logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
  • Alle artikelen

    «1|2|...|9

    Digitaal abonnement: TA Magazine (4 uitgaven)

    TA magazine is HET blad voor gefundeerde toepassingen van Transactionele Analyse. Transactionele Analyse is een krachtige theorie over menselijke ontwikkeling, communicatie en verandering. Het geeft praktische inzichten en methoden die onmiddellijk toepasbaar zijn bij persoonlijke en professionele groei op individueel, groeps- en organisatieniveau. In TA magazine kan je lezen over theorie, praktijk en onderzoek in psychotherapie, coaching, counseling, consultancy en educatie. TA magazine zal je inspireren tot het vergroten van je vermogen om te communiceren en om te leren.  Verschijningsdata 27 maart 2017 - Wat ben ik Zelf? - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 22 juni 2017 - Geen Script zonder Taal - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 10 oktober 2017 - Siri als surrogaat - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 18 december 2017 - Ik ben vol - Deze uitgave is al verschenen, download hier! 19 maart 2018 - TA voor kids 18 juni 2018 - Werken met permissies 8 oktober 2018 - TA en start ups 17 december 2018 - TA en seksualiteit Neem een digitaal abonnement op TA Magazine en ontvang de komende 4 uitgaven in uw account. Uiteraard stellen wij u op de hoogte wanneer een nieuwe uitgave beschikbaar is! Na 4 uitgaven stopt het abonnement automatisch.
    22,00
    lees meer

    Ik ben vol (volledige uitgave, 9 artikelen)

    INHOUD THEMA ‘IK BEN VOL’ (december 2017) TA-nieuws Verenigingsnieuws Emotie-eten en script, Titia Bakker Het dikke Zelf in context, Melanie Lewin Professioneel begeleiders op de weegschaal, Annette Aarts Kinderen controleren of laten eten wat ze willen? Christina Muller Bram Govaerts: “Alleen zeer brede aanpak helpt”, Sari Van Poelje Interview: Kerstin Stockhem: De kracht zit in de patiënt, Marielle Frumau & Tin Vanderhoeven CTA-case: Psychotherapie, samen op weg naar heling, Karen Bruyn Estafette interview: Maak kennis met: Sari van Poelje, Tin Vanderhoeven Editorial In respons op onze oproep om over voeding te schrijven, kregen we veelal artikelen over eet problemen. Een teken van onze tijd... Het thema “Ik ben vol” kan ook aanleiding zijn om na te denken wat voeding betekent in je leven vandaag. Berne had het binnen de Transactionele Analyse over de hongers – mensen hebben behoefte aan stimulus, structuur en strokes (Berne, 1961). Stimulus honger is onze behoefte aan zintuiglijke impulsen. Structuur honger is gebaseerd op onze behoefte om onze tijd te structureren. En stroke honger ook wel relationele honger genoemd, vervult onze behoefte aan erkenning. Voor mij roept het thema op om na te denken over wat voeding is in mijn leven. Voeding op fysiek niveau – gezondheid, eten, warmte. Voeding op mentaal niveau – uitdaging, leren, dialoog. Voeding op emotioneel niveau – geborgenheid, autenticiteit, ontmoeting. Voeding op spiritueel niveau – meditatie, ervaren van eenheid, zielsverwantschap. Een van de manieren waarop ik al jaren mijn voedingsniveau in de gaten hou is een instrument ontwikkeld door een start up in Hongarije: www.yearcompass.com Natuurlijk is de gelukswijzer van Erasmus universiteit in Rotterdam ook een handig instrument daarvoor: https://www.gelukswijzer.nl/gw/ Het veranderen van “voedingspatronen” is een van de essentiele elementen van TA interventies. Bewustwording van een patroon is een ding. Het volhouden van de verandering van patronen vergt echter een verandering van voedingsgewoonten op alle niveaus. In dit TA magazine presenteren we met trots de volgende artikelen: Titia Bakker schrijft over emotie eten en script. In haar artikel omschrijft ze hoe ze TA gebruikt in de behandeling van clienten met overgewicht en eetbuien. Melanie Lewin exploreert de vele facetten van het zelf beeld die obesitas beinvloeden, en omgekeerd. Hiermee plaatst ze het fenomeen in een veel grotere context dan individuele problematiek. Annette Aarts belicht hoe tegenoverdracht van de begeleider omgebogen kan worden in een positieve kracht in het werken met gewichtscoaching. Haar werk om mindful eten centraal te stellen is weergaloos. Christina Muller laat zien hoe het script van ouders invloed kan hebben op het eetgedrag van kinderen, en hoe je dat kan doorbreken met behulp van TA. Het zet aan tot een discussie over opgelegde en natuurlijke eet patronen, met alle gevolgen van dien. Vanuit een hele andere hoek laat Bram Govaerts in gesprek met Sari van Poelje zien hoe hij in zijn werk als bio ingenieur de kwaliteit van voeding verbeterd. Bram werkt bij CIMMYT en wil met zijn werk honger duurzaam uit de wereld helpen. Hij is erg bescheiden maar geldt in de agro innovatie business als een baanbrekend denker, en heeft daarvoor het equivalent van een Nobel prijs gekregen. In het thema interview vertelt Zweedse psychotherapeute Kerstin Stockhem over haar werk met vrouwen in haar kliniek voor eetstoornissen. Kerstin belichaamt in haar werk OK-OK relatie en de overtuiging dat de kracht in de klant zit. De CTA case is van ons eigen redactielid Karen Bruyn, die prachtig vertelt over haar psychotherapeutisch werk om mensen te verbinden met hun kern en bestemming. In deze casus beschrijving laat ze zien hoe ze via perceptie en introspectie de klant weer helpt te verbinden met haar kern behoeftes. Het estafette interview is dit keer met Sari van Poelje, TSTA organisaties. Ze vertelt over haar werk en leven, en de invloeden die haar maken tot een TA opleider en supervisor.
    5,95
    lees meer

    TA-nieuws, editie december 2017

    In deze rubriek: - Succesvol afgezwaaid! - EATA Gold Medal voor Trudi Newton - Steff Oates ontvangt ITAA Service Award - 271.068 - TAJ van Sage naar Routledge - Toch nog geen voorzitterswissel bij ITAA
    Gratis
    lees meer

    Emotie-eten en script

    “Waarom doe ik dit toch? Ik weet toch beter?” Ongecontroleerde eetbuien kunnen tot grote wanhoop leiden. Want inderdaad: de cliënt weet heel goed dat ze minder of verstandiger moet eten. En toch lukt het niet. Gelukkig is het wel mogelijk om grip op overeten en eetbuien te krijgen. In dit artikel beschrijft de auteur hoe zij TA-concepten gebruikt bij de behandeling van cliënten met overgewicht, eetbuien of emotie-eten. Ze richt zich hierbij op mensen met milde eetproblemen. Mensen met een klinische eetstoornis verwijst ze door naar gespecialiseerde zorg.
    1,95
    lees meer

    Het dikke Zelf in context

    Als psychotherapeut is het onze taak om de innerlijke werelden van mensen te verkennen, met het oog op het bevorderen van ‘autonomie’ (Berne, 1964), hoe we dit begrip ook omschrijven. Door de jaren heen breidden we ons therapeutisch referentiekader uit tot het werken met invloeden zoals cultuur en ‘verschil’. Maar het lukt niet altijd, ook aandachtig te zijn voor de invloed die deze zaken uitoefenen op het therapeutisch proces.
    1,95
    lees meer

    Professioneel begeleiders op de weegschaal

    Eigen ervaringen geven kleur aan je professionele rol als begeleider. Maar wat te doen als je eigen gedachten, gevoelens en ervaringen belemmerend werken in de begeleiding van je cliënt? In mijn werk als opleider op het gebied van gedragsverandering ontmoet ik coaches in het werkveld van voeding en gedrag die deels zelf worstelen met eetgedrag. In dit artikel beschrijf ik aan de hand van praktijksituaties hoe tegenoverdracht ook groeibevorderend kan zijn voor cliënt en begeleider, in plaats van groeibelemmerend.
    1,95
    lees meer

    Kinderen controleren of laten eten wat ze willen?

    Zenon van vijf zit aan tafel en wil niet eten. Als een voetbalfan moedigt zijn moeder hem aan de kantlijn aan nog twee hapjes te eten. Daarna ‘wint’ hij een sticker en een toetje. De moeder van Lea wil dolgraag slapen. Maar Lea van twee heeft de smaak te pakken en wil ’s nachts juist steeds vaker aan de borst. De ouders van Bart proberen alle snacks voor hem te verstoppen, maar geven toch toe, omdat ze niet weten hoe ze het zeuren op kunnen laten houden.
    1,95
    lees meer

    Bram Govaerts: “Alleen zeer brede aanpak helpt”

    Als je hem ziet, zou je denken dat hij nog studeert maar zijn cv spreekt boekdelen. Als grenzeloos bio-ingenieur ontwikkelt Bram Govaerts hier in een gesprek met Sari Van Poelje zijn visie rond systemisch werken met agrifood systemen binnen de wereldwijde landbouwindustrie. Zijn stelling is ook dat therapeuten en coaches een verantwoordelijkheid hebben en hun bijdrage kunnen leveren aan een meer kwaliteitsvolle voeding. Voor hem kan alleen een zeer brede aanpak, honger duurzaam uit de wereld helpen.
    1,95
    lees meer

    De kracht zit in de patiënt

    Kerstin Stockhem is een Zweedse psychotherapeute en PTSTA-P. In de jaren 80 werkte ze voor een instituut voor mensen met drugsverslavingen. In 2006 richtte ze samen met twee collega’s VillaVita op, een Zweeds instituut voor de behandeling van eetstoornissen en eetproblemen. Vandaag werkt ze voornamelijk op strategisch niveau en geeft naast supervisie ook nog zelf therapie.
    1,95
    lees meer

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

    Dag van de Coach

    Thema: Moed

    Datum: 31 mei 2018
    Locatie: De Reehorst, Ede

    Informatie & aanmelden »