logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|107|108|109|...|571

  Doorbijten

  Niet dat ik iets raars aan je huidige gebit kan ontdekken maar volgens de orthodontist – en die heeft ervoor gestudeerd – heb jij, net zoals de meesten van je klasgenoten, een forse overbeet. En dat mijn lief, kan tot schrikbarende problemen leiden. Tanden die niet de ruimte krijgen om te groeien zullen elkaar verdringen. Een kleine correctie op je natuurlijke groei is noodzakelijk. Dat vinden wij in Nederland volstrekt normaal.
  Gratis
  lees meer

  Dynamische Oordeelsvorming is meer dan een gewoon een methode

  Dynamische Oordeelsvorming is een manier van kijken, een mensbeeld en een levenshouding. Het is tevens een model waarmee coaches op een systematische manier coachees – en teams – kunnen helpen om hun problemen op te lossen. Het woord zegt het al: een dynamische manier om tot een afgewogen en wijs oordeel te komen.
  1,95
  lees meer

  Een eerste indruk maak je maar een keer

  ‘Liefde op het eerste gezicht.’ Ook al moet de tijd uitwijzen of dat klopt, de meeste mensen kennen dit gevoel. Een eerste indruk vormt zich razendsnel. Niet alleen geliefden kennen dit, ook coachees vormen snel een oordeel – de eerste indruk – van een professional bij wie zij aankloppen. Het is goed om je daar als coach bewust van te zijn. Het kost moeite om een onbedoeld slechte eerste indruk te herstellen. Je krijgt maar een kans op een goede eerste indruk
  1,95
  lees meer

  Meerzijdige partijdigheid

  Meerzijdige partijdigheid is ontwikkeld door Ivan Boszormenyi-Nagy (1920-2007), psychiater, psychotherapeut en grondlegger van de contextuele therapie. Nagy ging ervan uit dat mensen zich het beste kunnen ontwikkelen in verbondenheid met hun existentiële context, hun belangrijkste relaties: familie, partners en dierbare vrienden. Mensen zijn loyaal aan hun familie, hoe zeer de verhoudingen ook verstoord zijn. Dit systeem is altijd op zoek naar evenwicht, dat mensen de veiligheid biedt om zich te ontwikkelen. Meerzijdige partijdigheid kan de verstoorde dialoog met relaties binnen het systeem weer in gang zetten en in evenwicht brengen. Omdat de therapeut uitgaat van de kracht van het systeem zijn de cliënt en zijn systeem bepalend voor wat passend is.
  1,95
  lees meer

  De kracht van oordeelloos luisteren

  Een coach kan nooit genoeg oefeningen hebben. Hoe kun je bijvoorbeeld de kracht van oordeelloos luisteren ervaren? Misschien nog belangrijker dan deze oefening zelf, is de manier waarop je hem toepast. Je kunt hem natuurlijk gebruiken in een groep waarin oordelen een thema is. Maar ik denk dat de oefening nog waardevoller is voor onszelf, in ons eigen werk van interventies plegen met groepen en individuen. En niet te vergeten: wanneer gebruik je oordeelloos luisteren wel, of juist niet?
  1,95
  lees meer

  Moreel beraad

  Een team van zes personen in de thuiszorg heeft begeleiding nodig. Een van de zes leden komt na een ziekteverzuimperiode van bijna een jaar weer terug, maar de leidinggevende is bezorgd dat er dan problemen optreden. De andere teamleden hebben aan hem aangegeven dat zij grote moeilijkheden voorzien, als deze man weer aan de slag moet.  Ze hebben tijdens zijn ziekte ontdekt dat ze met hun vijven meer plezier hebben en beter presteren dan wanneer hij erbij is. Verder zijn ze nogal diffuus in hun uitlatingen en kan de manager er niet de vinger opleggen wat er precies aan de hand is.
  1,95
  lees meer

  Olifantenpaadjes

  Waarom zijn olifantenpaadjes handig en zelfs noodzakelijk om een organisatie te laten draaien, of liever nog, van binnenuit te veranderen? Daar heeft An Kramer het over in haar onlangs verschenen boek. Olifantenpaadjes heet het, en de fraaie combinatie van binnen- en buitenomslag laat precies zien waar het om gaat: het afsnijden van nodeloze en ingewikkelde bochten.
  Gratis
  lees meer

  Angst

  Angst is een emotie die ons beschermt tegen mogelijke kwetsuren in de toekomst. Pijn ervaren we als het al te laat is, terwijl angst ons helpt om die pijn voor te zijn. Voel je angst, dan wil je jezelf in bescherming nemen tegen de bron. Bijvoorbeeld door te vluchten of te vermijden. Kan dat niet, en heeft vechten geen zin, dan kun je alleen nog jezelf eraan onderwerpen. Zoals slachtoffers van een straatroof bijvoorbeeld terecht doen: onder wapengeweld je portemonnee afgeven. De onderliggende boodschap is: je hoeft niet bang te zijn dat ik je pijn doe, zo lang je me maar gehoorzaamt. Angst is zo onprettig dat we er zo snel mogelijk van af willen zijn. En als gehoorzamen of meewerken dan helpt, dan is de verleiding groot om daaraan mee te werken
  1,95
  lees meer

  Een cultuur voor iedereen

  Begin november organiseerde Het Eerste Huis het congres over organisaties met een zogenaamde 21e-eeuwse groeicultuur, ofwel: Deliberately & Developmental Organisations (DDO’s), in het Nederlands ‘Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisaties’ (BOO’s) genoemd. Namens het Tijdschrift voor Coaching, bezocht Alex Engel deze dag. Hieronder volgt zijn verslag.
  Gratis
  lees meer

  Het eerste oordeel

  “Als je lief bent ga je naar de hemel en anders naar de hel”, zei zuster Heribalda van wie wij godsdienstles kregen. “En als God het nog niet weet, ga je naar het vagevuur.” De les ging over het laatste oordeel en voor zover ik daar iets van begreep, had ik niet de juiste papieren voor de hemel. Ik moest namelijk regelmatig opbiechten dat ik weer mijn zusjes had geplaagd. Het vagevuur was voor mij wellicht nog een tussenstation waaruit ontsnapping mogelijk was maar als het oordeel ‘hel’ gevallen was, dan was daar niets meer aan te doen. In de vorige les hadden we immers geleerd dat wij na de dommigheid van Adam en Eva, je weet wel, van die appel, allemaal zondaren waren geworden. En ik dus ook. Zo zweefde ik als schattig zondaresje tussen de angst voor de hel en mijn kinderlijke fantasieën vol plannen voor de toekomst. Die hielden me in leven.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper