Normaal?
Wat normaal is is geen vaststaand feit. Wat normaal is wordt bepaald door een individu of een groep en kan over een tijdje worden vervangen door een ander normaal. Jouw normaal komt voort uit je opvoeding, de mensen die je kent, wat je ziet en hoort op tv en jouw internetbubbel. In de groepen waarin je je beweegt, hoef je je nooit de vraag te stellen ‘wat is normaal?’
Toch zijn er mensen die zich de vraag ‘wat is normaal?’ moeten stellen om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving of aan hun nieuwe zelf. Zo kan het normaal in het land waaruit je gevlucht bent heel anders zijn dan het normaal van het land waar je nu bent. Denk aan simpele dingen als wat er te koop is in de supermarkt, omgangsvormen en de feestdagen die gevierd worden. Maar ook op de arbeidsmarkt zijn er mogelijk verschillen tussen waar je vandaan komt en hoe het in je ‘nieuwe’ land is. Hoe moet je solliciteren, welke diploma’s zijn hier geldig en hoe gedraag je je op de werkvloer?
Er zijn ook mensen die hun hele leven al in Nederland wonen, die precies weten hoe alles is georganiseerd. En dat alles vanuit het perspectief van de sekse waarin zij zijn geboren. Als zij van sekse veranderen, moeten ook zij een ander ‘normaal’ leren.
Hoe interessant is het om te kijken naar jouw eigen normaal en open te staan voor het normaal van anderen vanuit nieuwsgierigheid. Ik verwacht dat wij vanuit ons vakgebied deze nieuwsgierigheid van nature hebben.
Voor deze LoopbaanVisie hebben wij mensen uitgenodigd die werken met mensen die zich wel degelijk de vraag moeten stellen ‘wat is normaal?’ Zo heeft Joy Carp een artikel geschreven over vluchtelingen, hoe pas je je aan, hoe leer jij het normaal in jouw nieuwe land. ITvitea schrijft over mensen met een autismelabel en neurodiversiteit. Samen met Martin Reekers ben ik in gesprek gegaan met een ervaringsdeskundig transpersoon. Wij hebben haar gesproken over haar nieuwe normaal als vrouw en wat dit betekende voor haar op het werk.
Frank van der Mijn geeft ons een mooi overzicht van normatieve professionaliteit. Jouke Post schrijft over de bijeenkomst van CareersNet die hij afgelopen december heeft bijgewoond. Elisabeth Abraham deelt de resultaten van haar onderzoek aan de KU Leuven over een nieuw normaal voor ouders die hun eerste kind krijgen. En Marieke Genard deelt met ons het tweede deel van haar interview met Luk DeWulf over talent.
In de redactiewereld is het normaal dat in teksten standaard de ‘hij-vorm’ wordt gebruikt als het gaat om een ondefinieerbaar persoon. In deze uitgave hebben wij om als standaard/normaal zoveel mogelijk de ‘zij-vorm’ gebruikt.
Veel leesplezier!
Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl
INHOUD
NORMAAL
Normatieve professionalisering in de loopbaanprofessie, Onze normen en waarden bepalen hoe we denken en handelen, Frank van der Mijn
Een nieuw normaal met een eerste kind. Hoe ervaren Vlaamse werkende koppels dat? Elisabeth Abraham
Een normale loopbaan bestaat niet, Column, Aukje Nauta
Cartoon, Martin Reekers
Altijd willen weten hoe het echt zit. Meerwaarde neurodiversiteit, Renate Voormolen
Eindelijk worden wie je bent. De impact van een sekseverandering op je werk en privéleven, Marlies van Venrooij & Martin Reekers
De talentenfluisteraar, Luk Dewulf, Deel 2. Talent in context, een gedeelde verantwoordelijkheid, Marieke Genard
PRAKTIJK
De wandelende filmencyclopedie. De inspirerende kracht van films bij loopbaancoaching, Càrola Rietdijk
Vluchtelingentalent werkt. Is dit het ‘nieuwe normaal’? Joy Carp
De STERKscan. Goede scan zet iemand ‘aan’, goed gesprek doet de rest, Evi van Saase, Robinet Bargeman & Jos Sanders
Bedriegersfenomeen? Doe normaal! Tessa Faber
KENNIS & KUNDE
Happy U. Zenmeditatie, loopbaanschrijven en een diversiteitsdialoog in De Haagse Hogeschool, Reinekke Lengelle, Paul Pouw, Mijke Post & Simten Goren
Verder op weg met loopbaanchecks. Inzet, effecten en randvoorwaarden, Ilse Schrijver & Jouke Post
Leadershift door COVID-19, Sandra Doeze Jager & Jan van Zwieten
OPINIE & DISCUSSIE
CareersNet. Een internationaal netwerk voor innovatie en uitwisseling, Jouke Post
Nooit meer doen alsof, boekbespreking, Ester Leibbrand
Niet normaal, column, Joke Tacoma