logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|6

  Persoonlijk verhaal over het zetten van 'kraken'

  In deze bijdrage bespreekt de auteur Hoe ik verander. Anders interveniëren in organisaties en maatschappelijke vraagstukken van Shirine Moerkerken (2015). Het boek biedt volgens haar een rijke en soms wat ongemakkelijke kijk. Rijk, vanwege de vele inspiratiebronnen die gedeeld worden. En ongemakkelijk, omdat we per slot van rekening zoogdieren zijn die houden van voorspelbaarheid en zekerheid. Het aangaan van de complexiteit bij veranderen is daarmee per definitie spannend en confronteert ons met een haat-liefdeverhouding met ambiguïteit.
  lees meer

  Perfect imperfect

  De auteur bespreekt Imperfecte adviseur. Persoonlijke verhalen over het werk van Martijn van Ooijen e.a. (2018). Een boek dat haar als veranderkundige inspireert om samen met collega’s mijn vak verder te ontwikkelen. Ze kijkt tevens meer kritisch naar de ‘perfecte of imperfecte’ helden die dit boek hebben geschreven, evenals naar het gegeven dat adviseur-zijn geen doel op zich is.
  lees meer

  In een land hier ver vandaan

  Dit artikel is een verkenning van de toepassing van verhalen in supervisie. De auteur vertelt hoe verhalen daarbij professioneel een plek en functie kunnen hebben. In haar opleiding tot supervisor en tijdens het begeleiden van supervisanten onderzocht zij wat verhalen voor haar als professional betekenen en hoe ze kunnen bijdragen aan het proces van haar en van de ander. Het artikel besluit met een persoonlijk verhaal, over de associatieve manier waarop het tot stand kwam.
  lees meer

  Zeven sleutels naar het verhaal

  In deze bijdrage vertelt de auteur over de kracht van het narratief, over de waarde van het werken met verhalen. Van haar werk als trainer en supervisor is de inzet van metaforen een onlosmakelijk onderdeel. In haar praktijk als rouwtherapeut en coach is het creëren van een groter, dragend perspectief van wezenlijk belang. Juist bij de existentiële vragen waar geen sluitend antwoord op is, werkt een metafoor als medicijn en als steun in de rug.
  Actie geldig t/m 31-05-2019
  lees meer

  Werken met het dialooglab

  Na indringende ervaringen in Afrika verdiepte de auteur zich in narratieve therapie, coaching en mediation. Vanuit een narratieve cultuur worden verhalen in Afrika breed ingezet bij de opvoeding en bij persoonlijke thema’s, maar ook om maatschappelijke dilemma’s aan te kaarten. Ook in het westen blijkt professioneel veelvuldig met verhalen te worden gewerkt, zoals bij narratieve therapie van, narratieve mediation en narratieve begeleiding en coaching. De rijkdom van het werken met verhalen werd de auteur steeds duidelijker. In dit artikel zet hij zijn ervaringen uiteen.
  lees meer

  De Weg

  In dit onderdeel van Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over wat hen maakte tot wie zij zijn. Via welke weg kwamen ze in het vak terecht? Wat waren beslissende kruispunten? Welke ontmoetingen, reisgenoten, films, beelden of boeken waren belangrijk? En waren er ook dwaalwegen? In deze aflevering vertelt Marianne Banning-Mul daarover.
  lees meer

  Elk verhaal telt

  Voor het themanummer over verhalen, ontmoetten de auteurs Michaël Derkse in Alkmaar. Derkse is de grondlegger van de Pulsar Visie en de Audicratie. Volgens zijn website ‘brengt [hij] zijn jarenlange ervaring van zijn turbulente persoonlijke levenspad, zijn enorme bevlogenheid om met mensen onderweg te zijn en zijn expertise op het gebied van duurzame verandering samen in zijn trainingen’. Ondanks een recent verblijf in het ziekenhuis vertelt hij met passie over zijn visie op de mens, onze maatschappij en de wereld.
  lees meer

  Show, don't tell

  Een organisatie is als een doorlopende film, met drama’s, crises, good guys en bad guys. Sommige scènes keren steeds weer terug, herkenbaar voor iedereen. Ze laten zoiets abstracts als ‘de cultuur’ direct en concreet zien, aldus de auteur in haar column. Scènes als de voorgaande zijn geladen met betekenis en vormen daarom een aangrijpingspunt voor verandering. Je hoeft er niet eindeloos over te praten of ze te analyseren. Je kunt er letterlijk samen naar kijken. Je kunt er bovendien samen een nieuw verhaal van maken.
  lees meer

  De trainer als troubadour

  Tegenwoordig lijkt de figuur van de bard, troubadour, minstreel of marskramer achterhaald te zijn. Toch is er nog steeds behoefte aan een inspirator die komt en weer gaat en die mensen om zich heen verzamelt, om hen te verrassen en te verrijken met nieuwe perspectieven. In dit artikel beschrijft de auteur hoe de trainer in deze behoefte kan voorzien. Hij kan de rol vervullen van aanraakbare vreemdeling, van vertrouwde onbekende, misschien zelfs van tot de verbeelding sprekende zonderling die nabij is en tevens iets nieuws komt brengen.
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Thema: Stress

  Datum: 6 juni 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »