logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|6

  Boosheid (volledige uitgave, 14 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘BOOSHEID’ (december 2017) De functie van boosheid, John Stolvoort Geweldloze communicatie, John Stolvoort Inzet van therapiehonden voor ex-kankerpatiënten, Fauve Goossens “Het gaat uiteindelijk om kwaliteit”, Annelies van Lonkhuyzen Boosheid als psychische aandoening, Ron van Deth Boosheid en liefde, Marry & Piet Weisfelt Bestaat de positieve kracht van woede? Riekje Boswijk “Laten we anders zijn dan de wereld nu is”, Anne Schaap Boos zijn is gezond, Peter Thijssens Boekrecensies Meer lezen over boosheid Snel boos? Leun achterover!, Lotte Veenstra Boosheid in tekentherapie, Danka Hüsken-Smit & Dorothea Waalder Er gaat niets boven een goed conflict, Bas Delleman
  5,95
  lees meer

  Uit de patstelling van pesten

  Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Onder jongeren komt pesten het meest voor op school, maar ook digitaal pesten vindt steeds vaker plaats (NJI, 2016, 2017). Ook volwassenen worden gepest; op het werk (FNV, 2018), in de buurt of in het verzorgingstehuis (Rickandie, 2011). De gevolgen van pesten kunnen zeer ernstig zijn, zowel op korte als op lange termijn (Kolstein, 2006; Reijntjes, 2010) en voor alle betrokkenen (Goossens, 2012, p. 30; Nishina, 2005). Het in dit artikel beschreven zevenstappenplan op basis van de Living Inquiries (Scott Kiloby) laat zien welke stappen jij kunt nemen als je last hebt van pesten.
  Gratis
  lees meer

  De functie van boosheid

  Boosheid is een van de basisemoties van de mens, en ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand over je grens is gegaan, wanneer je het gevoel hebt dat iets niet loopt zoals je wilt, of doordat je geen vat kunt krijgen op de situatie. Boosheid heeft in oorsprong een beschermende functie tegen een mogelijke bedreiging. Je lichaam reageert direct op een situatie die voor jou bedreigend of stressvol voelt. Het lichaam maakt adrenaline aan die het mogelijk maakt om onze overlevingsstrategieën in te zetten zoals vechten, verstarren of vluchten.
  1,95
  lees meer

  Geweldloze communicatie

  De manier waarop mensen op elkaar reageren kan leiden tot een negatieve spiraal waarin irritatie, onvrede of boosheid de boventoon voeren. Als iemand boos wordt of geïrriteerd is, kan dit een signaal zijn dat hij zich niet gehoord voelt, of dat er niet in zijn behoefte wordt voorzien. Geweldloze communicatie biedt de mogelijkheid om aan de ander te verduidelijken wat je wilt, zonder jezelf of de ander tekort te doen. Dit communicatiemodel helpt om te zeggen wat je wilt en om te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen.
  1,95
  lees meer

  Inzet van therapiehonden voor ex-kankerpatiënten

  Veel ex-kankerpatiënten ondervinden na hun behandeling nog steeds psychische klachten. Velen lijden aan angsten, depressies, vermoeidheid, verlies van algeheel functioneren en een laag niveau van zelfvertrouwen. Animal Assisted Interventions kunnen deze klachten aanzienlijk verminderen en leveren een positieve bijdrage aan algeheel welbevinden van de ex-patiënt.
  1,95
  lees meer

  “Het gaat uiteindelijk om kwaliteit”

  “Als een cliënt een klacht indient, doet dat ontzettend veel met een therapeut.” Aan het woord is Ineke Renkema, sinds begin dit jaar klachtenfunctionaris bij Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG). “Het is goed om je te realiseren dat onvrede en boosheid niet altijd te vermijden zijn, maar dat je er wel altijd van kunt leren.”
  1,95
  lees meer

  Boosheid en liefde

  Boosheid en liefde zijn twee kanten van dezelfde munt. Deze stelling wordt in dit artikel uitgewerkt. Daarmee geven we aan dat liefde en boosheid noodzakelijk zijn om ons leven ten volle te leven. Daarmee stellen we ook dat boosheid, net als liefde een geschenk is, een voedingsbron van ons bestaan. Zonder boosheid en liefde zouden we zonder ‘munt’ in het leven staan, waardeloos in een waardeloos leven. Wees trots op je liefde, wees trots op je boosheid.
  1,95
  lees meer

  Boosheid als psychische aandoening

  Zoals zoveel aspecten van het menselijk functioneren heeft ook boosheid een plaats gekregen binnen de psychiatrie. In het classificatiesysteem van psychiaters, de DSM, zijn verschillende vormen van boosheid ondergebracht bij de disruptieve stemmingsdisregulatiestoornis en de periodiek explosieve stoornis. De een wordt in de jeugd vastgesteld en de ander vaker bij (jong)volwassenen. Ik zal ze hieronder nader toelichten en eindigen met een kritische noot.
  1,95
  lees meer

  Bestaat de positieve kracht van woede?

  Veel mensen beweren dat woede niet alleen maar een negatieve kracht is, maar ook positief kan zijn. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is, maar dat een negatieve woedende ‘oprisping’ wel degelijk kan leiden tot een positieve aanpak van een probleem. In haar denken is Riekje Boswijk beïnvloed door de Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh. Zij voelt verwantschap met Marshall Rosenberg en diens geweldloze communicatie.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Thema: Moed

  Datum: 31 mei 2018
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »