logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|10|11|12|...|574

  Aandacht in ‘vloeibare tijden’

  Ruim tien jaar geleden beschreef Zygmunt Bauman dat wij leven in een ‘vloeibare tijd’. Een tijd die zich kenmerkt door fluïditeit, omdat de bekende maatschappelijke orde, oude hiërarchieën en kaders weg lijken te vallen (2007). Een fluïditeit die mensen maar al te zeer herkennen, van CEO tot zorgverlener, van secretaris-generaal tot postbezorger. De complexiteit van zowel het type vraagstukken als de verschillende vormen van samenwerking neemt in veel sectoren toe. Er wordt meer gevraagd om samenwerking over de grenzen van kennisgebieden heen. Of het nu gaat om maatschappelijke vraagstukken of over de ontwikkeling van producten en diensten, steeds vaker wordt ‘de keten’ of ‘het werkveld’ erbij betrokken.
  1,95
  lees meer

  Werk is een mooie zenoefening

  Hoe ontwikkel je meer aandacht bij mensen en in organisaties? Als zenboeddhist ben ik daar pleitbezorger van. Vanuit een onbestendig gevoel ging ik door meditatie op zoek naar inzichten. Een hobbelige weg, die mijn focus verlegde van status en macht naar het kunnen toepassen van aandacht binnen organisaties. Bij diverse organisaties heb ik workshops georganiseerd om het zenboeddhistische gedachtegoed op een praktische en toegankelijke manier toe te passen. Het is mijn hogere doel om organisaties, en met name de mensen binnen organisaties, te faciliteren in duurzaam geluk, gelukkiger te maken.
  1,95
  lees meer

  Geheugen op de werkvloer: pure noodzaak

  Hoe werkt het menselijk geheugen wél en hoe het juist niet? Met een duidelijk praktijkvoorbeeld lees je in dit artikel hoe een Nederlandse onderneming via kleine Japanse stappen een ware breinrevolutie in gang zette. Het voorbeeld is een pleidooi voor organisaties die het menselijk breinkapitaal serieus nemen, om het onthouden niet te vergeten. Lang verhaal kort: aandacht voor het geheugen is aandacht voor een verhoogd leerrendement.
  1,95
  lees meer

  Aandacht voor ongeschreven regels

  “Gaat het hier altijd zo?”, vragen we tijdens een vergadering van hr-professionals in een commercieel bedrijf. De meeste teamleden kijken ons glazig aan. Bij Nico en Ryan zien we herkenning op hun gezicht. We maken bewust oogcontact met deze twee als we de groep vragen: “Hoe wordt er naar elkaar geluisterd in dit overleg?” “Niet,” reageert Nico. Ryan knikt met een glimlach op zijn gezicht mee. Wij blijven stil. “Hoe bedoel je?”, vraagt Noor aan Nico. Nico geeft aan dat hij discipline mist in het overleg.
  1,95
  lees meer

  Op een ander been gaan staan

  In ons vak is inclusief zijn qua personeelsopbouw en aanpak leiderschap de trend. We doen er van alles aan: quota’s, rolmodellen en trainingen. Hoe zit het nu echt met de aandacht voor inclusiviteit. Via via kwamen we op het spoor van Joan Nunnely. We vragen haar wat je in organisaties aandacht zou moeten geven. Het gesprek levert boeiende inzichten op.
  1,95
  lees meer

  Aandacht voor vrijwilligers in een hospice

  Wat is de essentie van hospicezorg en waarom werken vrijwilligers hier zo graag? In een hospice brengen mensen immers de laatste fase van hun leven door. Uit mijn eigen ervaring als vrijwilliger blijkt dat van betekenis zijn voor een ander ten diepste iets is waaraan wij willen bijdragen. Het leren ‘te zijn’ bij een ander en voor een ander is een reden voor vrijwilligers om dit werk te doen. Tegelijkertijd vraagt een hospice de nodige organisatie en daarmee samenhangende bureaucratie. Welke spanningen brengt dit teweeg en hoe belangrijk is het organiseren van continu leren en ontwikkelen?
  1,95
  lees meer

  Waarop richten luchtverkeersleiders hun aandacht?

  In de complexe wereld van de luchtverkeersleider is aandacht een belangrijk thema. Een luchtverkeersleider schakelt continu tussen situaties. Zijn focus ligt op de juiste verdeling van zijn aandacht over alle factoren die de verkeerssituatie in het luchtruim kunnen beïnvloeden. Situational awareness betekent dat je aandacht hebt voor alles wat je nodig hebt om je taak uit te voeren. De term is in de luchtvaart ontstaan. Maar wat houdt dit nu precies in voor een luchtverkeersleider? En hoe traint Luchtverkeersleiding Nederland de verkeersleiders op deze belangrijke competentie?
  1,95
  lees meer

  Leren: van onbewust naar bewust

  Hoe maken we leerprocessen en leerresultaten bewust of onbewust? Is dat altijd wel zo’n goed idee? Dit artikel beschrijft verschillende kwesties rondom onbewuste leerprocessen en uitkomsten.
  1,95
  lees meer

  Kijken doe je met je brein

  Door de receptie worden we direct doorverwezen naar de kelder. In een klein kantoortje, gelukkig wel met een raam, ontmoeten we professor Stefan van der Stigchel. Zijn vakgebied is aandacht en dan specifiek visuele aandacht. “Daarom zijn we zo blij met de kelder,” zegt hij enthousiast, “hier doen we al het onderzoek. Het start met de visuele waarneming, maar en passant kunnen we ons fundamentele onderzoek ook gebruiken voor hr-vraagstukken.” Tijdens ons gesprek geeft Stefan hiervan vele voorbeelden.
  1,95
  lees meer

  Impact met nieuwe businessmodellen

  De rol van l&d in organisaties is doorgaans glashelder: aanbieder en speler op het gebied van formeel leren. Dit is l&d in optima forma in de learning zone. Alleen stopt het leren in organisaties hier niet. Mensen leren ook informeel door te werken en dit biedt kansen om de dienstverlening uit te breiden naar de performance zone. In dit artikel komt eerst aan bod hoe l&d presteert in de learning en de performance zone. Om af te sluiten met vier l&d-businessmodellen, waarmee het mogelijk is de huidige prestaties van de l&d-afdeling in een businessmodel af te zetten tegen de gewenste prestaties in een ander businessmodel.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper