logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|13

  TA-nieuws, maart 2019

  UKATA National UK Conference 2019 - EATA Conference: Modern Methods and Practical Applications of Transactional Analysis - 50th Anniversary Conference 2019 by USATAA Communications- TA-conferentie in Nederland op 16 november 2019 - Actieve Werkplaats Organisational en Counseling NVTA- Vrije Activiteit van VITA: TA-Bits & Bites
  Gratis
  lees meer

  TA en kunst

  Matthias Sell is een Duitse psychotherapeut en gebruikt vaak kunst – in brede zin – tijdens de sessies met zijn cliënten. In dit interview licht hij toe hoe hij kunst gebruikt in psychotherapie en tijdens opleidingen van zijn opleidingsinstituut INITA. Hij stelt dat “kunst de binnenwereld naar buiten brengt en prijsgeeft wat wij bij ons dragen”. Hij onderstreept tevens het belang van de concepten van Berne over intuïtie en imago in therapie.
  1,95
  lees meer

  Daar zit muziek in

  In mijn praktijk gebruik ik maskerwerk in groepen. De kracht van maskers is dat het echtheid uitnodigt. Het geeft hints naar thema’s, gevoelens en gevoeligheden die onder de oppervlakte spelen. Door met een masker in een groep te werken, worden deelnemers geholpen om in aanwezigheid van anderen, een verhaal, emoties en een personage aan het licht te laten komen. In dit artikel wil ik u meenemen naar de kleurrijke wereld van de maskers en hoe maskerwerk de deelnemers in contact brengt met authentieke gevoelens en actuele scriptthema’s.
  1,95
  lees meer

  Taal zonder woorden

  In dit artikel schrijft Elayne Lussenburg over het inzetten van muziek in de TA-therapeutische setting. Over wat muziek kan betekenen, waarom juist muziek zo geschikt is en hoe muziek kan worden ingezet. De individuele betekenis van muziek staat hierin centraal. Ze vertelt in dit artikel hoe Sandra (fictieve naam) haar emoties en onvervulde verlangen verkent, en hoe de gelaagdheid van de muziek haar helpt om een besluit te nemen over het erkennen van al haar emoties.
  1,95
  lees meer

  Al schilderend traumatische ervaringen helen

  “Ik kan de beelden niet uit mijn hoofd krijgen”, zeggen veel mensen na schokkende traumatische ervaringen. Soms zijn het niet de traumatische beelden die hen het leven moeilijk maken, maar juist de daaraan gekoppelde ‘lichaamsherinneringen’, geuren, geluiden, gevoelens. Die laten vaak een diepe sporen na. We kijken over het muurtje van de TA naar hoe andere psychotherapiestromingen hiermee omgaan. Katina Kalpakidou legt uit hoe zij met de oplossingsgerichte schildertherapie LOM® trauma behandelt.
  1,95
  lees meer

  Je bent wat je zingt

  De liedjes waarmee wij zijn grootgebracht en die deel uitmaken van onze cultuur, zitten vol boodschappen die onze identiteit bevestigen of een vraag stellen of gebieden bepaald gedrag te tonen of achterwege te laten. In dit artikel leg ik uit hoe ik de link tussen script en muziek zie en geef de professionele lezer tips om daarmee te werken. Als podiumartiest en vanuit mijn TA expertise onderbouw ik de stelling dat wij in staat zijn met muziek ons levenspad te verleggen. Dit artikel lezen zonder spontaan te gaan zingen bij de aangedragen voorbeelden is vrijwel onmogelijk. ‘T is maar dat je het weet.
  1,95
  lees meer

  Je identiteit creëren in een multiculturele samenleving

  Hoe groeit een kind op als het land waarin het geboren is, totaal andere waarden en normen heeft dan het land waarvan zijn ouders afkomstig zijn? Hoe ontwikkelt een kind zijn identiteit en wordt het een geïntegreerde burger van een land en een gemeenschap als er botsende injuncties in de opvoeding zijn? Deze vragen stelde ik me toen ik als docent aan het Lyceum Martha Somers onze Brusselse schoolpopulatie zag veranderen. Aan de hand van enkele TA-concepten zoals de hechtingscirkel, het afwijkend oudersysteem en impasses verduidelijk ik hoe sommige kinderen met een migratieachtergrond moeilijk opgroeien in België doordat zij vanuit verschillende culturen tegenstrijdige injuncties krijgen.
  1,95
  lees meer

  Maak kennis met: Sonja Rosseau-De Raeymaekers

  In deze vaste interviewrubriek praten we met een gecertificeerde TA Trainer en/of Supervisor over wat TA voor hen betekent.
  1,95
  lees meer

  TA-nieuws, december 2018

  - 5e professionele internationale ontmoeting - EATA conferentie: moderne methoden van praktische toepassingen van Transactionele Analyse - UASTAA-bijeenkomst Jamaica, 2019 - 50e verjaardag conferentie 2019 door USATAA communications - Nieuw bestuur NVTA - Stap in, doe mee en draag bij!
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Thema: Stress

  Datum: 6 juni 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »