angst om te falen op een examen, angst om te vliegen, of voor de tandarts, angst voor spinnen. Kleine angsten die van grote invloed kunnen zijn op ons leven.
  Gratis
  lees meer

  Systemisch werken en angst

  Systemisch werkende therapeuten krijgen in hun praktijk regelmatig te maken met angst. De traditionele manier van werken à la Hellinger met familieopstellingen kan dan gebruikt worden of de nieuwere aanpak van Wilfried Nelles in zijn Life Integration Process (LIP). Ook het werk van Franz Ruppert kan bij angst als gevolg van een eerdere traumatische ervaring van belang zijn. Wat zijn de verschillen in benadering?
  1,95
  lees meer

  Behandeling van angst bezien vanuit de hypnotherapie

  Angst kent vele verschijningsvormen, en evenzovele vormen van oorzaak en gevolg. Dit maakt angst een frequent voorkomend fenomeen in de therapiepraktijk. Tijdens epidemiologisch bevolkingsonderzoek in 2011 bleek dat 19,6 procent van de bevolking ooit een angststoornis heeft gehad. Vrijwel alle vormen komen meer voor onder vrouwen dan onder mannen. Verder komen angststoornissen onder alle leeftijdsgroepen voor.
  1,95
  lees meer

  Vertrouwen op moerassige grond

  Keuzes, eindeloos veel keuzes. Een technologische ontwikkeling die duizelingwekkend snel gaat. Een impliciet aanwezig gevoel van ongekende mogelijkheden, buitelend over andere mogelijkheden. Een hedendaags veld waarin verwarring voortdurend op de loer ligt. Wie ben ik eigenlijk? Wat zijn voor mij de juiste keuzes? Hoeveel grenzen zijn er nog aan mijn vrijheid en wat doet dat? Waar de existentie-filosofie vooral met de doodsangst aan de slag ging, heeft die angst voor niet-zijn gaandeweg plaatsgemaakt voor een angst geen grond te hebben.
  1,95
  lees meer

  Het verschil in angst tussen jongens en meisjes

  Angst is een nuttige emotie omdat het een signaalfunctie heeft en het kind beschermt tegen gevaar. Dat ontwikkelt zich vaak heel adequaat, maar soms ook niet. Hierin verschillen jongens en meisjes niet wezenlijk. Welke situatie of gedachte door een kind als gevaarlijk wordt geïnterpreteerd in de hersenen en daarmee de angstketen in werking stelt, is afhankelijk van de leeftijd, de sociale en cognitieve ontwikkeling van een kind, de omgeving en de eerdere ervaringen van het kind. Maar ook of je een jongen of meisje bent, speelt een rol in die angstketen. Meer kennis over en inzicht in die verschillen helpt kindertherapeuten in de begeleiding van kinderen.
  1,95
  lees meer

  Verkracht en veerkracht

  In ieders leven slaat het lijden vroeg of laat toe. We worden geconfronteerd met ziekten, trauma’s, tegenslagen of het verlies van dierbaren. In ons streven naar perfectie van deskundigheid en vermindering van pijn kan het gevaar ontstaan van overbehandeling, het universeel maken van trauma’s en diagnoses. Het inzetten van een scala aan methodieken en protocollisering dreigt dan een doel op zich te worden. Algemenisering wordt een de-personalisering. De erkenning van ieder uniek individu in tijd, context, beleving en verwerking, en de respectvolle zoektocht in de ‘tussenruimte’ van die ontmoeting komt naar voren in de therapeutische gesprekken met Agnes, die (in)direct te maken kreeg met een mensonterend trauma.
  1,95
  lees meer

  Angst is niet voor rede vatbaar

  Toen ik zeven was werd ik vaak te slapen gelegd in het bed van mijn ouders, omdat ik anders ging liggen ‘keten’ met mijn oudere zusje. In de hoek van het ouderlijk bed waar het beddengoed dubbel om het matras was geslagen vormde zich een bult in het bed. Elke avond weer was ik bang dat daar een muizennest zat. Ik wist met mijn zevenjarige verstand ergens wel dat dat helemaal niet kon en toch bekroop mij elke avond weer die angst als het licht uitging en het duister mij omvatte. Hoe vaak mijn moeder ook naar boven kwam, het licht aan deed en met mij ging kijken wat daar was, het deed er niet toe. Als ze weer weg was en het licht uit, dan bekroop mij opnieuw die angst.
  1,95
  lees meer

  De methode Logosynthese®

  Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is zo langzamerhand bekend in hulpverleningsland. Het Nederlandse Trimbos-instituut, dat wetenschappelijke kennis verspreidt op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, noemt in het rapport met richtlijnen voor de behandeling van angststoornissen EMDR als “één van de meest in aanmerking komende interventies bij PTSS” (Velde, 2003). De methode Logosynthese®, waarvan het effect vergelijkbaar is met EMDR, is daarentegen veel minder bekend. Ineke Kersten, logosynthese-practitioner en opleider in Nederland, vertelt over deze effectieve methode bij angst en trauma.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Floreren

  Datum: 8 juni 2017
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »