logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|103|104|105|...|571

  In gesprek met psychiater Matty Hakvoort

  Er is een ruimte waar kankerpatiënten, hun partners, familie en vrienden terecht kunnen om het hoofd vrij te maken, tot rust te komen en waar dingen worden georganiseerd om met elkaar te ondernemen. Lotgenoten, psychologen, psychiaters, vrijwilligers en coaches werken er samen aan het versterken van kwaliteit van leven en bieden daarmee tegenwicht aan de nare omstandigheden van de ziekte. Die ruimte heet Huis aan het Water. Als ik aankom om de initiatiefnemer, psychiater Matty Hakvoort, te interviewen, word ik door de gastvrouw vriendelijk uitgenodigd plaats te nemen in de huiskamer. De ramen bieden een schitterend uitzicht over de Gouwzee en de gezellig ingerichte tuin. Aan een tafel en op de banken zijn mensen met elkaar aan het praten. De open sfeer van de huiskamer waar het hart blijkbaar vrij mag spreken, stelt me op mijn gemak.
  1,95
  lees meer

  In gesprek met René ten Bos

  Ons vak, coaching, maakt deel uit van een snel veranderende en onrustige wereld, die lijkt te versplinteren, en waarin mensen, dus ook coaches, zich terugtrekken in hun eigen bubbels. Hoe is het mogelijk dat ondanks bedreigingen als klimaatverandering, volksverhuizingen, uitsterven van diersoorten, het volk doorleeft alsof er niets aan de hand is? Dat is niet iets van nu, maar van alle tijden, stelt onze Denker des Vaderlands René ten Bos in zijn laatste werk Het volk in de grot. Het boek gaat over de allegorie van Plato en de misvatting van de hoofdpersoon Socrates die het volk wilde verheffen, door het uit de grot te halen. Dat lukt niet, het volk zit namelijk graag in de grot, ook al betekent het dat het daardoor slechts schaduwen ziet van de werkelijkheid. Het wekt nieuwsgierigheid op naar de visie van René ten Bos op de ontwikkelingen in onze samenleving en ons vak.
  1,95
  lees meer

  Coachen van familiebedrijven

  Een familiebedrijf coachen is werken op verschillende lagen die elk een andere dynamiek kennen. De banden tussen de coachees eindigen immers niet bij de bedrijfsdeur. Je runt samen een bedrijf, maar je bent ook familie. De ouder-kind- of broer-zusrelatie is zowel een zakelijke relatie als een persoonlijke. De familie gunt elkaar het beste: en samen een bloeiend bedrijf hebben en gezellig samen verjaardagen vieren. Hoewel alle betrokkenen hetzelfde willen, blijkt de uitvoering in de dagelijkse praktijk doorgaans best lastig.
  1,95
  lees meer

  Interview met Manon Ruijters

  Dit is het derde artikel in de reeks over organisatiecoaching. Voor leerprocessen op organisatieniveau interviewen we Manon Ruijters. Zij staat in haar oratie bij de aanvaarding van haar ambt als hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam stil bij vraagstukken op individueel, groeps- en organisatieniveau, die raken aan leren en ontwikkelen in het vormgeven van de lerende organisatie, voor team- en organisatiecoaches.
  1,95
  lees meer

  Integratie van werk en privé

  Er is al zoveel geschreven en gedebatteerd over de werk-privébalans dat je bijna zou vergeten dat mensen uit vrije wil werken. Natuurlijk zijn er ook financiële redenen en heeft niet iedereen een droombaan, maar rond werken heerst ook heel wat onterechte negativiteit. Zelfs als je niet met je werk getrouwd bent, zou het wel erg jammer zijn dat een werkdag je zo weinig doet dat je er buiten je ‘verplichte’ werkuren nooit over nadenkt. Je werk is hoe dan ook een deel van je leven, dus zorg ervoor dat het een leuk deel is.
  1,95
  lees meer

  Terug naar wat verloren ging

  Voor zijn 65e verjaardag besluit hij, succesvol ondernemer, dat hij het anders wil. Als vader van een gezin dat dertig jaar geleden een kind verloor, wil hij ‘het net ophalen’ en zijn verantwoordelijkheid nemen. Stel dat zijn 65e verjaardag zijn uitvaart zou zijn, wat zouden zijn vrouw en vier levende kinderen dan over hem zeggen? Hij vraagt zijn coach een middag te leiden waar zijn vrouw en de kinderen met hun partners aanwezig zullen zijn en allen iets hebben voorbereid om te delen.
  1,95
  lees meer

  Een last aanpraten

  Carol, een collega waar je het goed mee kunt vinden, vraagt of je haar zus Caren wilt coachen. Ze vertelt dat haar zus zich de afgelopen jaren enorm heeft vastgebeten in de verzorging van haar man met Parkinson. Met de man gaat het erg slecht en hoe slechter het met hem gaat, des te meer Caren gaat zorgen. En des te meer ze zichzelf verwaarloost. Haar zus is nog maar een schijntje van de vrouw die zij ooit was: intelligent, aantrekkelijk en interessant om mee samen te zijn. Carol maakt zich ernstige zorgen om Caren. Het leven van haar zwager is eindig en Caren heeft haar eigen leven nu al zoveel jaren on hold gezet. Carol ziet het helemaal gebeuren dat haar zus binnenkort of op de langere termijn gaat instorten. En houdt haar hart vast voor wat er gaat gebeuren als Carens man komt te overlijden of in een verpleeghuis opgenomen moet worden omdat de zorg niet meer vol te houden is
  1,95
  lees meer

  Echtscheiding

  Een echtscheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een familie. Zowel voor ouders als voor de kinderen. In het scheidingsproces raken mensen aan de kern en essentie van het leven: wat ouders doorgeven aan hun kinderen rond veiligheid, binding en emotionele ontwikkeling. Veel mensen hopen met een scheiding dat oplossingen om weer gelukkig te worden van buiten komen maar leren gaandeweg: ik moet eerst naar mezelf kijken. Welke pijn is van mij en welke is van de ander? Wanneer mensen dat niet kunnen – om welke reden dan ook – geven zij een deel van die pijn weer door aan hun kinderen. En die zullen daar in hun leven op hun beurt hun weg mee moeten vinden.
  1,95
  lees meer

  Samenleven met ADD

  Attention Deficit Disorder (ADD) wordt in het Nederlands aandachttekortstoornis genoemd. Problemen met de concentratie (aandacht) en niet of moeilijk tot actie komen zijn de voornaamste kenmerken. In dit artikel bespreek ik hoe je vanuit een coachend perspectief binnen een familie (gezin, relatie) kunt insteken als er sprake is van ADD. Want als iemand ADD heeft, zul je als coach voorbij je cliënt moeten kijken. Voor structurele oplossingen kun je niet om de direct betrokken familieleden heen. Je zult er samen aan moeten werken
  1,95
  lees meer

  Familieopstellingen bij coaching

  De vraag of familieopstellingen bij coaching behulpzaam kunnen zijn kan ik volmondig met “ja” beantwoorden. Een opstelling legt patronen bloot, ontwart oude verstrikkingen en brengt ordening aan. Een opstelling laat ook zien dat de onderstroom altijd over liefde gaat. En door dat naar boven te brengen, kan er iets wat kapot leek, geheeld worden. Heling, vrije verbinding en liefde is de winst die opstellingen kunnen brengen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper