logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|105|106|107|...|574

  Terug naar wat verloren ging

  Voor zijn 65e verjaardag besluit hij, succesvol ondernemer, dat hij het anders wil. Als vader van een gezin dat dertig jaar geleden een kind verloor, wil hij ‘het net ophalen’ en zijn verantwoordelijkheid nemen. Stel dat zijn 65e verjaardag zijn uitvaart zou zijn, wat zouden zijn vrouw en vier levende kinderen dan over hem zeggen? Hij vraagt zijn coach een middag te leiden waar zijn vrouw en de kinderen met hun partners aanwezig zullen zijn en allen iets hebben voorbereid om te delen.
  1,95
  lees meer

  Een last aanpraten

  Carol, een collega waar je het goed mee kunt vinden, vraagt of je haar zus Caren wilt coachen. Ze vertelt dat haar zus zich de afgelopen jaren enorm heeft vastgebeten in de verzorging van haar man met Parkinson. Met de man gaat het erg slecht en hoe slechter het met hem gaat, des te meer Caren gaat zorgen. En des te meer ze zichzelf verwaarloost. Haar zus is nog maar een schijntje van de vrouw die zij ooit was: intelligent, aantrekkelijk en interessant om mee samen te zijn. Carol maakt zich ernstige zorgen om Caren. Het leven van haar zwager is eindig en Caren heeft haar eigen leven nu al zoveel jaren on hold gezet. Carol ziet het helemaal gebeuren dat haar zus binnenkort of op de langere termijn gaat instorten. En houdt haar hart vast voor wat er gaat gebeuren als Carens man komt te overlijden of in een verpleeghuis opgenomen moet worden omdat de zorg niet meer vol te houden is
  1,95
  lees meer

  Echtscheiding

  Een echtscheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een familie. Zowel voor ouders als voor de kinderen. In het scheidingsproces raken mensen aan de kern en essentie van het leven: wat ouders doorgeven aan hun kinderen rond veiligheid, binding en emotionele ontwikkeling. Veel mensen hopen met een scheiding dat oplossingen om weer gelukkig te worden van buiten komen maar leren gaandeweg: ik moet eerst naar mezelf kijken. Welke pijn is van mij en welke is van de ander? Wanneer mensen dat niet kunnen – om welke reden dan ook – geven zij een deel van die pijn weer door aan hun kinderen. En die zullen daar in hun leven op hun beurt hun weg mee moeten vinden.
  1,95
  lees meer

  Samenleven met ADD

  Attention Deficit Disorder (ADD) wordt in het Nederlands aandachttekortstoornis genoemd. Problemen met de concentratie (aandacht) en niet of moeilijk tot actie komen zijn de voornaamste kenmerken. In dit artikel bespreek ik hoe je vanuit een coachend perspectief binnen een familie (gezin, relatie) kunt insteken als er sprake is van ADD. Want als iemand ADD heeft, zul je als coach voorbij je cliënt moeten kijken. Voor structurele oplossingen kun je niet om de direct betrokken familieleden heen. Je zult er samen aan moeten werken
  1,95
  lees meer

  Familieopstellingen bij coaching

  De vraag of familieopstellingen bij coaching behulpzaam kunnen zijn kan ik volmondig met “ja” beantwoorden. Een opstelling legt patronen bloot, ontwart oude verstrikkingen en brengt ordening aan. Een opstelling laat ook zien dat de onderstroom altijd over liefde gaat. En door dat naar boven te brengen, kan er iets wat kapot leek, geheeld worden. Heling, vrije verbinding en liefde is de winst die opstellingen kunnen brengen.
  1,95
  lees meer

  Is dan alles familie?

  “Familie?” Met opgetrokken wenkbrauwen kijkt Arjen me aan. “Nee, daar heb ik niets mee. Mijn ouders zijn dood, mijn zus woont in Australië en mijn broer woont sinds kort hier om de hoek. Net gescheiden. Heb ik dus ook niets aan.” Ik luister en kijk. De eenzaamheid druipt van de veertiger af. Hij heeft ruzie gekregen met zijn compagnon met wie hij een ICT-bedrijf runt. Ik ben twintig en vier mijn verjaardag. Met vrienden. Ik pieker er niet over om mijn ouders uit te nodigen. Het is ver voor de tijd van de familieopstellingen. Pas nadat ik diverse relaties zowel privé als zakelijk op de klippen heb laten lopen en ik zelf ben wakker geschud krijgen mijn ouders een plek in mijn leven.
  Gratis
  lees meer

  Organisaties en gezinnen

  Vrijwel alle vormen van professionele begeleiding grijpen terug op een min of meer gemeenschappelijk fonds van kennis en ervaring, dat zijn basis heeft in de gedragswetenschappen. Vooral dieptepsychologische en therapeutische inzichten staan bij coaches en supervisoren in hoog aanzien, en dat is te merken in hun woordkeuze. Maar in hoeverre klopt die voorliefde voor de psychische kant van het menselijk bedrijf
  1,95
  lees meer

  Annie Romein-Verschoor over de afbraak van het patriarchaal gezag

  Goed om je heen kijken is belangrijk voor ons allemaal, zeker voor wie de pretentie heeft mensen bij leven, leren en werken te kunnen begeleiden. Als coach moet je scherp opletten. Dan kan het goed zijn om ook eens door de ogen van anderen te kijken, vooral die van buitenstaanders. Zo wordt het blikveld groter en het uitzicht weidser. Wat andere ogen ooit zagen valt te lezen in de geschriften van beroemde en minder beroemde filosofen en literaten. In mijn boekenkast staan die keurig op een rij. Voor deze artikelenreeks pak ik daarom elke keer een ander boek uit de kast, gewoon, om te proberen hoe het is om de ogen van die schrijver te lenen en verder te kijken dan mijn neus lang is. Mijn motto is ‘theoria en scepsis’, ofwel: zorgvuldig waarnemen en je oordeel uitstellen.
  1,95
  lees meer

  Gen geen excuus voor slecht gedrag

  Het gedrag van de ouders heeft een grote invloed op het gedrag van het kind en dit komt naar voren in vele facetten. Zo werd er bijvoorbeeld geconstateerd dat vrouwen die opgroeiden zonder ouders minder affectie toonden naar hun eigen kinderen, minder gevoelig waren en sneller agressief werden. Daarentegen hadden individuen die blootgesteld waren aan veel liefde en affectie van hun moeder meer zelfwaarde, meer zelfvertrouwen en waren ze minder angstig en beter bestand tegen stress. Deze relatie bleef bestaan gedurende de kindertijd en deze kinderen groeiden op tot zelfstandigere adolescenten dan hun leeftijdgenoten die deze positieve affectie niet van hun moeder ontvingen. En hoewel vooral de band tussen moeder en kind onderzocht is, is er eenzelfde soort relatie beschreven ten aanzien van de affectie die een individu ontvangen heeft van de vader (Champagne, 2008).
  1,95
  lees meer

  Familie

  Als executive coach werk ik vaak met leiderschapsteams in de top van de publieke en private sector, met raden van bestuur, raden van toezicht of directieteams. En daar hoor ik vaak hele mooie en ontroerende persoonlijke verhalen. Soms schuif ik aan bij startende teams, soms bij teams waar de spanning (flink) is gestegen en soms bij teams die (schijnbaar) goed functioneren maar die behoefte hebben aan reflectie.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper