logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|103|104|105|...|556

Regie aan de kleuter

Een braaf meisje zit keurig rechtop een evenzo braaf knutselwerkje te maken. De foto zit onder een dikke laag stof, het glaasje gebarsten. Het is meer dan 40 jaar geleden dat ik op de kleuterschool zat bij zuster Josefa, een non uit een aangrenzend klooster. Er heerste rust, reinheid en regelmaat. Behalve op vrijdagmiddag. Dan mochten we zelf kiezen wat we wilden doen.
Gratis
lees meer

Gedreven coaches zijn van alle leeftijden

Wat is het verschil tussen een coach die is begonnen in de jaren 80, een tijd waarin coaching sterk in opkomst was, en een coach die nu start in een tijd waarin coaching een wetenschappelijk onderzochte begeleidingswijze is, geprofessionaliseerd en ondersteund door enorm veel opleidingen en brancheverenigingen? Is de opvatting over het vak dezelfde gebleven? Is de werkbeleving veranderd? Wie is de coach? Wat drijft hem of haar? Een ‘oude’ rot in het vak, Anita van Vlerken, en een ‘jonge’ nieuwe collega, Lukas Heijdt, aan het woord.
1,95
lees meer

De menselijke maat

Martijn Simons, filosoof, afgestudeerd in organisatie- en interventiestudies aan de Universiteit voor Humanistiek ziet hoe een cinematografisch beheerspatroon ervoor zorgt dat organisaties en politiek de menselijke maat zijn verloren. We willen processen, samenwerking en de samenleving behapbaar maken terwijl het leven een continue beweging is. Wie is hiervan het slachtoffer? De professional die in een spagaat zit tussen wat er werkelijk gebeurt op de werkvloer en hoe het in voorschrijvende brokstukjes is vervat in beleid en protocol.
1,95
lees meer

Leren spelen met afstand en nabijheid

Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. Onze taal zit vol met uitdrukkingen: een ‘warm mens’, een ‘koele kikker’, ‘hij trekt zich alles te veel aan’, ‘het glijdt van haar af’. Wat deze begrippen bindt, is dat ze allemaal deel uitmaken van een bijzondere en basale polariteit in relaties met anderen: die tussen persoonlijke en onpersoonlijke energie.
1,95
lees meer

Mentaliserend coachen

Zelfreflectie en inlevingsvermogen zijn niet bij iedereen even sterk ontwikkeld en soms zelfs afwezig. Dan kun je als coach vastlopen met je vertrouwde aanpak, omdat de meeste coachingsmethoden veronderstellen dat de cliënt in zekere mate kan reflecteren. Mentaliserend coachen richt zich op het herstellen of bevorderen van het vermogen tot goed voelen en nadenken: mentaliseren. In dit artikel gaan we in op wat mentaliseren is en op wat de essentie is van mentaliserend coachen. We breiden ‘oude’ gesprekstechnieken uit met ‘nieuwe’ invalshoeken. Geen vervanging van andere coachingsmethoden, maar een aanvulling op je repertoire als coach.
1,95
lees meer

Gestalt in een nieuw jasje

Gestalt is weliswaar een therapiemethode uit de vorige eeuw, maar geenszins stoffig te noemen. De methodiek stamt uit dezelfde tijd als de nu nog veel gebruikte Transactionele Analyse, en werkt net zo verdiepend als de populaire familie- en organisatieopstellingen. Gestalttherapie bekijkt de mens als totaal organisme en is erop gericht om de cliënt in contact te brengen met zichzelf, met zijn kern en met de wereld waarin hij leeft. En dat levert ook vandaag de dag nog steeds een waardevolle bijdrage aan het ontwikkelingsproces van de coachee.
1,95
lees meer

De coach en de stem

De coach heeft een ‘spreekberoep’: zonder zijn stem kan hij zijn beroep niet uitoefenen. Hij gebruikt zijn stem als instrument om contact te maken met zijn coachee. Zijn stemgebruik beïnvloedt de wijze waarop de coachingsboodschap bij de coachee aankomt. Hoe kan de coach goed op zijn coachee ‘afstemmen’ en hoe kan hij zijn stem bewust leren inzetten en gebruiken? Maar ook: wat kun je allemaal beluisteren in de stem van de coachee?
1,95
lees meer

Hyper

Carola is echt een grijze muis, maar wel een hele slimme. Ze is bij jou in coaching gekomen omdat haar werkgever graag wil dat zij meer ‘uit de verf’ komt en haar talenten meer benut. Je hebt al een aantal gesprekken met haar gevoerd. Carola is daardoor opgefleurd, ze lijkt meer in en bij haar eigen kracht te komen. Door de zomerperiode zien jullie elkaar twee maanden niet. Bij de eerstvolgende afspraak ben je stomverbaasd. Daar staat een hooggehakte, heftig geklede en gekapte vrouw, allesbehalve de saaie, sombere vrouw van voor de zomer.
1,95
lees meer

Scrum en Agile

Agile verovert werkend Nederland. Het is een manier van werken waarbij een projectteam flexibel inspeelt op alle veranderingen in plaats van met dichtgetimmerde projectplannen te werken die al achterhaald zijn als de klant het product geleverd krijgt. Hoe zit Agile in elkaar en hoe kunnen coaches zich deze werkwijze eigen maken? Wat betekent Scrum in dit verband en hoe kunnen teams hiermee aan de slag? Inzicht en nuttige tips voor coaches.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »